Θοδωρής
Κολοκυθάς

Πέντε διαγωνισμοί αναμένεται να τρέξουν το επόμενο διάστημα για μονάδες απορριμμάτων στη χώρα.

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις Μονάδες Διαχείρισης Απορριμμάτων σε Άνδρο, Ύδρα, Κεντρική Μακεδονία, Καβάλα και Μαγνησία.

Οι διαγωνισμοί για μονάδες απορριμμάτων αναμένεται να “τρέξουν” μέσα στο έτος.

Ταυτότητα των διαγωνισμών

Η μονάδα στην Άνδρο αφορά στην κατασκευή μονάδας κομποστοποίησης απορριμμάτων των ακόλουθων επιμέρους έργων εντός γηπέδου 90,17 στρ. περίπου:

1)Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (Χ.Υ.Τ.Υ.) χωρητικότητας τουλάχιστον 101.000 m3 και διάρκειας ζωής τουλάχιστον 25 έτη για τις ανάγκες της τελικής διάθεσης των υπολειμμάτων του Δήμου Άνδρου.

2)Μονάδα επεξεργασίας Υπολειπόμενων Σύμμεικτων ΑΣΑ μετά από Διαλογή στην Πηγή (ΔσΠ) δυναμικότητας 2.388 tn/έτος και επεξεργασίας (κομποστοποίησης) Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 445 tn/έτος

Ο διαγωνισμός αναμένεται να τρέξει το επόμενο διάστημα με καταληκτική ημερομηνία υποβολής ενδιαφέροντος στις 04/09/2023 και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 07/09/2023.

Στην Ύδρα το αντικείμενο του έργου περιλαμβάνει, την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων, την κατασκευή χώρου υγειονομικής ταφής υπολειμμάτων (Χ.ΥΤ.Υ.), την κατασκευή Εγκατάστασης Επεξεργασίας Στραγγισμάτων, την αποκατάσταση του όμορου Χ.Α.Δ.Α. της Ύδρας, την 3μηνη δοκιμαστική λειτουργία του έργου, την εγκατάσταση δεματοποιητή και διαχείρισης των απορριμμάτων κατά την μεταβατική περίοδο καθώς και την κανονική λειτουργία για έξι (6) έτη των:

-Μονάδα Επεξεργασίας και Διαχείρισης Αποβλήτων,

-Χ.Υ.Τ.Υ. και

– Εγκατάσταση Επεξεργασίας Στραγγισμάτων

Οι νέες ημερομηνίες υποβολής ενδιαφέροντος είναι στις  29 Σεπτεμβρίου (από 14/08/2023) και η αποσφράγιση των προσφορών θα γίνει στις 4 Οκτωβρίου (από 21/08/2023).

Από την άλλη στην Κεντρική Μακεδονία προχωρά η διαδικασία για τον διαγωνισμό για τη νέα Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) στην Κεντρική Μακεδονία.

Ύστερα από πολλές παρατάσεις η υποβολή ενδιαφέροντος για την Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) ολοκληρώθηκε στις 25 Ιουλίου, με τρία σχήματα να κατεβαίνουν στον διαγωνισμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για δύο κοινοπραξίες και ένα αυτόνομο σχήμα τα οποία είναι τα εξής:

  1. ΙΝΤRAKAT – WATT
  2. TEΡΝΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ
  3. ΗΛΕΚΤΩΡ-ΜΕΣΟΓΕΙΟΣ

Το έργο προβλέπει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Ανατολικού Τομέα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, η οποία θα επεξεργάζεται 150.200 τόνους/έτος.

Ύστερα από πολλές παλινωδίες στον διαγωνισμό για την ΜΕΑ Καβάλας, η νέα καταληκτική ημερομηνία του διαγωνισμού είναι στις 12/09/2023 και η αποσφράγιση των προσφορών θα πραγματοποιηθεί στις 19/09/2023. Αιτία της παράταση είναι ο προδικαστικές περιπέτειες στις οποίες εμπλέκεται το πρότζεκτ.

Συγκεκριμένα, στα τέλη Μαΐου η ΗΛΕΚΤΩΡ άσκησε προδικαστική προσφυγή με την οποία ζητήθηκε η ακύρωση της Διακήρυξης του διαγωνισμού . Επιπλέον ζητήθηκε η αναστολή της συνέχισης της εν εξελίξει διαγωνιστικής διαδικασίας  έως ότου εκδοθεί η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ επί της προδικαστικής προσφυγής. Όσον αφορά το αίτημα αναστολής, ήδη εκδόθηκε η απόφαση της ΕΑΔΗΣΥ, η οποία κοινοποιήθηκε και στην ΔΙΑΑΜΑΘ στις 29/05/2023 η οποία έκανε αποδεκτή τη προσφυγή και ανεστάλη η διαγωνιστική διαδικασία έως την έκδοση απόφασης της ΕΑΔΗΣΥ επί της προσφυγής.

Το προσεχές διάστημα αναμένεται να τρέξει για την κατασκευή μονάδας επεξεργασίας απορριμμάτων στο Βόλο (ΜΕΑ Μαγνησίας).

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή Μονάδας Επεξεργασίας Στερεών Αποβλήτων, συνολικής δυναμικότητας 50.592 τόνων υπολειμματικών σύμμεικτων απορριμμάτων ανά έτος. Περιλαμβάνει όλες τις αναγκαίες υποδομές και την προμήθεια κινητού εξοπλισμού. Εντός του γηπέδου θα κατασκευαστεί και Μονάδα Επεξεργασίας Προδιαλεγμένου Οργανικού Κλάσματος δυναμικότητας 15.200 τόνων ετησίως.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV