fbpx
Connect with us

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Έρευνα της Κομισιόν για την ελληνική αγορά σταθερής χονδρικής πρόσβασης υψηλής ποιότητας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Λογότυπο Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Διεξοδική έρευνα ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επανεξέταση από την ελληνική ρυθμιστική αρχή της ΕΕΤΤ, της σταθερής αγοράς χονδρικής πρόσβασης υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα.

Η ΕΕΤΤ διαπιστώνει ότι η αγορά τερματικών τμημάτων μισθωμένων γραμμών στην Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και ο ΟΤΕ έχει σημαντική ισχύ αγοράς, και πρέπει να υπόκειται σε εκ των προτέρων ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο. Τα τερματικά τμήματα των μισθωμένων γραμμών είναι συνδέσεις με αποκλειστική χωρητικότητα μεταξύ των εγκαταστάσεων του τελικού χρήστη και του τηλεπικοινωνιακού φορέα.

Η διαθεσιμότητα αυτών των συνδέσεων υψηλής ποιότητας έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική τους ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά, η ελληνική ρυθμιστική αρχή προτείνει την απόσυρση όλων των διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης, από το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, δηλαδή από τις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Η ΕΕΤΤ βασίζει την απόφασή της σε διαφορετικές ανταγωνιστικές γεωγραφικές συνθήκες στις περιοχές αυτές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, την οποία η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αποδεικνύεται επαρκώς, ιδίως όσον αφορά την επαρκή κάλυψη εναλλακτικών δικτύων.

Ο ΟΤΕ κατέχει μερίδιο αγοράς λιανικής άνω των 40% στις περιοχές Αθήνας/Πειραιώς, έναντι ποσοστού άνω του 75% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η ΕΕΤΤ προτείνει την απόσυρση της υποχρέωσης πρόσβασης και όλων των άλλων διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου τιμών και της μη διάκρισης για τερματικά τμήματα μισθωμένων γραμμών για ταχύτητες >4 Mbit/s στην περιοχή της Αθήνας/Πειραιά.

Λαμβάνοντας υπόψη την καθιερωμένη κανονιστική πρακτική και έχοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα, η Επιτροπή έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επάρκεια της ανάλυσης των διαφόρων γεωγραφικών συνθηκών ανταγωνισμού που διεξάγει η ΕΕΤΤ και της αναλογικότητας των επιλεγμένων διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αδυναμίες της αγοράς που εντοπίστηκαν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η απόφαση για την de facto απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς (περιοχές Αθήνας/Πειραιώς) φαίνεται ανώριμη με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεδομένου ότι η ζήτηση για μισθωμένες γραμμές εκτός αυτής της περιοχής είναι πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κάλυψη του δικτύου στην Αθήνα και τον Πειραιά δεν αρκούν για να εξετάσουν σωστά το αποτύπωμα του δικτύου και την ακριβή προσέγγιση των εναλλακτικών δικτύων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι αυτά τα εναλλακτικά δίκτυα είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένα από τα δίκτυα του ΟΤΕ.

Οι προτάσεις της ΕΕΤΤ για απόσυρση υποχρεώσεων πρόσβασης από γεωγραφικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά θα μπορούσαν συνεπώς να θέσουν σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα εναλλακτικούς φορείς εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, η ΕΕΤΤ προτείνει να μην επιβληθεί εκ των προτέρων έλεγχος της συμπιέσεως των περιθωρίων κέρδους για πολύ μεγάλες δημόσιες συμβάσεις με 10 000 γραμμές ή περισσότερο.

Αυτό θα επέτρεπε στον ΟΤΕ να πραγματοποιήσει περαιτέρω εκπτώσεις όγκου, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν από εναλλακτικούς φορείς εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν χονδρική πρόσβαση σε τερματικά τμήματα μισθωμένων γραμμών.

Η Επιτροπή έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα αυτής της πρότασης. Θεωρεί ότι η απαλλαγή αυτή μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό, καθώς θα επέτρεπε στον ΟΤΕ να υπονομεύει αθέμιτα τους ανταγωνιστές του σε διαδικασίες υποβολής προσφορών για ορισμένες από τις σημαντικότερες συμβάσεις σε όγκο.

Όσον αφορά τις σοβαρές αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με τα διορθωτικά μέτρα, η Επιτροπή έχει πλέον τρεις μήνες για να συζητήσει το σχέδιο μέτρου με την ΕΕΤΤ, σε στενή συνεργασία με το σώμα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών (BEREC).

Στο τέλος της περιόδου έρευνας της Φάσης ΙΙ, η Επιτροπή μπορεί είτε να άρει τις επιφυλάξεις της είτε να εκδώσει σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 7α της οδηγίας πλαίσιο.

image_pdfimage_print

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Σύμβαση μεταξύ GRID Telecom και Wind για το δίκτυο κορμού οπτικών ινών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μακροχρόνια σύμβαση μίσθωσης δικτύου κορμού οπτικών ινών υπέγραψαν η θυγατρική εταιρεία του ΑΔΜΗΕ GRID TELECOM και η εταιρεία WIND. Η σύμβαση έχει διάρκεια 15 έτη και προβλέπει την εκμίσθωση πολλαπλών ζευγών Οπτικών Ινών σε τμήματα του δικτύου του ΑΔΜΗΕ στην ηπειρωτική Ελλάδα, συνολικού μήκους 1.600 χλμ.

Ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, κ. Μάνος Μανουσάκης, αναφέρει σχετικά:

«Μέσω της GRID TELECOM, ο ΑΔΜΗΕ σκοπεύει να δραστηριοποιηθεί ενεργά στη χονδρεμπορική αγορά τηλεπικοινωνιών στα πρότυπα των μεγάλων Ευρωπαίων Διαχειριστών Μεταφοράς Ενέργειας. Η GRID κάνει σήμερα τα πρώτα της βήματα και εκτιμούμε ότι, σύντομα, θα κάνει άλμα ανάπτυξης στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά μεταφοράς δεδομένων».

Η GRID TELECOM συστάθηκε τον Ιανουάριο 2019. Στόχος της είναι να αξιοποιήσει το δίκτυο οπτικών ινών μήκους 2.700 χλμ. που είναι ήδη εγκατεστημένο στις Γραμμές Υψηλής και Υπερυψηλής Τάσης του Διαχειριστή, με δυνατότητα περαιτέρω επέκτασής του μέσω των εναέριων και υποθαλάσσιων Γραμμών Μεταφοράς, συνολικού μήκους 12.000 χλμ., σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Εντός του 2020, η GRID αναμένεται να ξεκινήσει την εγκατάσταση τηλεπικοινωνιακού δικτύου σύγχρονης τεχνολογίας προκειμένου να διαθέσει μισθωμένες γραμμές υπερυψηλών ταχυτήτων. Ο σχεδιασμός των επεκτάσεων του δικτύου υλοποιείται με γνώμονα τις εμπορικές ανάγκες. Μέσω του δικτύου της GRID θα υπάρχει δυνατότητα μεταφοράς κίνησης στη νησιωτική χώρα και πέραν των συνόρων της Ελλάδας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Εταιρικά Nέα

WIND: Αύξηση 90% στην κίνηση data τις ημέρες των γιορτών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Γυναίκα κρατά κινητό και σερφάρει στο Ίντερνετ

Νέο ρεκόρ στην κίνηση δεδομένων κατέγραψε φέτος τις γιορτές το δίκτυο κινητής τηλεφωνίας της WIND. Με την ανταλλαγή των εορταστικών μηνυμάτων, videos και instastories, η συνολική κίνηση mobile data το διάστημα μεταξύ Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς (το δεκαήμερο 23/12-1/1) ξεπέρασε το 1,5 petabyte αυξημένη περισσότερο από 70% σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι, την ώρα που η πληθυσμιακή κάλυψη του WIND 4G/4G+ πανελλαδικά αγγίζει το 98%.

Οι περιοχές με τη μεγαλύτερη σε όγκο κίνηση, μέσω του δικτύου της WIND ήταν το Πήλιο, η Καστοριά, ο Παρνασσός, η Αράχοβα και η Καλαμπάκα. H μεγαλύτερη αύξηση στην κίνηση δεδομένων σε σχέση με την περασμένη χρονιά, παρατηρήθηκε στο Πήλιο, στην Καστοριά, στο Καϊμακτσαλάν καθώς και στο χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, ξεπερνώντας το 150% και σε κάποιες περιπτώσεις άγγιξε το 500%!

«Συνεχίζουμε τις επενδύσεις σε υποδομές νέας γενιάς και αναβαθμίζουμε συνεχώς τα δίκτυά μας με στόχο να προσφέρουμε υψηλής ποιότητας εμπειρία mobile Internet στους πελάτες μας. Τα στοιχεία αποδεικνύουν πως οι καταναλωτές μας εμπιστεύονται και αυξάνουν συνεχώς τη χρήση των υπηρεσιών που τους προσφέρουμε», δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής Δικτύου της WIND Ελλάς Νίκος Πανόπουλος.

Πρώτο την εορταστική περίοδο σε κίνηση data, είναι το Facebook το οποίο αποτελεί το 36% της συνολικής κίνησης δεδομένων στο δίκτυο της WIND και το οποίο διπλασίασε την κίνηση του σε σχέση με πέρυσι, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 120%. Ακολουθούν το YouTube (17% της συνολικής κίνησης) και το Instagram (7% της συνολικής κίνησης) το καθένα από τα οποία παρουσίασε αύξηση της τάξης του 35%.

Το δίκτυο 4G/4G+ της WIND ανταποκρίθηκε απόλυτα στην εκρηκτική αύξηση της ζήτησης στην εορταστική περίοδο με το εξειδικευμένο προσωπικό να παρακολουθεί σε 24ωρη βάση την λειτουργία του ενιαίου δικτύου κινητής και σταθερής τηλεφωνίας από το Εθνικό Κέντρο Διαχείρισης Δικτύου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Σε πλήρη λειτουργία ο αριθμός έκτακτης ανάγκης «112»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Αριθμός 112

Ένα σημαντικό βήμα για την προστασία του πολίτη, με τη συνδρομή της ψηφιακής τεχνολογίας κάνει με την έλευση του νέου έτους η Ελλάδα, συμβαδίζοντας πλέον με αρκετές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Πρόκειται για την έναρξη της πλήρους και ολοκληρωμένης λειτουργίας του ευρωπαϊκού αριθμού έκτακτης ανάγκης “112”.

Έτσι, από την 1η Ιανουαρίου 2020 τόσο οι Έλληνες πολίτες, όσο και οι επισκέπτες της χώρας, θα μπορούν να ενημερώνονται στα κινητά τους για οποιοδήποτε γεγονός είναι απειλητικό για τη ζωή τους, ενώ ταυτόχρονα θα μπορούν να καλούν το “112” για να ζητήσουν βοήθεια.

Με την ολοκληρωμένη λειτουργία του “112”, πέραν των κλήσεων για βοήθεια, που και πριν μπορούσαν να κάνουν οι πολίτες, πλέον θα αποστέλλονται και μηνύματα από την συγκεκριμένη υπηρεσία προς τους πολίτες, σε περιπτώσεις πολύ σοβαρού κινδύνου, για απομάκρυνση από περιοχές που διατρέχουν τέτοιο κίνδυνο, ή άλλες οδηγίες για την προστασία τους. Επιπλέον, θα υπάρχει και η δυνατότητα αυτόματου γεωεντοπισμού του καλούντος. Πάντως, όπως τόνισε ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας, κ. Νίκος Χαρδαλιάς, η χρήση του “112” πρέπει να γίνεται με πολύ προσεκτικό τρόπο και με νηφαλιότητα.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τον υφιστάμενο σχεδιασμό, από την Τετάρτη 1/1/20 την ευθύνη για τη χρήση του αριθμού έκτακτης ανάγκης “112” αναλαμβάνει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, με τα αρμόδια κέντρα να τίθενται σε πλήρη λειτουργία 24 ώρες την ημέρα, 7 ημέρες την εβδομάδα.

Πώς λειτουργεί

Το “112” αποτελεί μια ολοκληρωμένη υπηρεσία επικοινωνιών εκτάκτου ανάγκης, η οποία περιλαμβάνει εισερχόμενο και εξερχόμενο σκέλος. Ως προς το εισερχόμενο σκέλος, οι πολίτες μπορούν να καλούν δωρεάν το “112” σε κάθε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, οπουδήποτε στην Ελλάδα και στην Ε.Ε., αλλά και σε άλλες χώρες, όπως η Ελβετία και η Νότια Αφρική.

Ως προς το εξερχόμενο σκέλος, μπορούν να λαμβάνουν προειδοποίηση μέσω διαφόρων τεχνολογιών και καναλιών επικοινωνίας, για επαπειλούμενο ή εν εξελίξει καταστροφικό συμβάν ή επικίνδυνη κατάσταση, που συνιστά άμεση απειλή για τη ζωή, την υγεία ή την ασφάλεια τους.

Όσοι έχουν smartphone λαμβάνουν γραπτό προειδοποιητικό μήνυμα (μήνυμα Εκπομπής Κυψέλης (Cell Broadcast – CB), που θα εμφανίζεται στην οθόνη του κινητού τηλεφώνου και θα συνοδεύεται από χαρακτηριστικό ήχο συναγερμού. Όσοι δεν έχουν smartphone, μπορούν να μπουν στην ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας να εγγραφούν και να δηλώσουν τον τρόπο που θέλουν να λαμβάνουν ειδοποιήσεις: μήνυμα σε κινητό, φωνητικοί συναγερμοί σε σταθερό, email.

Το “112” συνδέει τον καλούντα, ανάλογα με το περιστατικό έκτακτης ανάγκης που αυτός αναφέρει, με την Αστυνομία, τo Πυροσβεστικό Σώμα, το ΕΚΑΒ, το Λιμενικό Σώμα, την Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή SOS 1056 και την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα εξαφανισμένα παιδιά 116000. Στις τηλεφωνικές κλήσεις απαντούν ειδικά εκπαιδευμένοι χειριστές στα ελληνικά, αγγλικά και γαλλικά. Η κλήση προς το “112” είναι χωρίς χρέωση και μπορεί να γίνει από σταθερό ή κινητό τηλέφωνο (ακόμη και χωρίς κάρτα SIM) ή και από δημόσιους τηλεφωνικούς θαλάμους χωρίς τηλεκάρτα.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα