Connect with us

Πετρέλαιο

Έρευνες υδρογονανθράκων: στις 2 Ιουλίου η προθεσμία για το διαγωνισμό των 3 περιοχών σε Δυτική Ελλάδα-Ήπειρο

Δημοσιεύθηκε

στις

Προβληματισμός στις εταιρείες που θέλουν να συμμετάσχουν στο διαγωνισμό λόγω της πολιτικής και οικονομικής αστάθειας

Η καταληκτική ημερομηνία κατά την οποία οι επιχειρήσεις θα καταθέσουν προσφορές για τις περιοχές Κατάκολου, Ιωαννίνων και Δυτικού Πατραϊκού είναι η 2α Ιουλίου.

Οι εταιρείες που αγόρασαν από το υπουργείο τα σεισμικά στοιχεία για τις 3 αυτές περιοχές, μεταξύ των οποίων και ελληνικές, συνεχίζουν την ανάλυση των διαθέσιμων δεδομένων, προκειμένου να οριστικοποιήσουν τις προσφορές τους.

Όπως επισημαίνουν στο euro2day πηγές ελληνικής επιχείρησης, από τη στιγμή που διαθέσαμε 70.000 ευρώ για την αγορά των στοιχείων και επενδύουμε πολλαπλάσια ποσά σε ανθρωπώρες, λογισμικό και υπηρεσίες για την ανάλυσή τους, είναι αδύνατον να κάνουμε πίσω. Ωστόσο, όπως τονίζουν, προκαλούν άγχος η πολιτική αστάθεια και η απουσία συνομιλητή.

Αναφορικά με τον αριθμό των εταιρειών που θα καταθέσουν προσφορές και το μέγεθός τους, πηγές της αγοράς αναφέρουν στο euro2day ότι οι προοπτικές δεν εμφανίζονται ιδιαίτερα ευοίωνες.

Μεγάλη ευθύνη επιρρίπτουν στην πρωτοβουλία της προηγούμενης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ να προχωρήσει μέσω επίσημων ανακοινώσεων στην αποτίμηση της δυναμικότητας των περιοχών που παραχωρούνται για έρευνα.

Πρόκειται για πρωτοφανή στα διεθνή χρονικά πρωτοβουλία, καθώς σύμφωνα με την πάγια πρακτική η εταιρεία ερευνών είναι αυτή που θα κάνει τις εκτιμήσεις για τη δυναμικότητα των περιοχών σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο και βάσει της εκτίμησης θα κάνει και τις προτάσεις.

Το να αναγγέλλει επίσημα ο υπουργός πόσα βαρέλια περικλείει η κάθε περιοχή περιορίζει αυτομάτως και το εύρος των εταιρειών που θα εκδηλώσουν ενδιαφέρον.

Η παράμετρος αυτή και οι χειρισμοί που έγιναν, όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το euro2day, δυσκολεύουν την προσέλκυση ξένων ισχυρών εταιρειών για τη δημιουργία μικτών σχημάτων με ελληνικές.

Σημειώνεται ότι, με βάση επανειλημμένες δηλώσεις του πρώην υφυπουργού ΠΕΚΑ Γιάννη Μανιάτη, τα πιθανά αποθέματα στις 3 περιοχές προσδιορίζονταν μόλις σε 3 εκατ. βαρέλια στο Κατάκολο, στα 60-60 εκατ. βαρέλια στα Ιωάννινα και στα 200 εκατ. στη θαλάσσια περιοχή του Δυτικού Πατραϊκού.

Σε ό,τι αφορά τον διαγωνισμό για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών στις θαλάσσιες περιοχές Ιονίου Πελάγους και Νότια της Κρήτης, ως γνωστόν αυτές ανεστάλησαν με πρωτοβουλία της απελθούσης πολιτικής ηγεσίας του ΥΠΕΚΑ για μετά τις εκλογές.

Τέλος, να σημειωθεί ότι το υπουργείο ΠΕΚΑ δημοσιοποίησε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση τις στρατηγικές μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, για τις θαλάσσιες περιοχές του Κατάκολου και του Δυτικού Πατραϊκού.

Οι μελέτες αυτές διενεργήθηκαν από το Ελληνικό Κέντρο Θαλάσσιων Ερευνών και την ελληνική μελετητική εταιρεία ΑPC (Νίκος Αναγνόπουλος) και προσφέρουν στους υποψήφιους επενδυτές το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα κινηθούν τα θέματα περιβάλλοντος και των αδειοδοτήσεων που θα απαιτηθούν για τις δύο περιοχές.

Πηγή: euro2day.gr

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το πετρέλαιο στην Ελλάδα πατώντας εδώ.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα