Πέρασαν επτά χρόνια από την έναρξη της επίσημης λειτουργίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος καθώς στις 23 Φεβρουαρίου 2017, το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος παρέδωσε με κάθε επισημότητα τον χώρο στο Ελληνικό Δημόσιο. Παράλληλα πέρασαν περίπου 17 χρόνια, από τότε που έπεσαν οι πρώτες υπογραφές για την κατασκευή του ΚΠΙΣΝ.
Σήμερα η Αθήνα έχει το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος ως ένα από τα σημαντικότερα τοπόσημα της, μια εικόνα της σύγχρονης πρωτεύουσας της Ελλάδας. Ο χώρος προσελκύει καθημερινά χιλιάδες επισκέπτες από την Αθήνα, την επικράτεια και όλο τον κόσμο, ως τόπος συνάντησης, αναψυχής, περιπάτου και γνώσης, εκδηλώσεων και πολιτισμού.
Η κατασκευή του ΚΠΙΣΝ, ξεκίνησε τον Σεπτέμβριο του 2012 όταν έγινε γνωστό ότι ο διαγωνισμός για τον ανάδοχο ολοκληρώθηκε με ανάδοχο την Κ/Ξ ΤΕΡΝΑ-Impregillo (πλέον WEBUILD). Κατά τη διάρκεια της κατασκευής του απασχόλησε περίπου 2.500 άτομα ενώ κόστισε συνολικά 620 εκατομμύρια ευρώ, ποσό εξ ολοκλήρου Δωρεά από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.
Η εμπειρία της εξέλιξης της κατασκευής ήταν εξίσου μοναδική. Ήταν ίσως το μοναδικό μεγάλο έργο που πραγματοποιήθηκε και ολοκληρώθηκε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης που πέρασε η χώρα. Μοναδική στιγμή κατά τη διάρκεια της κατασκευής του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος αποτέλεσε το 2015, όταν μια καλοκαιρινή νύχτα του Ιουλίου ο “χορός των Γερανών” μάγεψε όσους βρέθηκαν εκεί, μαζί και εμένα. Ήταν άλλωστε η πρώτη “όπερα” όπου παίχτηκε στο χώρο με πρωταγωνιστές τους κατασκευαστικούς γερανούς, τους χειριστές τους και τους μουσικούς που πλαισίωσαν την εναρμονισμένη κίνηση των 10 τεράστιων μηχανημάτων.
Ουσιαστικό το ΚΠΙΣΝ ήταν ήδη έτοιμο από τον Ιούνιο του 2016, επιβλητικό, συγκινητικά όμορφο και λίγες εβδομάδες αργότερα άνοιξε δοκιμαστικά τις πύλες του στον κόσμο. Από τότε δεν έκλεισε ποτέ καθώς η προσέλευση του κόσμου ήταν πρωτοφανής. Σαν επισκέπτης πήγα ένα απόγευμα στο τέλος Αυγούστου και ομολογώ ότι συγκινήθηκα βλέποντας τον κόσμο να καμαρώνει και να μιλά για αυτό το νέο στολίδι της πόλης. Το νέο σημείο αναφοράς της Αθήνας. Εξάλλου σε αυτή τη χώρα δεν έχουμε πολλά να καυχιόμαστε και αυτό το έργο όπως έχω ξαναπεί στο παρελθόν, διαμέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι η δική μας κληρονομιά στις επόμενες γενιές Ελλήνων.
Μέχρι σήμερα το έχουν επισκεφθεί εκατομμύρια επισκεπτών όπου έχουν θαυμάσει την Εθνική Βιβλιοθήκη, την Εθνική Λυρική Σκηνή, τον Φάρο κάτω από το επιβλητικό φωτοβολταϊκό στέγαστρο, το Πάρκο που ξεκινά πάνω από τμήμα του κτιρίου και καλύπτει μια μεγάλη περιοχή του ακινήτου, το υδάτινο στοιχείο κ.α. ΚΠΣΙΝ ψηλά με χορηγίες και την υψηλή εποπτεία που θα παρέχει.
Το Κέντρο Πολιτισμού έχει πολλές πρωτιές και ιδιαιτερότητες που αξίζει να μάθετε (τουλάχιστον μερικές):
-Είναι η μεγαλύτερη “κατασκευαστική δωρεά” προς το Δημόσιο με 610εκ.ευρώ από την ίδρυση του Ελληνικού Κράτους.
-Είναι το πρώτο κτίριο που διακρίθηκε με το Leed Platinum για τις πράσινες πρακτικές του κατά τη διάρκεια της κατασκευής του αλλά και της λειτουργίας του.
-Το στέγαστρο που διαθέτει είναι 100% ενεργειακό και αποτελείται από φωτοβολταϊκά πάνελς που εξασφαλίζουν τις καθημερινές ενεργειακές ανάγκες του χώρου.
-Το Πάρκο Σταύρος Νιάρχος είναι το μοναδικό τεχνητό επικλινές πάρκο στην Αθήνα με αποκορύφωμα την θέα 360 μοιρών σε όλο το λεκανοπέδιο.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας