Μαρίνα
Ξυπνητού

Νομοθετική ρύθμιση για την ανάπτυξη των ΑΠΕ ετοιμάζει το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σημαντικό κεφάλαιο θα αποτελεί η αποθήκευση ενέργειας δεδομένου ότι οι δύο διαγωνισμοί με μπαταρίες που διεξάχθηκαν τους προηγούμενους μήνες, αποκάλυψαν μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον. Άλλωστε, στόχος του υπουργείου όπως έχει ήδη επικοινωνήσει, είναι η προώθηση της αποθήκευσης ενέργειας.

Το τελευταίο διάστημα, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε φάση επεξεργασίας ενός σχεδίου για τους διαγωνισμούς αποθήκευσης που θα ακολουθήσουν και έχει ήδη αποφασιστεί ότι δεν θα έχουν λειτουργική ενίσχυση – όπως ίσχυε στους προηγούμενους διαγωνισμούς. Σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com, κριτήριο για την επιλογή των επενδυτών θα είναι αφενός το ύψος της εγγυητικής επιστολής και αφετέρου η ταχύτητα στην εκτέλεση του έργου.

Σε σχέση με τη διεξαγωγή του τρίτου και τελευταίου κύκλου του τρέχοντος διαγωνισμού αποθήκευσης με μπαταρία, τοποθετείτε χρονικά το φθινόπωρο. Ειδικότερα, οι μεμονωμένοι σταθμοί αποθήκευσης (standalone) που θα συμμετέχουν στον τρίτο διαγωνισμό του Ταμείου Ανάκαμψης για περίπου 300 MW μπαταριών δεν θα εξασφαλίσουν λειτουργική ενίσχυση αλλά μόνο ενίσχυση στο CAPEX και αυτή περιορισμένη.

Η τρίτη διαδικασία, που αναμένεται να βγει στον αέρα το επόμενο τρίμηνο και αφού πρώτα εκδοθεί η τροποποιημένη Υπουργική Απόφαση και προχωρήσει η ΡΑΑΕΥ στις επιμέρους αλλαγές, θα αφορά μπαταρίες συνολικής ισχύος 300 MW. Τα επιλέξιμα έργα θα είναι κατʼ αρχάς όσα προορίζονται για εγκατάσταση στις πρώην λιγνιτικές περιοχές, ενώ αναμένεται το επόμενο διάστημα να «κλειδώσει» εάν θα αφορά τελικά και άλλες περιοχές.

Υπενθυμίζεται ότι στους δύο πρώτους διαγωνισμούς που έτρεξε η ΡΑΑΕΥ με δημοπρατούμενη ισχύ 400 MW και 300 MW αντίστοιχα, οι μονάδες αποθήκευσης που είχαν προκριθεί εξασφάλισαν, εκτός από «ταρίφα», και επενδυτική ενίσχυση στον μεν πρώτο 200.000 ευρώ ανά μεγαβάτ και στον δεύτερο 100.000 ευρώ ανά μεγαβάτ.

Πιο συγκεκριμένα, κατά τον πρώτο διαγωνισμό η συμμετοχή ήταν στις 89 προτάσεις, οι οποίες αντιστοιχούν σε ισχύ 3,2 GW, υπερκαλύπτοντας δηλαδή τη δημοπρατούμενη ισχύ των 400 MW που προβλεπόταν. H δημοπρασία έκλεισε προκρίνοντας 12 έργα συνολικής ισχύος 411,79 MW, με μεσοσταθμική τιμή λειτουργικής ενίσχυσης τις 49.748 ευρώ/MWh/έτος. Πιο συγκεκριμένα, η πρώτη δημοπρασία οδήγησε στην επιλογή 12 προτάσεων έργων αποθήκευσης ηλεκτρικής ενέργειας από έξι εταιρείες και μία ενεργειακή κοινότητα.

Αντίστοιχα, στον δεύτερο διαγωνισμό αποθήκευσης με μπαταρία η συνολικής ισχύς που κατακυρώθηκε στους 7 συμμετέχοντες ανήλθε σε 299,775 ΜW. Πιο συγκεκριμένα, οι οικονομικές προσφορές των επιλεγέντων κυμάνθηκαν από 44.100,00 € /MW/έτος έως 49.917,00 €/MW/έτος, ήτοι χαμηλότερα από την ανώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς της ανταγωνιστικής διαδικασίας που ήταν 115.000,00 € /MW/έτος, ενώ η μεσοσταθμική τιμή των επιλεγέντων έργων διαμορφώθηκε σε 47.680,36 €/MW/έτος.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV