Newsroom

Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, φιλική προς το περιβάλλον και το υφιστάμενο οικοσύστημα, τόσο από αισθητικής όσο και από τεχνικής άποψης, προβλέπει η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) για την Ανάπλαση της Γύρας, που υπέβαλε η Περιφερειακή Ενότητα Λευκάδας για έγκριση. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί η υποβολή προς έγκριση της ΜΠΕ για την Προστασία και Ανάπλαση του Αϊ-Γιάννη, που πρόκειται για αλληλένδετες μελέτες.

«Ένα μεγάλο και ουσιαστικό βήμα αποτελεί η ολοκλήρωση των μελετών για την ανάπλαση της Γύρας και η υποβολή της ΜΠΕ για τις ανάλογες εγκρίσεις. Η Γύρα βρίσκεται στο DNA κάθε Λευκαδίτη και Λευκαδίτισσας και αποτελεί σήμα κατατεθέν για το νησί μας. Ένα μοναδικό οικοσύστημα που συνδυάζει την πλαγιά πάνω από τον Άγιο Ιωάννη, με τη λιμνοθάλασσα, την ατέλειωτη αμμώδη ακτογραμμή και την καθαρή θάλασσα, δημιουργώντας ένα φυσικό τοπίο σπάνιας ομορφιάς. Από την άλλη όμως, είναι μια περιοχή απροστάτευτη, εκτεθειμένη, ευάλωτη, αλλά και δυσπρόσιτη για όλους εμάς που αδυνατούμε να απολαύσουμε τα οφέλη της, όπως αρμόζει σε αυτή τη μοναδικού κάλους περιοχή, μια ανάσα από την πόλη της Λευκάδας. Θέλουμε να διαμορφώσουμε τη Γύρα για όλους’ και ο περίπατος, το ποδήλατο, το κολύμπι, η άθληση, η θέαση του τοπίου, η μετακίνηση, να γίνεται κάτω από ιδανικές συνθήκες άνεσης και ασφάλειας, που προσελκύουν και θέλγουν, και καθιστούν τη Γύρα καθημερινό προορισμό για ντόπιους και επισκέπτες.

Με μια ήπια και ολοκληρωμένη ανάπλαση, που σέβεται το φυσικό περιβάλλον, το οικοσύστημα και τον ‘αγνό’ χαρακτήρα της Γύρας, δίνουμε νέα πνοή, αισθητικά και λειτουργικά, την προστατεύουμε από ανθρωπογενείς αυθαιρεσίες και περιβαλλοντικές αλλοιώσεις, και σε συνδυασμό με την αντιδιαβρωτική προστασία και την ανάπλαση της παραλίας του Αϊ-Γιάννη, την μετατρέπουμε σε μοχλό βιώσιμης ανάπτυξης όλου του νησιού.

Αισθανόμαστε ιδιαίτερα χαρούμενοι και δικαιωμένοι, γιατί οι εμβληματικές πρωτοβουλίες μας για τη Γύρα και τον Αϊ-Γιάννη, που ξεκίνησαν πριν 3 χρόνια με την εξασφάλιση 580.000 ευρώ για τις απαραίτητες μελέτες, παίρνουν ‘σάρκα και οστά’. Άλλωστε ήδη έχουμε υποβάλλει τις ΜΠΕ για την περιβαλλοντική αδειοδότηση των έργων, ενώ σύντομα ξεκινάει η διαδικασία της διαβούλευσης» δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς.

Τι περιλαμβάνει η μελέτη

Με σκοπό τη διαμόρφωση – ανάπλαση της Γύρας σε ένα καθημερινό προορισμό περιπάτου, ποδηλασίας, άθλησης και αναψυχής για τους κατοίκους και τους επισκέπτες της Λευκάδας, η μελέτη περιλαμβάνει παρεμβάσεις οδοποιίας & κυκλοφοριακών ρυθμίσεων και αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις.

Με το νέο σχεδιασμό ο δρόμος της Γύρας διαμορφώνεται σε μια περιαστική αρτηρία, ασφαλή για την κίνηση οχημάτων, πεζών και ποδηλάτων, μέσα από παρεμβάσεις για τη συνύπαρξη της ήπιας μετακίνησης και της κυκλοφορίας οχημάτων με παράλληλη διατήρηση του επιπέδου εξυπηρέτησης της οδού για ΙΧ και βαρέα οχήματα, τη μείωση των υψηλών ταχυτήτων κίνησης των οχημάτων και το περιορισμό της άναρχης στάθμευσης.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πλήρης ανακατασκευή του οδοστρώματος, τρεις νέοι ισόπεδοι κόμβοι, διαμόρφωση νησίδας κατά θέσεις, αμφίδρομος ποδηλατόδρομος, πεζοδρόμια, διαβάσεις πεζών και ΑμεΑ, και χώροι στάθμευσης. Παράλληλα, λαμβάνοντας υπόψη τις θέσεις συγκέντρωσης λουομένων, πεζών, αναπλάσεων και παρατηρητηρίων στη Λιμνοθάλασσα, που προβλέπονται από το αρχιτεκτονικό τμήμα της μελέτης, γίνονται οι απαιτούμενες κυκλοφοριακές διαμορφώσεις για τη στάθμευση επιβατικών οχημάτων και την εγκάρσια διέλευση των πεζών.

Σε ότι αφορά τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό της ανάπλασης, χρησιμοποιούνται υλικά φυσικά και ανθεκτικά, ενώ οι προβλεπόμενες κατασκευές θα γίνουν με μεθόδους αναστρέψιμες, καθιστώντας την παρέμβαση όσο το δυνατόν λιγότερο επεμβατική προς το περιβάλλον και το υφιστάμενο οικοσύστημα. Πέρα από αστικό εξοπλισμό (καθιστικά, σκίαστρα, ποδηλατοστάτες, φωτιστικά, κλπ.) και ελαφριές κατασκευές για την εξυπηρέτηση των λουομένων (αποδυτήρια, ντους, διαδρόμους για την παραλία, κλπ.), σημαντικό στοιχείο είναι η ένταξη στην παρέμβαση και των 3 ανεμόμυλων κατά μήκος της δυτικής ακτογραμμής. Συγκεκριμένα, με παρεμβάσεις αποκατάστασης, που δεν αλλοιώνουν την ογκομετρία και την αρχιτεκτονική του κάθε μύλου, πρόκειται να αξιοποιηθούν ως μικρής κλίμακας κτίρια που θα μπορούν στεγάσουν χρήσεις, όπως χώρος εκθέσεων, πρότυπος ανεμόμυλος, μικρό τουριστικό περίπτερο, κλπ.

Επίσης σημαντικό στοιχείο της ανάπλασης είναι η διαμόρφωση σε επιλεγμένες θέσεις σημείων στάσης – παρατηρητηρίων, για την επαφή των επισκεπτών με τη χλωρίδα και την πανίδα της λιμνοθάλασσας.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV