Νίκος
Καραγιάννης

Το ιστορικό συντριβάνι στην πλατεία Ομονοίας επιστρέφει μετά από δεκαετίες και στόχος είναι να αναβαθμιστεί η περιοχή που θεωρείται η “καρδιά” της Αθήνας.

Χάρη στις χορηγίες ιδιωτών, της τεχνικής εταιρείας Ηλέκτωρ, του Κοινωφελούς Ιδρύματος Λασκαρίδη και της Fontana Fountains η Αθήνα θα θυμίζει κάτι από τη δεκαετία του 1960, όταν η Πλατεία Ομονοίας ήταν ένα από τα σημαντικότερα σημεία όλης της χώρας.

Οι εργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη, με εντατικούς ρυθμούς από τον περασμένο Οκτώβριο όταν το Δημοτικό Συμβούλιο αποφάσισε κατά πλειοψηφία να κάνει δεκτές τις πράξεις δωρεάς μέσω των οποίων τρεις φορείς.

Σε προεκλογικές του συνεντεύξεις, ο νέος Δήμαρχος Αθηναίων Κώστας Μπακογιάννης τόνιζε ότι η τελευταία εκείνη παρέμβαση «απέτυχε πανηγυρικά». Επιπλέον, δήλωνε πως θα προκηρυχθεί αρχιτεκτονικός διαγωνισμός με διαφανή κριτήρια.

Ο ίδιος ανέφερε πως στόχος θα είναι «μια πλατεία φιλική στον κάτοικο, τον εργαζόμενο, τον επισκέπτη, με πράσινο, φως και –ναι– σιντριβάνι».

Στις εργασίες υπάρχει μία σχετική καθυστέρηση καθώς διαπιστώθηκαν τα γνωστά εδώ και δεκαετίες προβλήματα στεγανότητας που έχει η τσιμεντένια πλάκα. Είναι η πλάκα που αποτελεί την οροφή του σταθμού Μετρό της Ομόνοια. Με βάση όσα ανέφεραν οι χορηγοί, πάνω στην πολύπαθη κεντρική πλατεία θα εγκατασταθεί:

– Σιντριβάνι με διάμετρο 30 μέτρων, 13 πίδακες νερού, 188 δέσμες νερού και 90 υποβρύχιους προβολείς.

– Ένας πίδακας που θα εξακοντίζει νερό σε ύψος 20 μέτρων θα βρίσκεται στο κέντρο του σιντριβανιού.

– Τέσσερις πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 12 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 14 μέτρων.

– Άλλοι οκτώ πίδακες θα βρίσκονται σε ακτίνα 17 μέτρων και θα πετούν νερό σε ύψος 8 μέτρων.

– Περιφερειακά στα 30 μέτρα και μέσα από κυκλικό αγωγό θα πετάγονται 188 δέσμες νερού με ύψος κορυφής τα 5 μέτρα

Σε ιστό θα τοποθετηθεί ανεμόμετρο που θα ενημερώνει την κεντρική μονάδα ελέγχου να μειώνει το ύψος των πιδάκων όταν η ταχύτητα του ανέμου θα ξεπερνά κάποια όρια. Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα της διασποράς υδάτων ήταν έντονο όταν υπήρχε το σιντριβάνι παλιότερα αλλά και όταν επιχειρήθηκε να λειτουργήσει το ύψους 15 μέτρων γλυπτό του Ζογγολόπουλου που έμεινε τελικώς ανενεργό.

Η οικονομική αξία της συμβολής του Ιδρύματος Λασκαρίδη για την εγκατάσταση του σιντριβανιού προσδιοριζόταν από το ίδιο στα 430.000 ευρώ. Από την πλευρά της η Ηλέκτωρ είχε αναλάβει να γκρεμίσει ότι εμποδίζει την εγκατάσταση του σιντριβανιού.

Δηλαδή, να κάνει όλες τις εργασίες στεγάνωσης της δεξαμενής του και συναρμογής με την πλακόστρωση της πλατείας, να ολοκληρώσει έργα πρασίνου και άρδευσης στον περιβάλλοντα δακτύλιο.

Παράλληλα, να εγκαταστήσει καταγραφικό σταθμό δομικής παρακολούθησης που θα μείνει επί 9 μήνες και θα παρακολουθεί την τσιμεντόπλακα πάνω στην οποία θα εδράζεται το σιντριβάνι.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV