Newsroom

Το νέο νομοσχέδιο που προετοιμάζει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, στοχεύει στην ταχύτατη αδειοδότηση νέων έργων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα ο χρόνος για να λάβει τις απαραίτητες άδειες ένα έργο που πληροί τις προϋποθέσεις θα φτάνει περίπου τους 14 μήνες. Πρόκειται για ένα άλμα αν αναλογιστεί κανείς πως το αντίστοιχο χρονικό διάστημα σήμερα μπορεί να φτάσει ακόμα και τα 5 χρόνια (60 μήνες).Μ

Ανάμεσα στις πολλές αλλαγές που προωθεί το ν/σ ξεχωρίζει η μείωση των σταδίων της αδειοδότησης  από επτά σε πέντε. Πιο συγκεκριμένα,   καταργείται η μη δεσμευτική προσφορά σύνδεσης.

Πλέον τα πέντε στάδια των αδειών θα είναι :

Βεβαίωση παραγωγού (ΡΑΕ),

Απόφαση Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΥΠΕΝ),

Οριστική Προσφορά Σύνδεσης (ΑΔΜΗΕ, ΔΕΔΔΗΕ),

Σύμβαση Σύνδεσης (ΑΔΜΗΕ ΔΕΔΔΗΕ) – Άδεια Εγκατάστασης (ΥΠΕΝ)– Σύμβαση Λειτουργικής Ενίσχυσης (ΔΑΠΕΕΠ),

Άδεια Λειτουργίας (ΥΠΕΝ).

Στην κυβέρνηση θεωρούν απαραίτητη προϋπόθεση την απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης για τέτοια έργα για να επιτευχθούν ο στόχος της μείωσης των αέριων ρύπων.

Η μεταρρύθμιση του νόμου στοχεύεις στην χορήγηση αδειών για 12 GW. Γεγονός που μεταφράζεται σε επενδύσεις σχεδόν 10 δισ. ευρώ μέχρι το 2030.

Βάσει χρονοδιαγράμματος ο νόμος προβλέπεται να φτάσει στη Βουλή εντός Φεβρουαρίου.

Τι φέρνει ο νέος νόμος:

Ψηφιοποιούνται μια σειρά από διαδικασίες ενώ η υπηρεσία μιας στάσης θα παρακολουθεί και θα εποπτεύει όλη την αδειοδότηση.

Στο πλαίσιο της επιτάχυνσης, μειώνεται ο χρόνος απόκρισης των υπηρεσιών στα αιτήματα των επενδυτών, μειώνεται ο αριθμός των δικαιολογητικών, καθώς και ο όγκος των αιτημάτων στο Διαχειριστή με την υποχρέωση προσκόμισης της εγγυητικής επιστολής στο στάδιο της αίτησης για οριστική προσφορά σύνδεσης.

Ο αριθμός των δικαιολογητικών από 91 μειώνεται σε 54 και θα μπορούν να υποβάλλονται ψηφιακά. Επίσης με τη νέα αδειοδοτική διαδικασία μειώνονται οι περιπτώσεις που απαιτείται τροποποίηση των αδειών και πλέον δίνεται η δυνατότητα απλής ενημέρωσης – επικαιροποίησης των φακέλων χωρίς να καθυστερεί η ανάπτυξη του έργου και να πρέπει να ενημερωθεί όλο το έργο από την αρχή.

Διαχωρίζονται οι απαιτούμενοι έλεγχοι ανά στάδιο αδειοδότησης και η κάθε υπηρεσία ελέγχει αποκλειστικά τα θέματα αρμοδιότητας της

Απαλλάσσονται οι αρμόδιοι φορείς αδειοδότησης από μεγάλο διοικητικό βάρος.

Μειώνονται οι προθεσμίες για ανταπόκριση στα αιτήματα των επενδυτών.

Αλλάζει η διαδικασία αδειοδότησης από σειριακή σε παράλληλη.

Μπαίνουν φίλτρα και ορόσημα για απόδειξη της φερεγγυότητας και του πραγματικού ενδιαφέροντος των επενδυτών

Παρέχεται ευελιξία στους επενδυτές στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη των σταθμών χωρίς την απαίτηση για τροποποίηση των αδειών και επανάληψη όλης της αδειοδότησης από την αρχή.

Τέλος εντός ενός έτους από την έκδοση οριστικής προσφοράς σύνδεσης καθίσταται υποχρεωτική για τον επενδυτή η υποβολή αιτήματος για άδεια εγκατάστασης, προκειμένου να προχωρήσει άμεσα και γρήγορα η ανάπτυξη των έργων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας