Connect with us

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Έρευνα της Κομισιόν για την ελληνική αγορά σταθερής χονδρικής πρόσβασης υψηλής ποιότητας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Διεξοδική έρευνα ξεκίνησε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σχετικά με την επανεξέταση από την ελληνική ρυθμιστική αρχή της ΕΕΤΤ, της σταθερής αγοράς χονδρικής πρόσβασης υψηλής ποιότητας στην Ελλάδα.

Η ΕΕΤΤ διαπιστώνει ότι η αγορά τερματικών τμημάτων μισθωμένων γραμμών στην Ελλάδα δεν είναι ανταγωνιστική και ο ΟΤΕ έχει σημαντική ισχύ αγοράς, και πρέπει να υπόκειται σε εκ των προτέρων ρύθμιση σε εθνικό επίπεδο. Τα τερματικά τμήματα των μισθωμένων γραμμών είναι συνδέσεις με αποκλειστική χωρητικότητα μεταξύ των εγκαταστάσεων του τελικού χρήστη και του τηλεπικοινωνιακού φορέα.

Η διαθεσιμότητα αυτών των συνδέσεων υψηλής ποιότητας έχει μεγάλη σημασία για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να αυξηθεί η συνολική τους ανταγωνιστικότητα. Επιπλέον, αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχημένη ψηφιοποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Παρόλα αυτά, η ελληνική ρυθμιστική αρχή προτείνει την απόσυρση όλων των διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένης της πρόσβασης, από το μεγαλύτερο μέρος της αγοράς, δηλαδή από τις περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά.

Η ΕΕΤΤ βασίζει την απόφασή της σε διαφορετικές ανταγωνιστικές γεωγραφικές συνθήκες στις περιοχές αυτές σε σύγκριση με την υπόλοιπη χώρα, την οποία η Επιτροπή θεωρεί ότι δεν αποδεικνύεται επαρκώς, ιδίως όσον αφορά την επαρκή κάλυψη εναλλακτικών δικτύων.

Ο ΟΤΕ κατέχει μερίδιο αγοράς λιανικής άνω των 40% στις περιοχές Αθήνας/Πειραιώς, έναντι ποσοστού άνω του 75% στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Ως εκ τούτου, η ΕΕΤΤ προτείνει την απόσυρση της υποχρέωσης πρόσβασης και όλων των άλλων διορθωτικών μέτρων, συμπεριλαμβανομένου του ελέγχου τιμών και της μη διάκρισης για τερματικά τμήματα μισθωμένων γραμμών για ταχύτητες >4 Mbit/s στην περιοχή της Αθήνας/Πειραιά.

Λαμβάνοντας υπόψη την καθιερωμένη κανονιστική πρακτική και έχοντας υπόψη την ιδιαίτερη κατάσταση της αγοράς στην Ελλάδα, η Επιτροπή έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς την επάρκεια της ανάλυσης των διαφόρων γεωγραφικών συνθηκών ανταγωνισμού που διεξάγει η ΕΕΤΤ και της αναλογικότητας των επιλεγμένων διορθωτικών μέτρων για την αντιμετώπιση της αδυναμίες της αγοράς που εντοπίστηκαν στην αγορά.

Συγκεκριμένα, η απόφαση για την de facto απελευθέρωση του μεγαλύτερου μέρους της αγοράς (περιοχές Αθήνας/Πειραιώς) φαίνεται ανώριμη με βάση τα διαθέσιμα στοιχεία, δεδομένου ότι η ζήτηση για μισθωμένες γραμμές εκτός αυτής της περιοχής είναι πολύ περιορισμένη στην Ελλάδα.

Η Επιτροπή παρατηρεί ότι τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα σχετικά με την κάλυψη του δικτύου στην Αθήνα και τον Πειραιά δεν αρκούν για να εξετάσουν σωστά το αποτύπωμα του δικτύου και την ακριβή προσέγγιση των εναλλακτικών δικτύων. Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία, φαίνεται ότι αυτά τα εναλλακτικά δίκτυα είναι πολύ λιγότερο ανεπτυγμένα από τα δίκτυα του ΟΤΕ.

Οι προτάσεις της ΕΕΤΤ για απόσυρση υποχρεώσεων πρόσβασης από γεωγραφικές περιοχές της Αθήνας και του Πειραιά θα μπορούσαν συνεπώς να θέσουν σε σοβαρό ανταγωνιστικό μειονέκτημα εναλλακτικούς φορείς εκμετάλλευσης.

Επιπλέον, η ΕΕΤΤ προτείνει να μην επιβληθεί εκ των προτέρων έλεγχος της συμπιέσεως των περιθωρίων κέρδους για πολύ μεγάλες δημόσιες συμβάσεις με 10 000 γραμμές ή περισσότερο.

Αυτό θα επέτρεπε στον ΟΤΕ να πραγματοποιήσει περαιτέρω εκπτώσεις όγκου, οι οποίες δεν θα μπορούσαν να αναπαραχθούν από εναλλακτικούς φορείς εκμετάλλευσης που χρησιμοποιούν χονδρική πρόσβαση σε τερματικά τμήματα μισθωμένων γραμμών.

Η Επιτροπή έχει σοβαρές αμφιβολίες ως προς τη νομιμότητα αυτής της πρότασης. Θεωρεί ότι η απαλλαγή αυτή μπορεί να βλάψει τον ανταγωνισμό, καθώς θα επέτρεπε στον ΟΤΕ να υπονομεύει αθέμιτα τους ανταγωνιστές του σε διαδικασίες υποβολής προσφορών για ορισμένες από τις σημαντικότερες συμβάσεις σε όγκο.

Όσον αφορά τις σοβαρές αμφιβολίες της Επιτροπής σχετικά με τα διορθωτικά μέτρα, η Επιτροπή έχει πλέον τρεις μήνες για να συζητήσει το σχέδιο μέτρου με την ΕΕΤΤ, σε στενή συνεργασία με το σώμα των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών (BEREC).

Στο τέλος της περιόδου έρευνας της Φάσης ΙΙ, η Επιτροπή μπορεί είτε να άρει τις επιφυλάξεις της είτε να εκδώσει σύσταση σύμφωνα με το άρθρο 7α της οδηγίας πλαίσιο.

image_pdfimage_print

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Με υποστήριξη 5G θα είναι 1 στα 2 κινητά που θα πωλούνται παγκοσμίως το 2023

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εκρηκτική θα είναι μέσα στην επόμενη πενταετία η παγκόσμια διείσδυση της τεχνολογίας 5G, η οποία θα είναι έως και 100 φορές ταχύτερη από το 4G, δημιουργώντας απεριόριστες δυνατότητες για τον παγκόσμιο ιστό. Ενδεικτικό είναι ότι οι παγκόσμιες πωλήσεις 5G smartphone θα αυξάνονται την πενταετία 2019-2023 με μέσο ετήσιο ρυθμό ανάπτυξης της τάξης του 180%.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, ένα στα δύο smartphones (51,4%), που θα πωληθούν σε παγκόσμιο επίπεδο το 2023, θα είναι 5G. Με δεδομένο, ότι τα πρώτα κινητά τηλεφώνα που θα υποστηρίζουν 5G δίκτυα θα είναι διαθέσιμα εμπορικά το 2019, πρακτικά τα κινητά 5G θα χρειαστούν μόλις μία πενταετία για να ξεπεράσουν σε αριθμό αυτά της τεχνολογίας 4G.

Όπως αναφέρει η εταιρεία Canalys, κατά το τρέχον έτος, τα 5G smartphones θα αντιπροσωπεύουν λιγότερο από το 1% των συνολικών πωλήσεων. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 θα είναι 11,8%, ενώ το 2021 το 27,3% των συνολικών πωλήσεων smartphones θα είναι τεχνολογίας 5G, με το ποσοστό αυτό να φθάνει το 39,5% το 2022.

Οι αναλυτές παρατηρούν ότι οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες, ανά τον πλανήτη, θα λειτουργήσουν ως ισχυρός και αποτελεσματικός οδηγός για την ταχύτερη ανάπτυξη του 5G σε ορισμένες αγορές, όπως η Κίνα και οι ΗΠΑ. Άλλωστε, η ευρύτερη περιοχή της Κίνας θα αντιπροσωπεύει το 34% των συνολικών αποστολών 5G smartphone το 2023, ακολουθούμενη από τη Βόρεια Αμερική με 18,8% και την περιοχή του Ειρηνικού με 17,4%.

Ο ρόλος της Κίνας

Η Κίνα θα λειτουργήσει ως βαρόμετρο για την παγκόσμια αγορά του 5G: η Canalys προβλέπει ότι το 2020 το 17,5% των smartphones που θα διατεθούν στην Κίνα θα είναι 5G enabled, ενώ το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί στο 62,7% το 2023. “Οι άδειες 5G στην Κίνα χορηγήθηκαν, τελικά, ένα χρόνο νωρίτερα απ’ ό,τι είχε αρχικά προγραμματιστεί.

Ο ρόλος της κινεζικής κυβέρνησης και οι κοινές επενδύσεις φορέων εκμετάλλευσης και προμηθευτών εξοπλισμού ήταν καθοριστικής σημασίας για την εμπορική έναρξη”, αναφέρουν οι αναλυτές, εξηγώντας το παγκόσμια προβάδισμα της Κίνας στο 5G.

Όπως προσθέτουν, οι επενδύσεις των Κινέζων επιχειρηματιών στο 5G θα φτάσουν τα $5 δις το 2019, με τις προβλέψεις να κάνουν λόγο για 70.000 έως 90.000 σταθμούς βάσης 5G στη χώρα.

Επίσης, η Κίνα φιλοξενεί πολλούς σημαντικούς προμηθευτές εξοπλισμού 5G και αλλά και κατασκευαστές smartphone, οι οποίοι αναμένεται να έχουν επίσης σημαντική συνδρομή στην εξάπλωση του 5G στη χώρα τα επόμενα χρόνια. “Ωστόσο, η ευρεία υιοθέτηση των 5G smartphone δεν σημαίνει απαραίτητα και επιτυχημένη ανάπτυξη του 5G.

Η πλήρης ανάπτυξη της τεχνολογίας θα διαρκέσει πολύ περισσότερο και θα είναι πολύ πιο πολύπλοκη από την προηγούμενη γενιά του δικτύου, καθώς θα απαιτηθεί χρόνος προκειμένου η αγορά να αξιοποιήσει το σύνολο των πλεονεκτημάτων της νέας τεχνολογίας. Και αυτό είναι μια πολύ δαπανηρή διαδικασία”, σημειώνουν οι αναλυτές της Canalys.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου κεραιών στον Υμηττό ζητά ο Ανδρέας Λοβέρδος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών με πρώτη τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου κεραιών στον Υμηττό, καθώς οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι μόνο εμπορικές επιχειρήσεις, αλλά φορείς του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης, με συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας, τονίζει, μεταξύ άλλων σε ανακοίνωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος, με αφορμή την πυρκαγιά στον Υμηττό.

Πιο συγκεκριμένα ο κ. Λοβέρδος αναφέρει πως «η πυρκαγιά που ξέσπασε στον Υμηττό επέφερε σημαντικές φθορές στις εγκαταστάσεις των ραδιοφωνικών σταθμών του Νομού Αττικής. Σε κάποιες περιπτώσεις η ζημία ήταν τέτοιας έκτασης που οδήγησε σε παύση εκπομπής του ραδιοφωνικού σήματος, ενώ είναι άγνωστο πώς και σε πόσο χρόνο θα υπάρξει αποκατάσταση της ομαλότητας».

Και προσθέτει: «Το συμβάν φέρνει στην επιφάνεια το καίριο ζήτημα της δημιουργίας πάρκου κεραιών. Ένα ζήτημα που παραμένει άλυτο εδώ και χρόνια. Δυστυχώς στο κέντρο εκπομπής του Υμηττού επικρατεί μία άναρχη κατάσταση, χωρίς σαφώς οριοθετημένες θέσεις και ξεκάθαρες προδιαγραφές για την εγκατάσταση κεραιοσυστημάτων (με ενθάρρυνση της δυνατότητας συνεγκατάστασης κεραιών), χωρίς φυσικά πρόβλεψη για σύστημα πυρασφάλειας, με πειρατικές ραδιοφωνικές εκπομπές που δυσχεραίνουν την προπεριγραφείσα κατάσταση».

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΙΝΑΛ καταλήγει ως εξής στην ανακοίνωσή του: «Η προηγούμενη κυβέρνηση επέδειξε πρωτοφανή αδιαφορία για την εύρυθμη λειτουργία της ραδιοφωνικής αγοράς. Η παρούσα κυβέρνηση έχει υποχρέωση να προχωρήσει άμεσα σε μία πολιτική εξορθολογισμού του ισχύοντος θεσμικού πλαισίου, την ενεργοποίηση όλων των εμπλεκόμενων φορέων και αρχών (ΕΣΡ, ΕΕΤΤ, αλλά και ΔΕΔΔΗΕ, Δασαρχείο κ.λπ.), τη λήψη άμεσων πρωτοβουλιών με πρώτη τη δημιουργία ενός σύγχρονου πάρκου κεραιών στον Υμηττό. Οι ραδιοφωνικοί σταθμοί δεν είναι μόνο εμπορικές επιχειρήσεις. Είναι φορείς του δικαιώματος ελεύθερης έκφρασης και πληροφόρησης, με συμβολή στην πολιτιστική ανάπτυξη της χώρας μας».

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τηλεπικοινωνίες - Δίκτυα

Δυτική Ευρώπη: Πρωτιά της Μεγάλης Βρετανίας στο ηλεκτρονικό εμπόριο

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Την πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων αγορών της Δυτικής Ευρώπης για το B2C ηλεκτρονικό εμπόριο, κατέκτησε το 2018 η Μεγάλη Βρετανία με συνολικές πωλήσεις €165 δις.

Στη δεύτερη θέση, ανάμεσα στις πιο ισχυρές δυτικοευρωπαϊκές αγορές για το e-commerce το 2018, βρέθηκε η Γερμανία με €98 δις και ακολούθησαν η Γαλλία με €84 δις, η Ισπανία με €28 δις, ενώ η Ολλανδία τερμάτισε στην πέμπτη θέση με τζίρο €25 δις.

Σύμφωνα με σχετική ανάλυση της ηλεκτρονικής πλατφόρμας “Cross-Border Commerce Europe”, απ’ όπου προέρχονται τα παραπάνω στοιχεία, το 2018 τα έσοδα από το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο (συμπεριλαμβανομένων των ταξιδιών) έφθασαν τα €137 δις στην περιοχή της Δυτικής Ευρώπης, σημειώνοντας αύξηση κατά 13,2% σε σύγκριση με το 2017.

Μάλιστα, οι προβλέψεις είναι ιδιαίτερα θετικές καθώς, αναμένεται, εντός των επομένων τεσσάρων ετών, ο τζίρος από το online διασυνοριακό εμπόριο στα 16 κράτη της περιοχής της Δυτικής Ευρώπης να διπλασιαστεί. Ο πήχης των πωλήσεων για το 2020 μπαίνει από τους αναλυτές στα €163 δις, ενώ για το 2022 η εκτίμηση είναι για €245 δις.

Από τα ίδια στοιχεία προκύπτει ότι το διασυνοριακό εμπόριο (εξαιρουμένων των ταξιδιών) διαμορφώθηκε στις 16 χώρες της περιοχής στα επίπεδα των €95 δις το 2018, με το 55% να προέρχεται από παίκτες από την Ευρωπαϊκή Ένωση και 45% από λιανοπωλητές από χώρες εκτός της Ε.Ε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του “Cross-Border Commerce Europe”, το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο αντιπροσωπεύει το 22,8% των συνολικών online πωλήσεων στην Ευρώπη.

Ο ρόλος των marketplaces

Από το συνολικό ηλεκτρονικό τζίρο στα 16 κράτη της Δυτικής Ευρώπης, τα €36 δις παράγονται από τους 500 κορυφαίους Ευρωπαίους παίκτες και εξ αυτών περίπου το 25% προέρχεται από τα λεγόμενα “marketplaces”, τύπου Amazon.

Όσον αφορά τον τζίρο των παικτών εκτός Ευρώπης, που παράγονται από το διασυνοριακό εμπόριο επί ευρωπαϊκού εδάφους, το 80% παράγεται μέσω “marketplaces”, με τη leading να ηγείται της αγοράς με πωλήσεις €32 δις.

Στο μεταξύ, το ηλεκτρονικό εμπόριο τυγχάνει της μεγάλης αποδοχής των Ευρωπαίων καταναλωτών, οι οποίοι εκτιμούν την ευκολία του διασυνοριακών online αγορών, ζητώντας από τους υπεύθυνους λήψης αποφάσεων στην Επιτροπή και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να απλοποιήσουν περαιτέρω τους φορολογικούς κανόνες, ώστε να διευκολύνουν την ηλεκτρονική αγορά.

Μάλιστα, σύμφωνα με τις διαπιστώσεις του Cross-Border Commerce Europe, παρά το Brexit, πιστεύουν σθεναρά σε ένα πολλά υποσχόμενο μέλλον για το διασυνοριακό ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη.

 

Πηγή: sepe.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα