Μαρίνα
Ξυπνητού

Σειρά ενεργειακών ρυθμίσεων, οι οποίες μάλιστα θα ξεπερνούν τις 20, πρόκειται να συμπεριληφθούν στο πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας που θα τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, μεταξύ των διατάξεων, υπάρχουν αρκετά άρθρα για ΑΠΕ όπως λύσεις για την διάθεση ηλεκτρικού χώρου ή η ρύθμιση για να τρέξουν τα υπεράκτια αιολικά πάρκα, το πρόγραμμα «Απόλλων» αλλά και η αυστηριοποίηση των ποινών σε ρευματοκλοπές.

Σημαντικό κεφαλαίο θα αποτελεί η έλλειψη ηλεκτρικού χώρου. Έτσι, θα υπάρχουν μέτρα για την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ και την αποσυμφόρηση των κορεσμένων δικτύων ώστε να προχωρήσουν έργα ενεργειακού συμψηφισμού, αγροτικά φωτοβολταϊκά και φωτοβολταϊκά για επιχειρήσεις.

Σε σχέση με το πρόγραμμα «Απόλλων», το σχέδιο νόμου αναμένεται να θέσει προς ψήφιση το θεσμικό πλαίσιο προκειμένου να μπει σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο πρόγραμμα ενεργειακού συμψηφισμού στη χώρα. Στόχος είναι μέσω της εγκατάστασης σταθμών ΑΠΕ με συστήματα αποθήκευσης, να καλυφθεί το 90% της κατανάλωσης των ευάλωτων νοικοκυριών και το 50% της κατανάλωσης των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ Α’ και Β’, π.χ. κτίρια, αντλιοστάσια, οδοφωτισμός), των Δημοτικών Επιχειρήσεων Ύδρευσης και Αποχέτευσης (ΔΕΥΑ) και των Τοπικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων/Γενικών Οργανισμών Εγγείων Βελτιώσεων (ΤΟΕΒ/ΓΟΕΒ).

Σε άλλο άρθρο, θα περιλαμβάνεται η ρύθμιση μέσω της οποίας θα μπορέσουν να τρέξουν μέσα στο έτος με όχημα – εταιρεία ειδικού σκοπού όλες οι απαραίτητες μελέτες για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα. Οι μελέτες θα αφορούν τα ανεμολογικά και βυθομετρικά δεδομένα και σκοπός είναι οι επενδυτές να έχουν διαθέσιμες όλες τις πληροφορίες πριν την διεξαγωγή των διαγωνισμών. Για να επιτευχθεί αυτό, μέσω της ρύθμισης θα δίνεται η δυνατότητα στην ΕΔΕΥΕΠ να συστήνει θυγατρικές, προκειμένου να προχωρήσει στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού που θα ελέγχει τις μελέτες.

Το άλλο μείζον θέμα που καλείται να αντιμετωπίσει το νομοσχέδιο, είναι οι ρευματοκλοπές, το κόστος των οποίων υπολογίζεται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ότι ξεπερνά τα 400 εκατ. ευρώ ή το 4,8% της συνολικής αγοράς ηλεκτρισμού.

Στα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης είναι η αυστηροποίηση των ποινών στις διαπιστωμένες ρευματοκλοπές, με έναν συνδυασμό ποινών από την προσωρινή αναστολή λειτουργίας της επιχείρησης μέχρι φυλάκιση ως τρία χρόνια, καθώς και η αφαίρεση της άδειας του ηλεκτρολόγου που εμπλέκεται.

Όσον αφορά την ρύθμιση για την καθολική υπηρεσία, θα προβλέπεται ότι όσοι καταναλωτές εξακολουθούν να δημιουργούν ληξιπρόθεσμες οφειλές, έπειτα από τέσσερις μήνες υπαγωγής τους στο συγκεκριμένο καθεστώς, οι εταιρείες θα έχουν το δικαίωμα να προχωρήσουν στην παύση της εκπροσώπησής τους.

Το χρονικό όριο παραμονής που θεσπίζεται από το ΥΠΕΝ στην καθολική υπηρεσία, είναι ένα ακόμη μέτρο για να περιοριστούν οι στρατηγικοί κακοπληρωτές.

Υπενθυμίζεται ότι θεωρητικά στην καθολική υπηρεσία εντάσσονται νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που τους έχει καταγγελθεί η σύμβαση ηλεκτροδότησης λόγω οφειλών, έως ότου βρουν νέο προμηθευτή ρεύματος, στην πράξη ωστόσο δεν λειτουργεί.

Τέλος, θα υπάρχουν νομοτεχνικές διατάξεις σχετικά με τη καταβολή του ποσού στους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV