Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι περιοχές της Δυτικής Αττικής και οι δυνατότητες επίλυσής τους βρέθηκαν στο επίκεντρο των συναντήσεων που είχε το πρωί ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής, Δήμαρχος Αμαρουσίου και Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, με το δήμαρχο Φυλής Χ. Παππού και το δήμαρχο Ασπροπύργου Ν. Μελετίου.
Ο Γ. Πατούλης επισκέφθηκε τη μεγαλύτερη «ανοιχτή χωματερή» της Ευρώπης, το Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) Φυλής. Σε συζητήσεις που είχε με αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες ενημερώθηκε ότι ο ΧΥΤΑ Φυλής θα μπορεί να δέχεται τα στερεά απόβλητα του Λεκανοπεδίου ως το Μάιο του 2019.
Ακόμη και αν αξιοποιηθεί ο χώρος αυτός περαιτέρω, αυτή η «παράταση ζωής» δεν μπορεί να ξεπερνά τον 1-1,5 χρόνο. Ουσιαστικά, από τις αρχές του 2020 η επόμενη Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρόβλημα που δεν θα μπορεί να διαχειρισθεί.
Επίσης εξέφρασε το ερώτημα προς τη σημερινή Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής για το «πότε προβλέπει στο σχεδιασμό που έχει η ίδια προτείνει το κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής, αλλά και αν σήμερα λειτουργεί σύμφωνα με τους περιβαλλοντικούς όρους που προβλέπει η Νομοθεσία».
Το 2020 είναι κοντά και δεν υπάρχει ρεαλιστικό σχέδιο διαχείρισης των στερεών αποβλήτων, για το εγγύς μέλλον. Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης , με αφορμή την επίσκεψή του στη Φυλή επισήμανε
«Οι πολιτικές του παρελθόντος και ο τρόπος που διαχειρίστηκαν το ζήτημα των απορριμμάτων του Λεκανοπεδίου τόσο η κ. Δούρου, όσο και οι προκάτοχοί της, οδηγούν σε αδιέξοδα. Η κα Δούρου αποχωρεί τον Μάιο κι αφήνει κληρονομιά στην επόμενη Διοίκηση μια ωρολογιακή βόμβα. Είναι ορατός ο κίνδυνος να ζήσουμε σύντομα εικόνες που έζησε την προηγούμενη δεκαετία η Νάπολη και να κινδυνεύσει σοβαρά η δημόσια υγεία.
– Ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός της κας Δούρου είναι πρόχειρος κι ασαφής.
– Δεν έχει καμία ρεαλιστική βάση , αφού προβλέπει την κατασκευή Μονάδων Επεξεργασίας Απορριμμάτων που είτε δεν μπορούν να κατασκευαστούν, είτε δεν έχουν προχωρήσει εξαιτίας της έλλειψης μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων αλλά και εξασφαλισμένων κονδυλίων.
– Η αναφορά του ΠΕΣΔΑ σε 3 ΧΥΤΑ είναι στα χαρτιά, αφού πέρα του ΧΥΤΑ Γραμματικού δεν υπάρχει αναφορά ούτε που θα χωροθετηθούν οι άλλοι δύο, ούτε ποια θα είναι η χωρητικότητά τους.
– Ο ΠΕΣΔΑ δεν αναφέρει πουθενά ούτε το συνολικό κόστος των αναγκαίων έργων, αλλά ούτε και πως θα εξευρεθούν οι απαραίτητοι πόροι.
– Στον ΠΕΣΔΑ της κας Δούρου δεν υπάρχει καμία αναφορά για το πόσα Πράσινα Σημεία θεωρούνται αναγκαία για την υλοποίηση του.
– Στο διάστημα της θητείας της κας Δούρου , αλλά και των προκατόχων της, δεν υπήρξε καμία συστηματική προσπάθεια ευαισθητοποίησης, ενημέρωσης, εκπαίδευσης και κινητοποίησης των πολιτών της Αττικής αλλά και των Δήμων, προκειμένου να δοθεί έμφαση στην ανακύκλωση και στη μείωση των σύμμεικτων απορριμμάτων που θα οδηγούνται σε ταφή.
Βρισκόμαστε μπροστά σε αδιέξοδο. Είμαστε έξι χρόνια πίσω.
Ο υποψήφιος Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης επισήμανε πως «η Αττική βρίσκεται σε αδιέξοδο. Η διαχείριση τα τελευταία τουλάχιστον δεκαπέντε χρόνια αυτού του τόσο σημαντικού, για την καθημερινότητα και την υγεία των πολιτών ζητήματος, είναι απαράδεκτη.
Όλοι γνωρίζουμε ότι για να υπάρξει ένας ρεαλιστικός σχεδιασμός για την αντιμετώπιση του προβλήματος, την ωρίμανση των μελετών, την εξεύρεση των απαραίτητων πόρων , τις διαγωνιστικές διαδικασίες για την κατασκευή των αναγκαίων υποδομών και τη λειτουργία τους στη συνέχεια, απαιτούνται τουλάχιστον πέντε με έξι χρόνια από σήμερα, αν ξεκινούσαμε τις διαδικασίες. Ουσιαστικά το πρόβλημα είναι μπροστά μας κι εμείς έχουμε μείνει πίσω τουλάχιστον έξι χρόνια.
Η κα Δούρου αλλά και οι προκάτοχοί της, που «πρόκριναν» πανάκριβες για την τσέπη των πολιτών λύσεις έχουν τεράστια ευθύνη για το αδιέξοδο που θα βρεθούμε. Έχουν επίσης ευθύνη γιατί δεν εξέτασαν στη διάρκεια της θητείας τους κι άλλες λύσεις, που ήδη εφαρμόζονται με επιτυχία και χωρίς δυσμενείς επιπτώσεις για το περιβάλλον, σε αντίθεση με τη λογική των «ανοιχτών χωματερών» όπως η Φυλή, σε χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής.
Η Αττική χρειάζεται άμεσα ένα σχέδιο έκτακτης ανάγκης και μια νέα Διοίκηση στην Περιφέρεια που θα συνεργαστεί με τους Δήμους, θα διεκδικήσει από το Κεντρικό Κράτος χρήματα αλλά κι ένα νέο, ευέλικτο θεσμικό πλαίσιο , ώστε να δοθεί λύση στο πρόβλημα.
Νέα Αρχή, με fast track διαδικασίες και νέες μεθόδους
Χρειαζόμαστε μια Νέα Αρχή για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής. Με fast track διαδικασίες , υιοθέτηση νέων μεθόδων διαχείρισης , ευαισθητοποίηση , εκπαίδευση και κινητοποίηση των πολιτών της Αττικής, για να αντιμετωπίσουμε ένα πρόβλημα που απειλεί τις ζωές μας.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας