Τις αποφάσεις για επτά δράσεις ενίσχυσης των πέντε Φορέων Διαχείρισης των Προστατευόμενων Περιοχών της Κεντρικής Μακεδονίας, υπέγραψε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Οι Φορείς που ενισχύονται είναι: Λίμνης Κερκίνης, Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, Θερμαϊκού Κόλπου, Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής και Βόρα – Πάικου – Βερμίου.
«Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας προχωρά στην ενίσχυση των Φορέων Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοπικοιλότητας στις περιοχές Natura της Κεντρικής Μακεδονίας. Πρόκειται για ένα πλέγμα δράσεων για την προστασία και βελτίωση του φυσικού περιβάλλοντος και των φυσικών πόρων της περιοχής μας.
Με την αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων της Περιφέρειας, στοχεύουμε στην προστασία και ανάδειξη των περιοχών μοναδικού φυσικού κάλλους της Κεντρικής Μακεδονίας, ώστε να αποτελέσουν πόλο έλξης για τους κατοίκους και τους επισκέπτες, αλλά και για να ευαισθητοποιήσουμε τους πολίτες, προκειμένου να διασφαλίσουμε τη βιωσιμότητά τους.
Το περιβάλλον χρειάζεται διαρκή μέριμνα, καθώς ειδικά στην Κεντρική Μακεδονία αποτελεί, εκτός από πηγή ζωής και πυλώνα βιώσιμης ανάπτυξης, αφού αποτελεί ένα από τα ισχυρά συγκριτικά πλεονεκτήματα της Περιφέρειάς μας», τόνισε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ανά Φορέα οι δράσεις που εγκρίθηκαν από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας είναι οι εξής:
Φορέας Διαχείρισης Λίμνης Κερκίνης
«Δράσεις διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης περιοχών του δικτύου Natura 2000»: Περιλαμβάνει δράσεις για τη βελτίωση του βαθμού διατήρησης προστατευόμενων οικοτόπων και ειδών, όπου περιλαμβάνονται δράσεις εγκατάστασης νέου εξοπλισμού παρακολούθησης μετεωρολογικών παραμέτρων και στάθμης, σύγχρονων εργαλείων συμμετοχικής διαχείρισης και διαχειριστικών μελετών, καινοτόμων συστημάτων χαρτογράφησης καθώς και μια πρώτη προσέγγιση για την αντιμετώπιση άγνωστων οργανικών ρύπων και νανοπλαστικών στο υδάτινο σύστημα Κερκίνης-Στρυμόνα.
Επίσης, προβλέπονται δράσεις ενημέρωσης – πληροφόρησης με την προμήθεια ηλεκτρονικών συστημάτων και εφαρμογών αλληλεπίδρασης των επισκεπτών των προστατευόμενων περιοχών, με σκοπό την καλύτερη κατανόηση του φυσικού περιβάλλοντος, εγκατάσταση υψηλής ανάλυσης καμερών για μεταφορά εικόνας από το φυσικό περιβάλλον στο Κέντρο Πληροφόρησης Υγροτόπου Κερκίνης, εκτυπώσεις εντύπων και δημιουργία θεματικών βίντεο για την ενίσχυση της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και τοποθέτηση πινακίδων και αναλογίων για την ερμηνεία του περιβάλλοντος.
Επιπλέον προβλέπονται δράσεις υποστήριξης της τοπικής κοινωνίας, όπου δίνεται έμφαση για πρώτη φορά στην ενίσχυση του παραγωγικού μοντέλου εντός της προστατευόμενης περιοχής, με τη θέσπιση σήματος ποιότητας.
Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου
«Προστασία και διαχείριση ειδών και φυσικών πόρων»: Οι δράσεις που θα χρηματοδοτηθούν στοχεύουν στην προστασία των ενδιαιτημάτων προστατευόμενων ειδών κοινοτικού ενδιαφέροντος και στη μείωση των βασικών κενών στη γνώση που υφίστανται γι’ αυτά και τη διαχείρισή τους και στην υποστήριξη της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με περιορισμούς που θέτει η εφαρμογή μέτρων στις προστατευόμενες περιοχές.
Περιλαμβάνονται διαχειριστικές δράσεις για το αγριόγιδο με καταγραφή των κύριων πυρήνων κατανομής και χρήσεων γης του στις περιοχές Natura 2000, αλλά και με τη διερεύνηση και τον έλεγχο των πιέσεων λαθροθηρίας και των συγκρούσεων χρήσης γης με τον άνθρωπο.
Επίσης, προβλέπεται η γενετική ανάλυση ατόμων του πληθυσμού, και η διερεύνηση της διατροφικής συμπεριφοράς του είδους. Θα γίνουν διαχειριστικές δράσεις για τα χειρόπτερα (νυχτερίδες) και τα ενδιαιτήματά τους με τον εντοπισμό και την προστασία σημαντικών θέσεων αναπαραγωγής και διαχείμασης (π.χ. αποικίες/roosting sites, σπήλαια χειμέριας νάρκης, μητρικές αποικίες θηλασμού, swarming sites/θέσεις ζευγαρώματος), την πρόταση μέτρων διατήρησης καθώς και την εφαρμογή δράσεων ευαισθητοποίησης για τα είδη αυτά (βιοποικιλότητα, οικολογικός ρόλος) για τα οποία υπάρχει έλλειψη γνώσης.
Και επιπλέον προγραμματίζεται μελέτη ανάπτυξης Σήματος Οικολογικής Ποιότητας προϊόντων και υπηρεσιών στην περιοχή του Αποθέματος Βιόσφαιρας του Ολύμπου (πρόγραμμα MAB UNESCO), που θα διατίθεται από τον Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Περιλαμβάνει την πρόταση και κατάρτιση προδιαγραφών, κριτηρίων, διαδικασιών ελέγχου κ.λπ.
«Προμήθειες υποστηρικτικού εξοπλισμού»: Ο εξοπλισμός θα χρησιμοποιηθεί για τη βελτίωση και προστασία της βιοποικιλότητας και την ενημέρωση – πληροφόρηση του κοινού για την προστατευόμενη περιοχή. Ο εξοπλισμός είναι διαχείρισης ειδών χειροπτέρων (επαγγελματικοί ανιχνευτές, τεχνικό καταφύγιο, οδηγοί αναγνώρισης), σύστημα πολυμεσικών εφαρμογών (ηλεκτρονικοί υπολογιστές και παρεκλόμενα), που θα τοποθετηθούν σε επιλεγμένα σημεία της προστατευόμενης περιοχής, μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και συστήματα ηχητικής ξενάγησης επισκεπτών (ομαδικής-ατομικής).
«Δράσεις Ενημέρωσης – Πληροφόρησης»: Εκπαιδευτική εφαρμογή για μαθητές σχετικά με τον Όλυμπο, ενημερωτική καμπάνια για το Κέντρο Πληροφόρησης και το Οικολογικό Σήμα Ποιότητας, δράσεις ενημέρωσης σχολείων με τίτλο «Μαθαίνω για τον Όλυμπο», υπηρεσίες ατομικής ακουστικής ξενάγησης μεμονωμένων επισκεπτών, σχεδιασμός και οργάνωση μέσων και υλικών εκπαίδευσης και ευαισθητοποίησης για τον Όλυμπο (επιτραπέζια παιχνίδια, ψηφιακό ενημερωτικό υλικό κ.ά.), διαδραστικό ντοκιμαντέρ για τον Όλυμπο, σχεδιασμός, οργάνωση και παραγωγή εκπαιδευτικών προγραμμάτων επίσκεψης και ξενάγησης για τις νέες περιοχές Natura 2000, βίντεο-σποτ εναέριας προβολής και ανάδειξης του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου και των νέων περιοχών Natura 2000, παραγωγή εικονικής περιήγησης, διοργάνωση workshop στο πλαίσιο του ΜΑΒ UNESCO, συνοπτικό έντυπο για τις νέες περιοχές Natura 2000 και τη διευρυμένη περιοχή ευθύνης του Φορέα, ψηφιακό animation οδηγού (3D φωτορεαλιστικά video οδηγού για την καλή συμπεριφορά στο βουνό και με συμβουλές για πρόληψη ατυχημάτων), βιβλίο (στα ελληνικά και τα αγγλικά) με τα αποτελέσματα των έργων της εποπτείας και των καταγραφών του Φορέα, έντυπα με διαδρομές, σημεία ενδιαφέροντος και τοπικές τουριστικές επιχειρήσεις, προσθήκη δύο γλωσσών αφήγησης στο 3d video προβολή του Κέντρου Πληροφόρησης Εθνικού Δρυμού Ολύμπου, αναμόρφωση σχεδιασμού και επικαιροποίηση στοιχείων της υφιστάμενης ιστοσελίδας του Φορέα και κατευθύνσεις για τη σήμανση και την ερμηνεία περιβάλλοντος στον Εθνικό Δρυμό Ολύμπου.
Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου
«Υποστήριξη για την υλοποίηση παρεμβάσεων διαχείρισης, προστασίας και ανάδειξης του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας»: Αφορά στην υλοποίηση δράσεων καταγραφής και παρακολούθησης των ειδών χλωρίδας, πανίδας και αποτύπωσης των φυσικών ενδιαιτημάτων, καθώς και για την επικοινωνία με το κοινό, την εκπαίδευση των μαθητών, την εξυπηρέτηση των επισκεπτών της περιοχής και την προώθηση του οικοτουρισμού, με απώτερο στόχο την προστασία των Προστατευόμενων Περιοχών, των ειδών χλωρίδας και πανίδας και των οικοτόπων εντός της περιοχής αρμοδιότητας του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου.
Προβλέπεται «Καταγραφή και παρακολούθηση της βιοποικιλότητας και των φυσικών ενδιαιτημάτων εθνικού και ενωσιακού ενδιαφέροντος», το οποίο περιλαμβάνει εννέα τμήματα:
1. Χαρτογράφηση των θαλάσσιων φανερόγαμων στην παράκτια ζώνη του Θερμαϊκού
2. Καταγραφή και αξιολόγηση της θαλάσσιας παράκτιας ζώνης της χερσονήσου της Κασσάνδρας
3. Αξιολόγηση της καταλληλότητας του ενδιαιτήματος του λαγόγυρου
4. Χαρτογράφηση πιέσεων και αποτίμηση εξωτερικών και εσωτερικών φορτίων θρεπτικών και οργανικού υλικού για την προστασία του Θερμαϊκού
5. Καταγραφή και αξιολόγηση λειτουργικών δεικτών έγκαιρης προειδοποίησης, φαινομένων άνθισης φυτοπλαγκτού και ερυθρών παλιρροιών
6. Καταγραφή ειδών ορνιθοπανίδας στους ποταμούς Αξιό και Αλιάκμονα
7. Καταγραφή υδρόβιων ειδών ορνιθοπανίδας στους υγρότοπους, Αγγελοχωρίου, Επανομής και Κασσάνδρας
8. Καταγραφή χειροπτέρων
9. Καταγραφή εντομοπανίδας
Επίσης προβλέπονται «Δράσεις ενημέρωσης, πληροφόρησης και ανάδειξης της αξίας της βιοποικιλότητας και του φυσικού περιβάλλοντος των Προστατευόμενων Περιοχών», που περιλαμβάνουν επτά τμήματα:
1. Εμπλουτισμός της έκθεσης του Κέντρου Πληροφόρησης με σύγχρονα ψηφιακά μέσα
2. Δημιουργία εκπαιδευτικού υλικού
3. Σήμανση ερμηνείας περιβάλλοντος μονοπατιού στη λιμνοθάλασσα Καλοχωρίου
4. Δημιουργία web/mobile εφαρμογών
5. Ανανέωση ιστοσελίδας
6. Παραγωγή υλικού ενημέρωσης-ευαισθητοποίησης
7. Σχέδιο στρατηγικής και δράσης για την ανάπτυξη του αειφόρου τουρισμού και της αναψυχής στο Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού
Φορέας Διαχείρισης Κορώνειας – Βόλβης – Χαλκιδικής:
«Ενίσχυση για τη διαχείριση του φυσικού περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας», η οποία αποτελείται από τρεις άξονες δράσεων:
Άξονας 1: Αφορά σε υπηρεσίες παρακολούθησης, προμήθειας και εγκατάστασης εξοπλισμού και υλοποίησης διαχειριστικών μέτρων που στοχεύουν στη βελτίωση του βαθμού διατήρησης ειδών και τύπων, των οποίων ο βαθμός διατήρησης κρίνεται μη ικανοποιητικός. Προβλέπονται δράσεις για τον λαγόγυρο, δακτυλιώσεις πτηνών στο Εθνικό Πάρκο Λιμνών Κορώνειας – Βόλβης και Μακεδονικών Τεμπών και διερεύνηση της συχνότητας εμφάνισης παθογόνων μικροοργανισμών σε εξωπαράσιτα, τεχνητές φωλιές για νυκτόβια αρπακτικά πτηνά, παρακολούθηση για την τεκμηρίωση προτεραιοτήτων διαχείρισης του είδους Felis silvestris silvestris (αγριόγατα), λεπτομερής καταγραφή και χαρτογράφηση των υποθαλάσσιων λιβαδίων Posidonia oceanica στις θαλάσσιες περιοχές Natura, προσδιορισμός της κατάστασης της μεσογειακής φώκιας (Monachus monachus) και οργάνωση της παρακολούθησης του είδους στις θαλάσσιες περιοχές Natura, καταγραφή και παρακολούθηση χειροπτέρων και δράσεις για τη διατήρησή τους, περιορισμός των οδικών ατυχημάτων με είδη της άγριας πανίδας στο Εθνικό Πάρκο, παρακολούθηση της βίδρας (Lutra lutra) στις νέες περιοχές (Όρος Χολομώντα και Όρος Στρατωνικό) και διαχειριστικές δράσεις για την προστασία και διατήρησής της, τηλεμετρία και χαρτογράφηση ευαισθησίας για επιλεγμένα είδη ορνιθοπανίδας προτεραιότητας, ταχεία ορνιθολογική αποτίμηση της κατάστασης διατήρησης των ειδών προτεραιότητας στις περιοχές ΖΕΠ που εντάχθηκαν στην περιοχή αρμοδιότητας του Φορέα, καταγραφή και αξιολόγηση της θαλάσσιας παράκτιας ζώνης της χερσονήσου του Άθω και Σιθωνίας, παρακολούθηση για την τεκμηρίωση προτεραιοτήτων διαχείρισης για το είδος Canis aureus (τσακάλι) στα όρη Χολομώντα, Στρατωνικό, Ίταμο και χερσόνησο Σιθωνίας και προμήθεια κινητού κλωβού περίθαλψης πτηνών.
Άξονας 2: Αφορά σε ενημέρωση και πληροφόρηση με δημιουργία ενημερωτικού υλικού, εκπαιδευτικού υλικού, κινητής έκθεσης για την προβολή και ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών του Φορέα στη Χαλκιδική, εμπλουτισμό και αναβάθμιση του Κέντρου Πληροφόρησης και σχέδιο δράσης και στρατηγικής βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Άξονας 3: Αφορά σε δράσεις για την αποκατάσταση οικοσυστημάτων που έχουν υποβαθμιστεί από ανθρώπινη δραστηριότητα. Προβλέπεται προμήθεια και εγκατάσταση τηλεμετρικού σταθμού μέτρησης ποιοτικών παραμέτρων υδάτων στη λίμνη Βόλβη και προμήθεια φορητού πολυοργάνου για τη μέτρηση ποιότητας νερού σε μεγάλα βάθη.
Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Βόρα – Πάικου – Βερμίου:
«Ενίσχυση για δράσεις διαχείρισης φυσικού περιβάλλοντος και βιοποικιλότητας στις εποπτευόμενες περιοχές Natura»: Αφορά στην υλοποίηση δράσεων για την προστασία και την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών, των οικοτόπων και των ειδών χλωρίδας και πανίδας που εντάσσονται στην αρμοδιότητα του Φορέα.
Προβλέπεται καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης των περιοχών Τζένα – Πίνοβο και Λίμνη Άγρα, της χλωρίδας και πανίδας για την οργάνωση της διαχείρισης των προστατευτέων περιοχών, ειδών και οικοτόπων.
Επίσης προβλέπεται ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με τις περιοχές ευθύνης του Φορέα και ανάδειξη του φυσικού κάλλους και της περιβαλλοντικής σημασίας των περιοχών αυτών. Περιλαμβάνει έντυπο υλικό, ολοκληρωμένη δικτυακή πύλη, λογισμικό προβολής (app), με την προμήθεια εξοπλισμού αναγκαίου για τη λειτουργία της διαδικτυακής πύλης και του λογισμικού προβολής.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV