Νίκος
Καραγιάννης

Όταν άρχισε η υλοποίηση των ΣΔΙΤ στη χώρα μας πριν περίπου μία δεκαετία, ήταν ένα “νέο φρούτο” στην παραγωγή έργων το οποίο έμενε απομονωμένο από το κυρίως μενού των project. Έμοιζε λίγο κομπλικέ, λίγο αργό, λίγο άγνωστο για τα τότε δεδομένα.

Το 2010 αναλαμβάνει τα ηνία της Ειδικής Γραμματείας ΣΔΙΤ ο πολλά υποσχόμενος Νίκος Μαντζούφας. Στα 8,5 χρόνια που έχει παραμείνει σε αυτή τη θέση πέτυχε δύο σημαντικά κατορθώματα. Το πρώτο είναι ότι παρέμεινε σε αυτή τη θέση τόσα πολλά χρόνια. Είναι πολύ σπάνιο φαινόμενο στην Ελλάδα με την αλλαγή κυβερνήσεων ακομά και πολύ ικανά στελέχη σαν τον κ.Μαντζούφα να παραμένουν και θα πρέπει να του αναγνωριστεί.

Το σημαντικότερο κατόρθωμα όμως είναι πως έκανε τα ΣΔΙΤ “ελκυστικά” καθώς έπεισε μέσα από τα αποτελέσματα αυτής της μεθόδου. Τρανό παράδειγμα τα 24 σχολεία με ΣΔΙΤ στην Αττική. Μιλάμε για συγκροτήματα-διαμάντια τα οποία δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από τα ιδιωτικά και έχουν γίνει υπερτοπικός πόλος έλξης.

Με ΣΔΙΤ έγιναν και τα έργα του ΟΑΣΑ για την Τηλεματική και το Ηλεκτρονικό Εισιτήριο αλλά και το πρώτο σύγχρονο εργοστάσιο επεξεργασίας απορριμμάτων της χώρας στην Κοζάνη. Αυτά είναι όμως μόνο κάποια από τα πολλά έργα που έτρεξαν αυτά τα χρόνια.

Σήμερα η μέθοδος αυτή έχει πλήρως κατακτήσει την Ελλάδα και δικαίως μιας και δεν απομυζά κρατικό χρήμα, αλλά εκμεταλλεύται ευρωπαϊκά, ιδιωτικά και τραπεζικά κονδύλια, δημιουργώντας έργα βιώσιμα για πολλά χρόνια.

Το Δημόσιο έχει τη δυνατότητα μίας μακροχρόνιας ευνοϊκής εξόφλησης με σταθερά ποσά, πράγμα που δημιουργεί και μία προγραμματισμένη, νοικοκυρεμένη κατάσταση για τον εκάστοτε Φορέα Υλοποίησης.

Σήμερα έχουμε ακόμα 5 μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων σε κατασκευή με ΣΔΙΤ (τρεις στην Πελοπόννησο και από μία σε Σέρρες και Ήπειρο) και άλλη μία στην Ηλεία να είναι προ των πυλών.

Έχουμε και νέα μεγάλα project, όπως το ΣΔΙΤ για το Θριάσιο 2 που θα κάνει ο ΟΣΕ, το τμήμα του ΒΟΑΚ Χερσόνησος-Νεάπολη που μόλις ξεκινά το Υποδομών, ένα ιατρικό πρωτοποριακό κέντρο στην Αθήνα και δεκάδες άλλα που περιμένουν πλέον στην ουρά καθώς η λύση αυτής της μεθόδου έχει δώσει σημαντικές δυνατότητες σε πολλούς φορείς να κάνουν έργα που δεν θα τους κοστίσουν άμεσα.

Αυτή η επικράτηση των έργων ΣΔΙΤ είναι σαφώς μία δικαίωση του κ.Μαντζούφα που με συστηματικό και διακριτικό τρόπο κατάφερε και τα έκανε γνωστά στην εσωστρεφή Ελληνική κοινωνία χωρίς ντουντούκες, χωρίς φωνές αλλά επιδεικνύοντας το ίδιο το έργο, το αποτέλεσμα του.

Εσείς, οι Φορείς Υλοποίησης που στέκεστε ακόμα διστακτικοί απέναντι σε αυτά τα έργα, κάντε μία βόλτα στην Κοζάνη να δείτε πως καθάρισε μία ολόκληρη Περιφέρεια από τα σκουπίδια, πάτε σε ένα από αυτά τα υπέροχα σχολεία στην Αττική, δείτε πως λειτουργεί το σύστημα και σίγουρα σύντομα θα είστε με ένα φάκελο έργου για να κάνετε πράξη το δικό σας έργο ΣΔΙΤ.

Καλή σας ημέρα
19.6.2018

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV