Βαγγέλης
Θάνος

Έρχονται 5 επενδύσεις “Μαμούθ” σε φωτοβολταϊκά πάρκα. Η μετάβαση στην πράσινη ενέργεια αποτελεί πλέον μονόδρομο όχι μόνο για τη χώρα μας αλλά για ολόκληρο τον πλανήτη. Σε αυτή λοιπόν την τροχιά κινούνται και δρομολογούνται τεράστιες επενδύσεις που αφορούν την Ελλάδα .

Επενδύσεις που θα ξεπεράσουν σε προϋπολογισμό τα 2  δισ. ευρώ και θα αποδώσουν πάνω από 2,5 GW σε ενέργεια. Τα έργα αφορούν κυρίως φωτοβολταϊκά πάρκα και αναμένεται να συμβάλουν τα μέγιστα στον στόχο της απολιγνιτοποίησης μέχρι το 2025 που έχει θέσει η θέσει η πατρίδα μας.

Τα φωτοβολταϊκά πάρκα είναι αυτά που κερδίζουν την μερίδα του λέοντος στις κατασκευές καθώς προσελκύουν το ενδιαφέρον μεγάλων επενδυτών του κλάδου της ενέργειας.  Στα σκαριά λοιπόν βρίσκονται ακόμα πέντε μεγάλα φωτοβολταϊκά έργα.

Και τα 5  έργα έχουν ενταχθεί στο καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων και αναμένεται να αλλάξουν ριζικά τον ενεργειακό χάρτη της χώρας.

1. H επένδυση της ΕΝΙΠΕΑΣ

Με τον τίτλο “Ανάπτυξη Φ/Β 700 MW ” παρουσιάζει η εταιρεία ΕΝΙΠΕΑΣ ΑΕ τη  σημαντική επένδυση που σχεδιάζει. Η εταιρεία έχει στο πλάνο της την κατασκευή πάρκου συνολικής ισχύος 700 μεγαβάτ και  προϋπολογισμού  350 εκατ. ευρώ.  Το έργο θα υλοποιηθεί στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στις περιοχές Σκοπιά και Καλλιθέα στα Φάρσαλα.

2. Οι δύο επενδύσεις της ΚΑΡΑΤΖΗΣ

Άλλη μια σπουδαία και μεγαλεπήβολη επένδυση είναι αυτή της εταιρείας ΚΑΡΑΤΖΗΣ ΑΕ που σχεδιάζει να φτιάξει μεγάλα Φ/Β πάρκα σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας.

Η πρώτη εγκατάσταση αφορά κατασκευή και λειτουργία συνολικής ισχύος 362.75 MW . Το έργο θα υλοποιηθεί στο Κιλκίς με προϋπολογισμό σχεδόν 180 εκατ. ευρώ.

Η ίδια εταιρεία έχει πάρει και το πράσινο φως για μια δεύτερη κατασκευή φωτοβολταϊκού  συνολικής ισχύος 830 ΜW. Αυτή η εγκατάσταση θα απλωθεί σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας όπως η Λάρισα, η Μαγνησία και το Κιλκίς με το κόστος να ξεπερνάει τα 350 εκατ. ευρώ.

3. Η επένδυση της Consortium Solar Power Systems

Στο πράσινο ενεργειακό οικοδόμημα θα προστεθεί άλλο ένα κομμάτι, πρόκειται για το έργο που σχεδιάζει η CONSORTIUM SOLAR POWER SYSTEMS LTD.

Το επενδυτικό πλάνο της εταιρείας στοχεύει στη δημιουργία  και  ανάπτυξη φωτοβολταϊκών πάρκων, συνολικής ισχύος 284 MW, στους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 210 εκατ. ευρώ. Η συγκεκριμένη εταιρεία συγκαταλέγεται ανάμεσα στους μεγαλύτερους βρετανικούς ομίλους στην αγορά των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και προφανώς επιδιώκει μια ισχυρή εδραίωση και στην ελληνική αγορά.

4. Η επένδυση της ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ

Το παζλ των μεγάλων επενδύσεων ολοκληρώνεται (προς το παρόν) με μια κατασκευή “μαμούθ”. Πρόκειται για το πιο ακριβό πρότζεκτ τόσο από πλευράς κόστους όσο και από πλευράς ενεργειακής απόδοσης. Ο λόγος για το πρότζεκτ που ετοιμάζει η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ ΓΚΡΟΥΠ ΙΚΕ .

Η εταιρεία προτίθεται να πραγματοποιήσει το επενδυτικό της  σχέδιο που στοχεύει στη δημιουργία ανάπτυξης φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής ισχύος 1.5 GW. Το συνολικό κόστος της επένδυσης θα αγγίξει τα 900 εκατ. ευρώ.

Νέο πλαίσιο στρατηγικών επενδύσεων

Όπως αναφέραμε ήδη και τα πέντε έργα έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις.  Αντιλαμβανόμενη λοιπόν η κυβέρνηση την ανάγκη όλο και περισσότερα εγχειρήματα να μπουν στο συγκεκριμένο καθεστώς ,   προωθεί νομοθετική ρύθμιση που θα ψηφιστεί στη Βουλή  για παροχή επιπλέον κινήτρων που θα βοηθήσουν να αύξηση αυτών των επενδύσεων.

Αποτελεί κοινή παραδοχή πως για να πετύχει η χώρα ισχυρούς ρυθμούς ανάπτυξης είναι απαραίτητη η δρομολόγηση και τελικά η υλοποίηση τέτοιων έργων. Έργα που αφενός συμβάλουν στην εθνική και τοπική οικονομία μέσω θέσεων εργασίας και όχι μόνο  και αφετέρου σπρώχνουν τη χώρα να βγει από τα “βρώμικα” καύσιμα και να περάσει σε μια νέα “πράσινη” εποχή.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV