Connect with us

Ηλεκτρικά Οχήματα

Τα 2 ελληνικά νησιά που θα “πρασινίσουν” πρώτα με καθαρή ενέργεια & ηλεκτροκίνηση

Δημοσιεύθηκε

στις

Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash
Φωτογραφία Αρχείου-Πηγή: Unsplash

Δύο ελληνικά νησιά ανεβάζουν ταχύτητες για τη μετάβαση στην καθαρή ενέργεια ενώ εισέρχονται δυναμικά στο στίβο της ηλεκτροκίνησης συνεπικουρούμενα από έργα ΑΠΕ.

Πρόκειται φυσικά για την Αστυπάλαια, στην οποία είναι ήδη έκδηλο το ενδιαφέρον των Γερμανών για τα ηλεκτρικά οχήματα, ενώ θα πραγματοποιηθούν και τα απαραίτητα έργα για ΑΠΕ και τις υποδομές του δικτύου φόρτισης. Το επόμενο νησί, όπως αναφέρουν πηγές πολύ κοντά στο θέμα, είναι η Χάλκη με παρόμοια έργα και έντονο γαλλικό ενδιαφέρον.

Αστυπάλαια: Ηλεκτροκίνηση και τα δύο ενεργειακά έργα

Ξεκινώντας με το πρώτο και γνωστό έργο για την ηλεκτροκίνηση στην Ελλάδα, έχουμε το project Αστυπάλαια 4,0 με το ύψος της συνολικής επένδυσης να ανέρχεται στα 20 εκατομμύρια ευρώ. Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, σε δύο ημέρες από σήμερα, αναμένεται επίσκεψη των Κ. Μητσοτάκη, Κ. Σκρέκα, Α. Σκέρτσου, Γ, Κεφαλογιάννη και Α. Γεραπετρίτη, Στ. Πέτσα και Κ. Φραγκογιάννη, όπου θα ανακοινωθεί η εκκίνηση του project και η έναρξη του διαγωνισμού για την κατασκευή υβριδικού συστήματος ΑΠΕ.

Επίσης, θα παραστούν και εκπρόσωποι της Volkswagen, με την οποία έχει υπογραφεί μνημόνιο συνεργασίας (MoU) τον περασμένο Νοέμβριο για τα ηλεκτρικά οχήματα, με την εταιρία να προχωράει στην παράδοση των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων στο Δήμο.

Όσον αφορά στα ενεργειακά θα αναπτυχθούν δύο είδη υποδομών. Το πρώτο αφορά στην κατασκευή υβριδικών σταθμών για την παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ. Υπολογίζεται πως μέσω αιολικών και φωτοβολταϊκών σταθμών θα έχει αναπτυχθεί ισχύς 3 MW, ενώ ταυτόχρονα θα δημιουργηθούν και συσσωρευτές ενέργειας 2 MW και 7 MWh.

Advertisement

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ο σχετικός διαγωνισμός θα τρέξει από το ΔΕΔΔΗΕ και αφορά στην κάλυψη του 100% των ενεργειακών αναγκών του νησιού. Να υπενθυμίσουμε πως επί του παρόντος λειτουργούν 4 μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από diesel, οι οποίες παράγουν το 90% της ενέργειας του νησιού που ανέρχεται στο 1 MW.

Το δεύτερο ενεργειακό κομμάτι αφορά στην κατασκευή ενός δικτύου φόρτισης για τα 1500 συμβατικά οχήματα που θα αντικατασταθούν από ηλεκτρικά οχήματα μέσω της Volkswagen. Όπως προσθέτουν οι πηγές, τον διαγωνισμό για το έργο θα τρέξει ο Δήμος Αστυπάλαιας.

Για το σύνολο των έργων η κομβική χρονιά θα είναι το 2023, καθώς τότε τοποθετείται η ολοκλήρωση της Α’ Φάσης. Στόχος είναι μέχρι τότε να έχει ολοκληρωθεί το 100% της αντικατάστασης των οχημάτων και των φορτιστών, ενώ τα έργα ΑΠΕ θα έχουν ολοκληρωθεί στο 60%. Οι πετρελαιοπαραγωγές μονάδες αναμένεται να παραμείνουν στο νησί ακόμα και μετά από την ολοκλήρωση των υβριδικών έργων προκειμένου να λειτουργήσουν ως εφεδρείες.

Κίνητρα για την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια

Το ΥΠΕΝ προχωρά σε μία σειρά παροχής ισχυρών κινήτρων για τη στροφή προς την ηλεκτροκίνηση στην Αστυπάλαια. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως κάτοχος αυτοκινήτου που θέλει να αποκτήσει ηλεκτρικό όχημα θα μπορεί να λάβει επιδότηση αξίας 15000 ευρώ εφόσον αποσύρει το παλιό του όχημα. Τα κίνητρα αφορούν ηλεκτρικά αυτοκίνητα, δίκυκλα-τρίκυκλα, ποδήλατα, οχήματα οδηγών ταξί και την κατασκευή φορτιστών.

Αναλυτικότερα:

Για την αγορά αμιγώς ηλεκτρικών οχημάτων θα παρέχεται επιδότηση της τάξης του 40%. Αυτή θα αφορά οχήματα αξίας έως και 50000 ευρώ και θα μπορεί να ανέλθει κατά ανώτατο όριο στα 12000 ευρώ με δυνατότητα προαιρετικής απόσυρσης που θα κοστολογείται στα 3000 ευρώ.

Με ποσοστό 20% και ανώτατο όριο τα 1600 ευρώ ακολουθεί η επιδότηση για την απόκτηση δικύκλων και τρίκυκλων, ενώ με 40% και ανώτατο όριο τα 800 ευρώ θα επιδοτείται η αγορά ηλεκτρικού ποδηλάτου.

Advertisement

Όσον αφορά στα ταξί, η αντικατάσταση των συμβατικών οχημάτων θα επιδοτείται σε ποσοστό 40% με το ανώτατο όριο της χρηματοδότησης να φτάνει έως τα 15000, ενώ θα είναι η υποχρεωτική η απόσυρση του παλιού οχήματος με αντίτιμο της τάξης των 4500 ευρώ.

Τέλος, όσο αφορά στην κατασκευή των φορτιστών θα παρέχεται σε φυσικά πρόσωπα χρηματοδότηση αξίας 500 ευρώ και στα νομικά 400 ευρώ.

Το δεύτερο πράσινο νησί

Ωστόσο, ακόμα ένα νησί αναμένεται να πρασινίσει και να αποκτήσει και αυτό ηλεκτρικά οχήματα, σταθμούς παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ και σημεία φόρτισης.

Όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές πρόκειται για τη Χάλκη, όπου εδώ υπάρχει έντονο ενδιαφέρον από σημαντικές γαλλικές εταιρίες. Πιο συγκεκριμένα, πρόκειται για τη γαλλική αυτοκινητοβιομηχανία Citroen, τη γαλλική εταιρία παραγωγής ενέργειας από ΑΠΕ Vinci Energie και την Akuo Energy Greece, η οποία δραστηριοποιείται στον τομέα των φωτοβολταϊκών, των αιολικών και των μικρών υδροηλεκτρικών έργων.

Να επισημάνουμε πως εδώ δε μιλάμε για μία ακόμα υπό ανάπτυξη ιδέα, αλλά για ένα έργο με βάσεις καθώς, σύμφωνα πάντοτε με τις ίδιες πηγές, η σχετική υπογραφή μνημονίου κατανόησης αναμένεται περί τα μέσα του Ιουνίου

Advertisement
Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα