Νίκος
Καραγιάννης

Πολύ κουβέντα γίνεται γύρω από τα μεγάλα έργα και τον προγραμματισμό τους. Την ίδια ώρα ένα από τα μεγάλα θέματα που κληρονομεί το Υπουργείο Υποδομών είναι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ειναι το μεγάλο επόμενο στοίχημα.

Πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν στο ypodomes ότι το σύστημα συγκοινωνιών στην Αθήνα είναι στα όρια του. Περίπου το 40% των συρμών βρίσκεται εκτός λειτουργίας, το προσωπικό ειδικά σε μάχιμες θέσεις όπως αυτές των μηχανοδηγών έχει να δει προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια, τα λεωφορεία είναι πλέον μεγάλης ηλικίας και στους δρόμους δεν βγαίνουν ούτε τα μισά από τα προβλεπόμενα, ανταλλακτικά για τη συντήρηση τους δεν υπάρχουν. Για την εμφάνιση δεν των περισσοτέρων μάλλον τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο Μετρό τα δρομολόγια λόγω των καλοκαιρινών αδειών γίνονται ακόμα πιο αραιά και εχθές για παράδειγμα στις 4 το απόγευμα η αναμονή για τον επόμενο συρμό έφτασε τα 14 λεπτά. Γνωστά είναι επίσης και τα προβλήματα με την έλλειψη ή την κακή λειτουργία των κλιματιστικών.

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν με το ζόρι 250 λεωφορεία όταν η πόλη χρειάζεται περίπου 500 με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω αντί να τραβήξουν επιβάτες, να τους διώχνουν επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Αυτό που είναι γενικά παραδεκτό είναι πως η εμπειρία χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς στις δύο πόλεις, τις περισσότερες φορές δεν είναι ευχάριστη.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ

Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε σε “συγχωνεύσεις οργανισμών παρόμοιου αντικειμένου” δείχνοντας στην ουσία τον ΟΑΣΑ. Ο ίδιος παρουσιάσε με μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση. Μία μητρική εταιρεία, δύο θυγατρικές, οι οποίες και εσωτερικά είναι διχασμένες. Για παράδειγμα στη ΣΤΑΣΥ παραμένει πρακτικά ο διαχωρισμός μεταξύ της Γραμμής 1 (πρωήν ΗΣΑΠ) και των Γραμμών 2 και 3 αλλά και του Τραμ.

Ερωτηματικό αποτελεί και η τύχη του διαγωνισμού για τα 750 αστικά λεωφορεία. Η προμήθεια νέων αντιρρυπαντικών, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ηλεκτρικών λεωφορείων, είναι μία άμεση ανάγκη. Χρονιά με τη χρονιά η ικανότητα του υφιστάμενου στόλου γίνεται όλο και μικρότερη και η οδήγηση σε αυτά όλο και δυσκολότερη για τους οδηγούς στην ΟΣΥ.

Μία ενδεχόμενη συγχώνευση σε μία και μόνη εταιρεία με ένα πλήρη ανασχεδιασμό του Οργανισμού στα πρότυπα άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, δείχνει μονόδρομος. Όχι μόνο για την βιωσιμότητα, το μεταφορικό έργο και τον προγραμματισμό αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτό.

Τα επόμενα χρόνια με την απόδοση στην κυκλοφορία των έργων Μετρό και Τραμ σε Αθήνα (επέκταση και των δύο μέσων προς Πειραιά) και Θεσσαλονίκη (λειτουργία βασικής γραμμής και γραμμής Καλαμαριάς), θα επιτρέψει αυτόν τον ανασχεδιασμό από μηδενική βάση για να καλυφθούν τα δύο πολεοδομικά συγκροτήματα με τρόπο ικανοποιητικό, βιώσιμο και περιβαλλοντικά ανεκτό.

Οι αποφάσεις τόσο του Υπουργού όσο και του αρμόδιου Υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, σε αυτή τη χρονική στιγμή θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Άλλωστε ο Σεπτέμβριος και η επιστροφή των αδειούχων στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού είναι κοντά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV