Connect with us

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Εργασίες συντήρησης θα πραγματοποιηθούν στην Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης από τη Διεύθυνση Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019.

Πιο αναλυτικά, θα πραγματοποιηθούν εργασίες κοπής χόρτων και καθαρισμός από φερτά υλικά στο δεξί πρανές του δρόμου και αποξήλωση αφισών και καθαρισμός στην κεντρική νησίδα, κατά μήκος της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, με κατεύθυνση από ανατολικά προς δυτικά, από τον κόμβο Επταπυργίου έως τον κόμβο Παπαγεωργίου.

Οι εργασίες έχουν προγραμματιστεί να εκτελεστούν την Τρίτη 3 Σεπτεμβρίου 2019 ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες, με ώρα έναρξης στις 9.00 π.μ.

Ήδη έχει γίνει η σχετική συνεννόηση με τη Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ώστε να γίνουν οι απαραίτητες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις για την ασφαλέστερη διεξαγωγή της κυκλοφορίας στη διάρκεια των εργασιών.

image_pdfimage_print

Εγνατία Οδός

Θεσσαλονίκη: Στην κυκλοφορία από χθες η Γέφυρα της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Αποδόθηκε χθες, 20 Νοεμβρίου, πλήρως στην κυκλοφορία η Γέφυρα της Δυτικής Εσωτερικής Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης, άνωθεν της οδού Λαγκαδά.

Ένα έργο που συμβάλλει στην ανεμπόδιστη διερχόμενη κυκλοφορία της ΔΕΣΠΕΡ και στην αποσυμφόρηση της Βόρειας εισόδου της Θεσσαλονίκης.

Σε σύντομο χρονικό διάστημα αναμένεται και η απόδοση στην κυκλοφορία του Ανισόπεδου Κόμβου Μακρυγιάννη, ώστε να ολοκληρωθεί η ελεύθερη διέλευση των οχημάτων που κινούνται στις δύο κατευθύνσεις της Περιφερειακής Οδού Θεσσαλονίκης.

Εκ μέρους της «Εγνατία Οδός Α.Ε.» εκφράζονται θερμές ευχαριστίες σε όλους όσους συνέβαλαν στην ολοκλήρωση των εργασιών και ιδιαίτερα στην Τροχαία Θεσσαλονίκης που ήταν παρούσα σε όλη τη διαδικασία διευθέτησης των μέτρων κυκλοφορίας.

Παρακαλούνται οι οδηγοί που θα κινηθούν στη Δυτική Εσωτερική Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης να επιδεικνύουν την απαραίτητη προσοχή στα νέα κυκλοφοριακά δεδομένα της περιοχής.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης: Υπεγράφη το έργο ολοκλήρωσης του Ανισόπεδου Κόμβου 16

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Υπεγράφη πριν από λίγες ημέρες το μεγάλο οδικό έργο-σκούπα που ολοκληρώνει τον Ανισόπεδο Κόμβο Κ16 που ενώνει τον ΠΑΘΕ με την Περιφερειακή Οδό Θεσσαλονίκης. Η γνωστή τεχνική εταιρεία ΤΕΚΑΛ είναι η ανάδοχος εταιρεία με ποοσστό 53,67%. Η υπογραφή της σύμβασης πραγματοποιήθηκε στις 14 Οκτωβρίου 2019.

Η διάρκεια των έργων είναι 48 μήνες και εφόσον τα έργαδεν καθυστερήσουν κατά τη διάρκεια της κατασκευαστικής περιόδου, τότε θα ολοκληρωθούν προς το τέλος του 2023. Η χρηματοδότηση του έργου προέρχεται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων. Στο έργο προβλέπεται και παράταση της διάρκειας του εφόσον κριθεί απαραίτητο.

Το έργο έχει αρχικό κόστος 38,2εκατ.ευρώ (ποσό με ΦΠΑ, ποσό χωρίς ΦΠΑ 30,81εκατ.ευρώ). Η δημοπράτηση του πραγματοποιήθηκε στις 30 Οκτωβρίου 2018 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε στις 6 Νοεμβρίου 2018. Να θυμίσουμε πως ο Ανισόπεδος Κόμβος 16 έχει ήδη δοθεί στην κυκλοφορία αλλά όχι σε όλη του την έκταση και θεωρείται ένας από τους μεγαλύτερους πολυκόμβους σε όλη τη χώρα εξυπηρετώντας ταυτόχρονα 8 διαφορετικές κατευθύνσεις.

ΤΑ ΝΕΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΤΕΚΑΛ

Η ΤΕΚΑΛ έχει αναλάβει και άλλα μεγάλα οδικά έργα και το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογράψει 4 ακόμα σημαντικά έργα. Αυτό που ξεχωρίζει είναι η εργολαβία για την επέκταση του Προβλήτα Κρουαζιέρας στον Πειραιά, η εργολαβία-σκούπα για την ολοκλήρωση του Περιφερειακού Κατερίνης, η αναβάθμιση του λιμένα Αγίου Κωνσταντίνου και τα έργα ανάπλασης της περιοχής του Αγίου Διονυσίου στον Πειραιά. Η ΤΕΚΑΛ είναι επίσης η εταιρεία που ολοκλήρωσε τους Προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ στο Ικόνιο για λογαριασμό της COSCO.

ΤΑΥΤΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ
Το έργο έχει σκοπό τη διάνοιξη και κατασκευή παράπλευρου οδικού δικτύου (service roads), παράλληλα τής Ε.Π.Ο.Θ. και εκατέρωθεν αυτής, από τον κόμβο της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της Ε.Π.Ο.Θ. με την οδό Πόντου, την ολοκλήρωση της κατασκευής της οδού Πόντου, την αναμόρφωση της Ε.Π.Ο.Θ. στο τμήμα από την περιοχή του κόμβου της Συμμαχικής Οδού μέχρι τη συμβολή της με την οδό Πόντου και την ανακατασκευή του αυτοκινητοδρόμου Π.Α.Θ.Ε., εκατέρωθεν του σημείου της νοητής συμβολής του με την Ε.Π.Ο.Θ.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Περιφερειακή Οδός Θεσσαλονίκης

Με ΣΔΙΤ 300εκατ.ευρώ, η Περιφερειακή Θεσσαλονίκης γίνεται «ιπτάμενη»

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Περιφερειακή Θεσσαλονίκης, fly-over

Με ΣΔΙΤ εξετάζεται να υλοποιηθεί το έργο της αναβάθμισης του κορεσμένου ανατολικού τμήματος της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης από το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται για ένα από τα έργα που εξήγγειλε από το βήμα της 84ης ΔΕΘ ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Όπως αναφέρουν πηγές κοντά στο θέμα στο ypodomes.com η επιλογή του ΣΔΙΤ μπορεί να πετύχει καθώς ήδη έχει εφαρμοστεί σε δύο ακόμα διαγωνισμούς για αυτοκινητόδρομους (ΒΟΑΚ και Καλαμάτα-Μεθώνη). Το μεγάλο κέρδος όμως αυτής της λύσης εφόσον επιλεγεί θα είναι η απουσία διοδίων (αν και δεν έχει αποκλειστεί).

Αυτό δίνει μεγάλο πλεονέκτημα σε αυτή την μέθοδο αν υπολογίσουμε μάλιστα, ότι το κόστος εκτιμάται περίπου σε 300εκατ.ευρώ. Η λύση του δημόσιου έργου δείχνει πως είναι αρκετά δύσκολη γιατί απαιτεί να δεσμευτεί ένα μεγάλο ποσό στο ΕΣΠΑ ενώ και η διαδικασία είναι βάσει εμπειρίας ιδιαίτερα χρονοβόρα.

Μία λύση παραχώρησης θα οδηγούσε στην επιβολή διοδίων και θα μετέτρεπε την Περιφερειακή σε «Αττική Οδό» για τη Θεσσαλονίκη, πράγμα που μάλλον δεν το θέλει ούτε το Υπουργείο, ούτε οι τοπικοί φορείς.

ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟΙ ΟΡΟΙ

Ένα άλλο «καλό νέο» για την υλοποίηση της Περιφερειακής είναι πως διαθέτει εγκεκριμένους Περιβαλλοντικούς Όρους από προμελέτη που έχει γίνει στο παρελθόν. Εδώ θα πρέπει να αναφέρουμε πως δεν πρόκειται για νέο σχέδιο καθώς αυτό προυπήρχε στο παρελθόν και λόγω κρίσης, είχε εγκαταλειφθεί. Είναι άλλωστε γνωστό ότι η Περιφερειακή θεωρούνταν κορεσμένη ήδη από το 2007 και αναζητούνταν λύσεις.

Για όσους δεν γνωρίζουν, η περιβαλλοντική αδειοδότηση σήμερα, ειδικά στα μεγάλα έργα είναι ιδιαίτερα επίπονη και χρονοβόρα. Υπάρχουν παραδείγματα έργων που χρειάστηκε να περιμένουν έως και 3 χρόνια. Στην περίπτωση της Περιφερειακής χρειάζεται επικαιροποίηση της σχετικής ΜΠΕ.

Το έργο έχει την «ευχή» του ΤΕΕ/ΚΜ που ουσιαστικά είναι ο φορέας που το πρότεινε στον Υπουργείο Υποδομών και τον Κώστα Καραμανλή που το υιοθέτησε και βγήκε από τα συρτάρια. Το πιθανότερο είναι το Υπουργείο Υποδομών να αναλάβει και ως Αναθέτουσα Αρχή μιας και υπάρχει η σχετική εμπειρία για να «τρέξουν» οι διαδικασίες ωρίμανσης και δημοπράτησης. Η εκτίμηση είναι πως θα χρειαστεί περίπου ένα έτος για να ετοιμαστούν όλα και να προκηρυχθεί το έργο.

ΤΟ ΕΡΓΟ

Το έργο έχει ως κεντρική ιδέα τη δημιουργία μίας υπερυψωμένης διαμπερούς ελεύθερης λεωφόρου (fly-over) με 2 λωρίδες κυκλοφορίας ανά κατεύθυνση. Θα ξεκινά από το Νοσοκομείο Παπαγεωργίου και θα φτάνει μέχρι τα Κωνσταντινουπολίτικα έχοντας ένα μήκος περίπου 4χλμ.

Στη συνέχεια θα γίνει διαπλάτυνση στο υπόλοιπο τμήμα μέχρι την Καρδία. Όπως αναφέραμε το νέο υπερυψωμένο τμήμα δεν θα υπάρχουν έξοδοι παρά μόνο στην περιοχή του Καυτατζογλείου για να συνδεθεί με το κέντρο της πόλης.

Εφόσον «περπατήσει» η ιδέα του ΣΔΙΤ, ο ανάδοχος θα αναλάβει όλη την Περιφερειακή, πράγμα που σημαίνει ότι θα ολοκληρώσει και τα ημιτελή έργα στο δυτικό τμήμα της. Η εξόφληση θα γίνεται (όπως και σε άλλες περιπτώσεις) με πληρωμές διαθεσιμότητας.

Σήμερα εκτιμάται ότι καθημερινά στην Περιφερειακή κινούνται 110-120 χιλιάδες οχήματα και είναι προ πολλού κορεσμένη. Τα ατυχήματα δε, είναι καθημερινή υπόθεση και επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο την καθημερινή κίνηση των οχημάτων. Με την νέα προσθήκη, η ικανότητα της θα ανέλθει σε περίπου 170-180.000 οχήματα ημερησίως και θα «απελευθερώσει» την κίνηση πάνω στον δρόμο.

Θα συμβάλλει επίσης στην γρηγορότερη σύνδεση του ανατολικού με το δυτικό τμήμα της πόλης, την Σίνδο, το Αεροδρόμιο, το Λιμάνι και κατ`επέκταση την πρόσβαση στη Χαλκιδική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα