Connect with us

Επικαιρότητα

Επίθεση Καραμανλή για το Μετρό Θεσσαλονίκης, την COSCO και τη Σιδηροδρομική Εγνατία

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Κώστας Καραμανλής από το βήμα της Βουλής

Κεραυνούς εξαπέλυσε από το βήμα της Βουλής ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών κ. Κώστας Καραμανλής, κατά τη διάρκεια της συζήτησης στην Ολομέλεια του νομοσχεδίου για το 4ο Σιδηροδρομικό πακέτο.

Αναφερόμενος στις απεργιακές κινητοποιήσεις στα ΜΜΜ και ειδικότερα στη ΤΡAIΝΟΣΕ, ο κ. Κώστας Καραμανλής τόνισε ότι η προηγούμενη κυβέρνηση, ενώ έρχεται τώρα και κουνάει το δάχτυλο για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, στην ουσία έχει κάνει ένα απίστευτο πολιτικό εμπαιγμό σε βάρος των εργαζομένων.

«Είναι ντροπή», είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, «για ένα κόμμα που θέλει να λέγεται ότι ανήκει στην Αριστερά, για ένα κόμμα που θέλει να πείσει τον ελληνικό λαό ότι θέλει να προστατεύσει τα δικαιώματα των εργαζομένων, επί 4,5 χρόνια να έχει κάνει τον απίστευτο πολιτικό εμπαιγμό σε βάρος αυτών που υποτίθεται ότι υποστηρίζει».

«Εγκρίνατε τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) – ο προηγούμενος υπουργός Μεταφορών – αλλά ξεχάσατε να μας πείτε ότι, ενώ κάποιες από αυτές τις ανεβάσατε στην ΕΡΓΑΝΗ, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών αρμόδιος για το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους (ΓΛΚ), δεν τις είχε υπογράψει και δεν τις είχε εγκρίνει. Ποιον κοροϊδεύουμε, λοιπόν, σε αυτήν αίθουσα; Αυτό έγινε. Κι έμεινε η αίσθηση στους εργαζόμενους – και εδώ είναι ο εμπαιγμός- ότι τελικά είχαν υπογραφεί οι ΣΣΕ και ότι η ΝΔ κωλυσιεργεί που δεν τις προχωράει. Το πολιτικό ψεύδος έχει κι ένα όριο».

Στη συνέχεια ο κ. Κώστας Καραμανλής ανέφερε ότι η κυβέρνηση αυτήν την στιγμή είναι σε διαρκή διαπραγμάτευση και ότι είναι σε ένα καλό δρόμο. Μάλιστα, όπως είπε υπήρξε και μια ευρεία κυβερνητική σύσκεψη για το θέμα.

«Προσπαθούμε να κλείσουμε τις δικές σας τρύπες και τις δικές σας προβληματικές πολιτικές που δεν τιμούν τον πολιτικό κόσμο ευρύτερα.

Επομένως, αυτό το οποίο θέλουμε να κάνουμε και θα κάνουμε είναι να μπούμε πολύ σύντομα σε μια διαπραγμάτευση για να λήξει αυτό το ζήτημα. Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε πολύ καλό δρόμο από εδώ και στο εξής, από το 2020 και μετά, θα δούμε με ορθολογικό τρόπο και χωρίς να εμπαίζουμε, χωρίς να κοροϊδεύουμε τους εργαζόμενους. Εδώ μιλάμε για τον όμιλο του ΟΑΣΑ, μιλάμε για εφτά χιλιάδες οκτακοσίους εργαζόμενους και μιλάμε για μη μισθολογικές παροχές που αυτήν τη στιγμή αγγίζουν τα 8,3 εκατομμύρια ευρώ για το τρέχον έτος», κατέληξε.

Στη συνέχεια, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στη λεγόμενη «Σιδηροδρομική Εγνατία», τονίζοντας ότι όλοι όσοι παρακολουθούν τα θέματα αυτά με κάποια σοβαρότητα, καταλαβαίνουν ότι τα πισωγυρίσματα της προηγούμενης κυβέρνησης οδήγησαν τον τόπο στο απόλυτο τέλμα.

«Είναι δε εξόχως ενδιαφέρον που όλες οι πτέρυγες της αντιπολίτευσης σήμερα, που το 2008 ήσασταν όλοι στους δρόμους όταν ήρθε η επένδυση της COSCO, κουνάτε το δάχτυλο στη μοναδική παράταξη που έφερε πραγματικά μια από τις μεγαλύτερες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα».

«Και μάλιστα, ενώ συρθήκατε σε αυτήν την επιλογή, τι έκανε το Υπουργείο Πολιτισμού μερικές μέρες πριν τις ευρωεκλογές για να ξυπνήσει τα αριστερά αντανακλαστικά των ψηφοφόρων σας; Λέτε και οι ψηφοφόροι δεν είχαν καταλάβει ότι είχατε κάνει μια μεγάλη στροφή προς μια άλλη πολιτική. Δημιουργήσατε προσκόμματα με την ΕΣΑΛ και πήγατε να κηρύξετε όλο τον Πειραιά ως αρχαιολογικό χώρο. Και τελικά πήγατε να παγώσετε μια επένδυση πάνω από 1 δισεκατομμύριο, που τόσο έχει ανάγκη ο τόπος».

Τέλος, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αντέκρουσε τις αιτιάσεις βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ για το Μετρό της Θεσσαλονίκης, επισημαίνοντας τις μεγάλες θετικές διαφορές της λύσης που προωθεί η κυβέρνηση για το Σταθμό του Βενιζέλου και τα αρχαία, σε σχέση με την «εικονική πραγματικότητα του ΣΥΡΙΖΑ».

«Λέτε πράγματα που δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα», είπε ο κ. Κώστας Καραμανλής, απευθυνόμενος στους βουλευτές της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, επισημαίνοντας ότι έχουν δημιουργήσει ένα απίστευτο μύθο γύρω από το θέμα.

«Μιλάτε με την κλασική επιχειρηματολογία, η οποία είναι η αποθέωση του λαϊκισμού, διότι λέτε πράγματα που δεν ισχύουν», κατέληξε, υπενθυμίζοντας τις δηλώσεις του προηγούμενου Διευθύνοντος Συμβούλου, διορισμένου από τον ΣΥΡΙΖΑ, ότι το «Μετρό δεν θα τελειώσει ούτε το 2025».

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

Πατούλης: Ρεαλιστικό το πρόγραμμα των έργων της Περιφέρειας Αττικής

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Σήμανση οδικών έργων

«Την τακτική της άκρατης και αλόγιστης υπερδέσμευσης των πόρων της Περιφέρειας με τον ορατό, άμεσο και βέβαιο κίνδυνο σε πολύ λίγο καιρό να βρεθεί προ οικονομικού αδιεξόδου συνεχίζει η σημερινή διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής», κατήγγειλε ο Γιάννης Σγουρός με ανακοίνωσή του.

Ο κ. Σγουρός υποστηρίζει ότι ο κ. Πατούλης ακολουθεί πιστά την τακτική της προκατόχου του κας Ρένας Δούρου που κατά τα άλλα κατήγγειλε.

“Υλοποιούμε έργα που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών της Αττικής”, απάντησε ο Περιφερειάρχης Αττικής που αναφέρει σε ανακοίνωσή του:

“Η Περιφέρεια Αττικής, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη οικονομική συγκυρία, που γίνεται ακόμη πιο δύσκολη λόγω της πανδημίας και των συνεπειών της, υλοποιεί ένα ρεαλιστικό κι εφαρμόσιμο πρόγραμμα τεχνικών έργων, που στόχο έχει να ενισχύσει τις υποδομές των 66 Δήμων του Λεκανοπεδίου και να αναβαθμίσει την καθημερινότητα των κατοίκων του.

Το πρόγραμμα αυτό είναι ρεαλιστικό, αφού υλοποιείται με βάση τις σημερινές πραγματικές οικονομικές μας δυνατότητες.

Γνωρίζουμε καλά ότι οι ανάγκες της Αττικής είναι μεγάλες και οι πόροι που έχουμε στη διάθεσή μας δεν επαρκούν, για να τις καλύψουμε άμεσα όλες.

Έχουμε δηλώσει υπεύθυνα ότι η Αττική χρειάζεται σήμερα πάνω από 6 δις ευρώ , για να καλύψει τις άμεσες ανάγκες της σε υποδομές ( αντιπλημμυρικά, οδικά έργα, αναπλάσεις, αποχέτευση, μονάδες διαχείρισης απορριμμάτων και βίο αποβλήτων, κλπ) αλλά στα ταμεία μας δεν βρήκαμε ούτε το 5% από τα χρήματα αυτά.

Αντίθετα, αυτό που βρήκαμε, ήταν υποσχέσεις και δεσμεύσεις από την προηγούμενη Διοίκηση για έργα, το ύψος των οποίων ξεπερνούσε τα 2 δις ευρώ, όταν στα ταμεία μας γνώριζαν ότι δεν υπήρχε ούτε το 10% των χρημάτων αυτών.

Όμως δεν κρυβόμαστε πίσω από το πρόβλημα που κληρονομήσαμε. Αυτόν τον πρώτο χρόνο, εργαζόμαστε συστηματικά κι αναζητούμε πρόσθετους πόρους για να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της Αττικής. Στο πλαίσιο αυτό:

-Ήδη έχουμε έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, για να εξασφαλίσουμε πάνω από 250 εκ. ευρώ , με τα οποία θα χρηματοδοτήσουμε έργα στην Αττική.

-Αναζητούμε ιδιωτικά κεφάλαια κι αξιοποιούμε το εργαλείο των ΣΔΙΤ για να μην μείνουμε πίσω σε άμεσης ανάγκης παρεμβάσεις, όπως π.χ. οι υποδομές που απαιτούνται για να αποκτήσει η Αττική ένα σύγχρονο σύστημα διαχείρισης των απορριμμάτων της.

-Διεκδικούμε από το Υπουργείο Οικονομικών πρόσθετους πόρους, από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

-Έχουμε αυξήσει κατακόρυφα την απορροφητικότητα των πόρων του υφιστάμενου ΕΣΠΑ ( πρώτη πλέον σε απορροφητικότητα Περιφέρεια της χώρας) κι έχουμε προετοιμαστεί για να εκμεταλλευθούμε τους πόρους του νέου ΕΣΠΑ αλλά και του Ταμείου Ανάκαμψης, που θα δοθούν εμπροσθοβαρώς. Οι πόροι που θα εξασφαλίσουμε για την Αττική θα είναι οι περισσότεροι που θα έχουν δοθεί ποτέ στην Περιφέρεια μας και θα μας δώσουν την ευκαιρία να χρηματοδοτήσουμε έργα σε όλους τους Δήμους, που θα έχουν ώριμες μελέτες.

-Πρόσθετους πόρους διεκδικούμε επίσης ως Περιφέρεια για να χρηματοδοτήσουμε έργα στους Δήμους, κι από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης».

Ο κ. Σγούρος άφησε μόνο άλυτα προβλήματα στην Αττική, γι’ αυτό δε μπορεί να κατηγορεί τη σημερινή Διοίκηση. Στη διάρκεια της θητείας του δεν έλυσε το πρόβλημα των απορριμμάτων, δεν έδωσε λύση στην αντιπλημμυρική προστασία, δεν κατάφερε να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για να κάνει έργα απαραίτητα στην Αττική.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

TUV AUSTRIA ACADEMY: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για πρώτες βοήθειες

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

TUV Austria Academy

TÜV AUSTRIA Academy διοργανώνει στις εγκαταστάσεις της στην Αθήνα (Λεωφόρος Μεσογείων 429, Αγία Παρασκευή) το πιστοποιημένο από τον Οργανισμό SAR (Safety and Rescue Training Organisation) εκπαιδευτικό πρόγραμμα “ΠΡΩΤΕΣ ΒΟΗΘΕΙΕΣ – ΕΠΕΙΓΟΝΤΑ ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ”, στις 04/09/2020 ⌚ 09:00 έως 16:00.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα θα υλοποιηθεί σύμφωνα με τις νέες οδηγίες που εξέδωσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Αναζωογόνησης κατά την διάρκεια της πανδημίας Covid-19.

Την αναλυτική περιγραφή του προγράμματος μπορείτε να δείτε εδώ: https://www.tuvaustria.academy/category_id=5%26service_id=158

Για δηλώσεις συμμετοχής καλέστε μας στο 210 5220920 (εσωτ. 216 και 224).

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα