Connect with us

Αστικές

Επόμενο μεγάλο στοίχημα η ανόρθωση στις αστικές συγκοινωνίες Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Λεωφορείο ΟΣΥ-ΟΑΣΑ

Πολύ κουβέντα γίνεται γύρω από τα μεγάλα έργα και τον προγραμματισμό τους. Την ίδια ώρα ένα από τα μεγάλα θέματα που κληρονομεί το Υπουργείο Υποδομών είναι η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και ειναι το μεγάλο επόμενο στοίχημα.

Πηγές κοντά στο θέμα σημειώνουν στο ypodomes ότι το σύστημα συγκοινωνιών στην Αθήνα είναι στα όρια του. Περίπου το 40% των συρμών βρίσκεται εκτός λειτουργίας, το προσωπικό ειδικά σε μάχιμες θέσεις όπως αυτές των μηχανοδηγών έχει να δει προσλήψεις εδώ και πολλά χρόνια, τα λεωφορεία είναι πλέον μεγάλης ηλικίας και στους δρόμους δεν βγαίνουν ούτε τα μισά από τα προβλεπόμενα, ανταλλακτικά για τη συντήρηση τους δεν υπάρχουν. Για την εμφάνιση δεν των περισσοτέρων μάλλον τραγική μπορεί να χαρακτηριστεί.

Στο Μετρό τα δρομολόγια λόγω των καλοκαιρινών αδειών γίνονται ακόμα πιο αραιά και εχθές για παράδειγμα στις 4 το απόγευμα η αναμονή για τον επόμενο συρμό έφτασε τα 14 λεπτά. Γνωστά είναι επίσης και τα προβλήματα με την έλλειψη ή την κακή λειτουργία των κλιματιστικών.

Στη Θεσσαλονίκη κυκλοφορούν με το ζόρι 250 λεωφορεία όταν η πόλη χρειάζεται περίπου 500 με αποτέλεσμα τα δρομολόγια να γίνονται με πολύ μεγάλες καθυστερήσεις. Αποτέλεσμα των παραπάνω αντί να τραβήξουν επιβάτες, να τους διώχνουν επιδεινώνοντας το ήδη σοβαρό κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Αυτό που είναι γενικά παραδεκτό είναι πως η εμπειρία χρήσης των μέσων μαζικής μεταφοράς στις δύο πόλεις, τις περισσότερες φορές δεν είναι ευχάριστη.

ΤΙ ΕΙΠΩΘΗΚΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΕΣ

Στις προγραμματικές δηλώσεις του, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Κώστας Καραμανλής, αναφέρθηκε σε «συγχωνεύσεις οργανισμών παρόμοιου αντικειμένου» δείχνοντας στην ουσία τον ΟΑΣΑ. Ο ίδιος παρουσιάσε με μελανά χρώματα την σημερινή κατάσταση. Μία μητρική εταιρεία, δύο θυγατρικές, οι οποίες και εσωτερικά είναι διχασμένες. Για παράδειγμα στη ΣΤΑΣΥ παραμένει πρακτικά ο διαχωρισμός μεταξύ της Γραμμής 1 (πρωήν ΗΣΑΠ) και των Γραμμών 2 και 3 αλλά και του Τραμ.

Ερωτηματικό αποτελεί και η τύχη του διαγωνισμού για τα 750 αστικά λεωφορεία. Η προμήθεια νέων αντιρρυπαντικών, στην συντριπτική πλειοψηφία τους, ηλεκτρικών λεωφορείων, είναι μία άμεση ανάγκη. Χρονιά με τη χρονιά η ικανότητα του υφιστάμενου στόλου γίνεται όλο και μικρότερη και η οδήγηση σε αυτά όλο και δυσκολότερη για τους οδηγούς στην ΟΣΥ.

Μία ενδεχόμενη συγχώνευση σε μία και μόνη εταιρεία με ένα πλήρη ανασχεδιασμό του Οργανισμού στα πρότυπα άλλων μεγάλων πόλεων της Ευρώπης, δείχνει μονόδρομος. Όχι μόνο για την βιωσιμότητα, το μεταφορικό έργο και τον προγραμματισμό αλλά και για τους εργαζόμενους σε αυτό.

Τα επόμενα χρόνια με την απόδοση στην κυκλοφορία των έργων Μετρό και Τραμ σε Αθήνα (επέκταση και των δύο μέσων προς Πειραιά) και Θεσσαλονίκη (λειτουργία βασικής γραμμής και γραμμής Καλαμαριάς), θα επιτρέψει αυτόν τον ανασχεδιασμό από μηδενική βάση για να καλυφθούν τα δύο πολεοδομικά συγκροτήματα με τρόπο ικανοποιητικό, βιώσιμο και περιβαλλοντικά ανεκτό.

Οι αποφάσεις τόσο του Υπουργού όσο και του αρμόδιου Υφυπουργού Μεταφορών Γιάννη Κεφαλογιάννη, σε αυτή τη χρονική στιγμή θα καθορίσουν εν πολλοίς το μέλλον των αστικών συγκοινωνιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη. Άλλωστε ο Σεπτέμβριος και η επιστροφή των αδειούχων στις δύο μεγάλες πόλεις της χώρας που συγκεντρώνουν πάνω από το 50% του συνολικού πληθυσμού είναι κοντά.

image_pdfimage_print

Αστικές

Σε απεργιακό κλοιό οι συγκοινωνίες της Αθήνας την Πέμπτη 26/9

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κλειστός σταθμός μετρό λόγω απεργίας

Την πραγματοποίηση απεργιακών κινητοποιήσεων αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στις συγκοινωνίες της Αθήνας για την Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, αντιδρώντας στο Αναπτυξιακό Πολυνομοσχέδιο της Κυβέρνησης, στο πλαίσιο .

Συγκεκριμένα, την ερχόμενη Τρίτη 24 Σεπτεμβρίου, 24ωρη απεργία πραγματοποιούν οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ, τα λεωφορεία και στο δίκτυο της Γραμμής 1 Μετρό (πρώην ΗΣΑΠ). Σύντομα αναμένονται αποφάσεις για το Μετρό (Γραμμές 2 & 3) και το Τραμ.

Επίσης, την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2019 δεν θα πραγματοποιούνται δρομολόγια στα τρένα, συμπεριλαμβανομένου του προαστιακού, λόγω της 24ωρης απεργίας που αποφάσισε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σιδηροδρομικών. Ως εκ τούτου, αναμένεται ανακοίνωση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ ΑΕ για τις ακυρώσεις δρομολογίων.

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

 

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Θεσσαλονίκη: Προσωρινή λύση στις αστικές συγκοινωνίες με 120 λεωφορεία ΚΤΕΛ

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμαξοστάσιο ΟΑΣΘ

Κοινοπραξία τριών ΚΤΕΛ αναλαμβάνει για τα επόμενα 3 χρόνια αναλαμβάνει να διαθέσει 120 συνολικά λεωφορεία για να βελτιωθεί η κατάσταση στις αστικές συγκοινωνίες της Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ύστερα από χθεσινή σύσκεψη υπό τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Κώστα Καραμανλή με την νέα ηγεσία του ΟΑΣΘ, αποφασίστηκε να ξεκινήσει η συνεργασία την 1η Ιανουαρίου 2020.

Πιο αναλυτικά θα πρόκειται για σύμβαση 1+2 έτη και διάθεση 100 λεωφορείων και επιπλέον άλλων 20 ως εφεδρικά. Με αυτή την προσθήκη υπολογίζεται ότι θα λυθεί προσωρινά το πρόβλημα των αραιών δρομολογίων στη Θεσσαλονίκη μέχρι να δρομολογηθεί η προμήθεια των νέων αστικών λεωφορείων.

Από τις αρχές του μήνα το πρόβλημα της αστικής συγκοινωνίας έχει εξομαλυνθεί, όμως πάρα ταύτα το πρόβλημα παραμένει.

Σήμερα στην πόλη κυκλοφορούν ήδη σε έξι γραμμές λεωφορείων των ΚΤΕΛ. Ουσιαστικά από το 2020 θα έχουν δοθεί όλες οι υπεραστικές γραμμές του ΟΑΣΘ που θα μπορέσει με τα εναπομείναντα αστικά λεωφορεία που διαθέτει να εξυπηρετεί την πόλη της Θεσσαλονίκης.

Άλλωστε μετά την ανακοίνωση για λειτουργία του Μετρό το 2023, είναι κάτι παραπάνω από κρίσιμο στο διάστημα αυτών των τριών ετών η Θεσσαλονίκη να μπορεί να εξυπηρετείται από ικανό στόλο αστικών λεωφορείων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Αστικές

Θεσσαλονίκη: Για τρίτη συνεχή χρονιά η μεγάλη εκδήλωση ηλεκτροκίνησης «Voltάρω»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ηλεκτρικό πατίνι στην πόλη

Η φετινή διαδραστική εκδήλωση «Voltάρω 3», με θέμα την ηλεκτροκίνηση, που διοργανώνει για τρίτη συνεχόμενη χρονιά η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στηρίζει τους σκοπούς και το έργο του «Χαμόγελου του Παιδιού».

Άνθρωποι της Αυτοδιοίκησης και γνωστές προσωπικότητες της Θεσσαλονίκης, μαζί με μικρούς και μεγάλους επισκέπτες, θα κάνουν ποδήλατο και θα «γράψουν χιλιόμετρα» την Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2019, στην παραλία της Θεσσαλονίκης (στο ύψος του μνημείου του Μ. Αλεξάνδρου) από τις 11.00’ το πρωί μέχρι τις 20.00’, προσφέροντας «ενέργεια» στο «Χαμόγελο του Παιδιού». Για το σκοπό αυτό θα είναι διαθέσιμα 16 στατικά ποδήλατα (spin bikes).

Στο πλαίσιο του «Voltάρω 3», που σκοπό έχει την ανάδειξη των καλών πρακτικών της βιώσιμης αστικής κινητικότητας στις πόλεις, τη γνωριμία των πολιτών με αυτές και την ευαισθητοποίησή τους στα ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, αλλά και στην εξασφάλιση ενός βιώσιμου μέλλοντος, θα παρουσιαστούν στο ευρύ κοινό, ηλεκτρικά αυτοκίνητα σε τέσσερις, αλλά και σε τρεις τροχούς, οι σταθμοί φόρτισής τους, το βελτιωμένο μοντέλο του ηλεκτροκίνητου οχήματος «ARISTURTLE» του ΑΠΘ, ηλεκτρικά ποδήλατα, ηλεκτρικά μηχανάκια (scooter), ηλεκτρικά πατίνια, καθώς και τηλεκατευθυνόμενα αεροσκάφη (drones), αεροελικόπτερα της Αερολέσχης Σερρών, drones για αεροψεκασμούς και το εντυπωσιακό drone «rx-4 multirole portable uas» από το ερευνητικό project του Εργαστηρίου Μηχανικής Ρευστών και Στροβιλομηχανών του ΑΠΘ.

Στους χώρους των περιπτέρων θα υπάρχει επίσης προσομοιωτής οδήγησης, όπου οι επισκέπτες θα μπορούν να ελέγξουν υπό την καθοδήγηση ειδικών του Ινστιτούτου Μεταφορών (ΙΜΕΤ) του ΕΚΕΤΑ την οδηγική τους συμπεριφορά σε σχέση με την παραγωγή καυσαερίων, καθώς και φορητή μονάδα μέτρησης των ρύπων στην ατμόσφαιρα.

Στους επισκέπτες θα διατεθούν ηλεκτρικά πατίνια για δωρεάν βόλτες στο χώρο της εκδήλωσης, ενώ θα μπορούν να λάβουν μέρος σε κλήρωση για να κερδίσουν δώρα.

Και φέτος, κρίσιμος παράγοντας, για την επιτυχή πραγματοποίηση της εκδήλωσης αποτελεί η ενεργός συμμετοχή των εθελοντών, στους οποίους θα δοθεί πιστοποιητικό συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αναζητήσουν την σχετική φόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://tiny.cc/2t8hcz.

«Οι δράσεις του ‘Voltάρω’ άρχισαν το 2017 με σκοπό την ευαισθητοποίηση της κοινωνίας και τη διαμόρφωση μιας διαφορετικής κουλτούρας στα θέματα που αφορούν στις μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Τρία χρόνια μετά, έχουμε καταφέρει να θέσουμε τα ζητήματα της Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου στην Κεντρική Μακεδονία.

Το ‘Voltάρω3’ πραγματοποιείται σε μια σαφώς καλύτερη συγκυρία και με ισχυρό το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας, κρίνοντας με βάση την υψηλή επισκεψιμότητα των δύο προηγούμενων διοργανώσεων. Την ίδια ώρα, η λειτουργία του πρώτου κοινόχρηστου σταθμού δωρεάν φόρτισης για ηλεκτρικά αυτοκίνητα μπροστά από το νέο κτίριο της Περιφέρειας στην περιοχή του λιμανιού είναι γεγονός.

Παράλληλα προχωρά ο διαγωνισμός για την προμήθεια των πρώτων ηλεκτρικών οχημάτων που θα ενταχθούν στο στόλο της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καθώς και διπλών φορτιστών.

Στο μεταξύ, διασφαλίσαμε 2,5 εκ. ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους δίνοντας τη δυνατότητα και στους Δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος Θεσσαλονίκης, να ανανεώσουν τους στόλους των δικών τους οχημάτων με ηλεκτροκίνητα αυτοκίνητα. Φορτίζουμε με οικολογικά… Volt την καθημερινότητά μας για να την κάνουμε καλύτερη. Σε πολλές πόλεις του εξωτερικού το έχουν καταφέρει. Μπορούμε κι εμείς», δήλωσε ο Αντιπεριφερειάρχης Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Γιουτίκας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα