Connect with us

Επικαιρότητα

Επίσκεψη αντιπροσωπείας του Δήμου Μονάχου στην Περιφέρεια Ηπείρου για το προσφυγικό

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Αντιπροσωπεία του Δήμου Μονάχου στην Περιφέρεια Ηπείρου

Η Ελλάδα θα βρεθεί σε μεγάλη δοκιμασία στο άμεσο μέλλον λόγω των προσφυγικών ροών. Η κατάσταση αυτή ανησυχεί και τον Δήμο Μονάχου ο οποίος ήδη τον περασμένο Δεκέμβριο αποφάσισε ομόφωνα να στηρίξει προσφυγικές δομές στην Ελλάδα, ώστε να διαμορφωθούν συνθήκες αξιοπρεπούς διαμονής για τους πρόσφυγες αλλά και συνθήκες άμεσης αλληλεγγύης πρός την δοκιμαζόμενη ελληνική κοινωνία.

Η Ελλάδα μέσα σε συνθήκες πρωτοφανούς οικονομικής κρίσης κατόρθωσε «να σταθεί όρθια» αντιμετωπίζοντας ταυτόχρονα την έλευση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων από εμπόλεμες περιοχές. Η άμεση επίλυση του προσφυγικού με την δίκαια κατανομή των προσφύγων στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι πλέον επιτακτική!

Με την παραπάνω εκτίμηση των εξελίξεων ο Δήμος Μονάχου απέστειλε 10 μελές υψηλόβαθμο κλιμάκιο αποτελούμενο από Δημοτικούς Συμβούλους (κα Μάριαν Όφμαν, Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα – κα Αλεξάνδρα Γκάσμαν, Χριστιανοκοινωνική Ένωση – Τασία Φούκη εκ μέρους των Πρασίνων), ανώτερους διοικητικούς παράγοντες (κα Δωροθέα Σίβυ, Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Μονάχου – κ. Γκερχαρτ Μάγιερ , Διευθυντή της Υπηρεσίας Κατοικίας και Μετανάστευσης), γιατρούς (κα Δρ. Κέρστιν Μάιερ, κα Δρ. Σάρα Ηόλτζ) εμπειρογνώμονες κι εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών. Από ελληνικής πλευράς συμμετείχαν στο κλιμάκιο ο αρχιμανδρίτης Γεώργιος Σιόμος κι ο διευθυντής του Ελληνικού Σπιτιού/Ευαγγελικό Κέντρο Μεταναστών Μονάχου επικοινωνιολόγος κ. Κώστας Γιαννακάκος.

Το κλιμάκιο επισκέφτηκε τον Καπνικό Σταθμό Κατερίνης, όπου ενημερώθηκε από τον κύριο Ηλία Τσολακίδη για την λειτουργία του κοινωνικού φαρμακείου της Κατερίνης, και τις προσφυγικές δομές «Κατσικάς» και «Αγία Ελένη» στα Ιωάννινα. Εδώ είχε την δυνατότητα να συσκεφθεί με το προσωπικό των δομών, το οποίο εξέθεσε όλες τις πτυχές των δραστηριοτήτων και προγραμμάτων καθώς και τις συχνά μεγάλες δυσκολίες και προβλήματα που πηγάζουν από την δύσκολη παραμονή στους καταυλισμούς. Προβλήματα που συχνά ξεπερνούν το όριο των δυνάμεων του προσωπικού που εργάζεται στις δομές και το όριο των δυνατοτήτων που έχει σήμερα η Ελλάδα. Κοινή εκτίμηση όλων είναι η ανάγκη άμεσης μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες που αυτοί βλέπουν ως προορισμό τους.

Στα Ιωάννινα το κλιμάκιο του Δήμου Μονάχου είχε ειλικρινείς ανταλλαγές απόψεων με τον περιφεριάρχη Ηπείρου κ. Αλέξανδρο Καχριμάνη, με τον Δήμαρχο Ιωαννίνων κ. Μωϋσή Ελισάφ, με τον Μητροπολίτη Ιωαννίνων σεβασμιώτατο κ. Μάξιμο και στην Φιλιππιάδα με τον Δήμαρχο Ζηρού κ. Νικόλαο Καλαντζή.

Οι συνομιλίες διεξήχθηκαν σε φιλικότατη ατμόσφαιρα. Υπήρξε ομοφωνία για την μελλοντική εκατέρωθεν αλληλοενημέρωση, συμπαράσταση και αποστολή βοήθειας σε σταθερή βάση. Ένα ιδιαίτερο θέμα στις συζητήσεις ήταν η κατάσταση υγείας των παιδιών στους καταυλισμούς. Το πρόβλημα των εμβολιασμών θα αντιμετωπιστεί άμεσα με παροχή βοήθειας από τα νοσοκομεία του Μονάχου.

Στο ίδιο επίπεδο συζητήθηκε και το πρόβλημα των ανήλικων κι ασυνόδευτων παιδιών. Ήδη γίνονται έντονες προσπάθειες να μεταφερθεί ένα μέρος των παιδιών στη Γερμανία και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες που θα φροντίσουν για την μελλοντική τους αποκατάσταση. Η άμεση υλοποίηση αυτής της πρότασης προσκρούει προς στιγμήν στις αντιδράσεις των κυβερνήσεων πολλών χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αφού πρόκειται για ένα καθαρά ευρωπαϊκό πρόβλημα και θα πρέπει να λυθεί στο ανάλογο επίπεδο.

Δυστυχώς η κατάσταση που σήμερα επικρατεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση δεν αφήνει μεγάλα περιθώρια για μια σωστή λύση, για μιά δίκαιη κατανομή των προσφύγων με βάση τον πληθυσμό και τις οικονομικές δυνατότητες των χωρών μελών. Οι κυβερνήσεις των χωρών δύσκολα θα συμφωνήσουν. Όμως η βοήθεια προς την Ελλάδα είναι σήμερα αναγκαία όσο ποτέ πριν στο παρελθόν. Η ελληνική κοινωνία έχει ως τώρα αντέξει και σηκώσει μόνη της ή με ελάχιστη βοήθεια το κυρίως βάρος.

Στην επιστροφή του κλιμακίου προς Θεσσαλονίκη υπήρξε συνάντηση με την αντιδήμαρχο Τρικάλων κα Γεωργία Κοτρώνη-Μπαλοδήμου και τον σύμβουλο κ. Λιάπα. Τα Τρίκαλα παίζουν εδώ και πολλά χρόνια έναν πρωτοποριακό ρόλο στα διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα σε ζητήματα τεχνολογίας κι οργάνωσης. Είναι η πόλη όπου η ένταξη των προσφύγων στην τοπική κοινωνία ξεκίνησε με την ενοικίαση κατοικιών κι όχι με παραμονή σε αποκλεισμένους καταυλισμούς.

Πρόκειται για μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, όπου οι αρχές και οι πολίτες των Τρικάλων έχουν ακολουθήσει έναν άλλο δρόμο επιδιώκοντας την άμεση ένταξη των προσφύγων στην κοινωνία. Έτσι σήμερα όλα τα παιδιά των προσφύγων είναι ενταγμένα κι ενσωματωμένα στο σχολείο! Μαθαίνουν ελληνικά, την μητρική τους γλώσσα και αγγλικά. Οι διαφορές με τα παιδιά των Τρικάλων είναι ελάχιστες. Τα Τρίκαλα δίνουν τα θετικά παραδείγματα σε σχέση με την μελλοντική εξέλιξη στην συμβίωση των Ελλήνων με τους πρόσφυγες για όσο χρονικό διάστημα παραμείνουν στην Ελλάδα.

Το κλιμάκιο του Δήμου θα ενημερώσει το Δημοτικό Συμβούλιο για να προχωρήσει στην υλοποίηση αναλόγων προγραμμάτων και αποστολή βοήθειας. Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι καθοριστικές για την παραπέρα εξέλιξη στην Ελλάδα.

image_pdfimage_print

Επικαιρότητα

ΤΕΕ/ΤΚΜ: Συνάντηση στο ΥΠΕΝ για το νέο «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον»

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πράσινο σπίτι ενεργειακή αναβάθμιση κατοικίας

Συνάντηση εργασίας με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γεράσιμο Θωμά και υπηρεσιακούς παράγοντες του ΥΠΕΝ, πραγματοποίησαν την Τετάρτη 29 Αυγούστου στην Αθήνα, ο Πρόεδρος της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΚΜ κ. Γιώργος Τσακούμης και ο Πρόεδρος της Μ.Ε. Ενέργειας του Τμήματος κ. Δημήτρης Κουσκουρίδης, με θέμα το νέο πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ` Οίκον», που αναμένεται να προκηρυχθεί με νέα ονομασία («Εξοικονομώ-Αυτονομώ»).

Στη διάρκεια της συνάντησης, εκφράστηκε η ετοιμότητα του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να συμβάλλει με τις προτάσεις και παρατηρήσεις του, ως θεσμικός σύμβουλος της Πολιτείας, στην καλύτερη δυνατή εξέλιξη και επιτυχία του προγράμματος, ενώ μεταξύ άλλων, οι κ. κ. Τσακούμης και Κουσκουρίδης, υπογράμμισαν:

– Την ανάγκη να διασφαλιστεί εγκαίρως η τεχνική επάρκεια της πλατφόρμας υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων, προκειμένου να μην παρατηρηθούν φαινόμενα ταλαιπωρίας των πολιτών που παρατηρήθηκαν στο παρελθόν λόγω τεχνικών προβλημάτων.

– Την πρόταση του ΤΕΕ/ΤΚΜ, να επεκταθεί η κάλυψη του προγράμματος και σε ακίνητα Γ’ Ενεργειακής Κατηγορίας, γεγονός που θα βοηθήσει και στην επίτευξη των φιλόδοξων στόχων που θέτει το Υπουργείο για τη συμμετοχή ενδιαφερόμενων πολιτών.

– Την ανάγκη να προβλεφθούν προθεσμίες των τραπεζικών διαδικασιών που ακολουθούν την έγκριση αιτήσεων των ενδιαφερομένων πολιτών, ώστε να επιταχυνθούν οι ρυθμοί εκταμιεύσεων από πλευράς τραπεζών και υλοποίησης του προγράμματος.

– Το αίτημα να εξεταστεί το ενδεχόμενο οριστικοποίησης των αιτήσεων του προηγούμενου κύκλου που βρίσκονται ήδη στο 3ο στάδιο.

Από την πλευρά του, ο Υφυπουργός κ. Γεράσιμος Θωμάς, ενημέρωσε πως εντός της επόμενης εβδομάδας, ενδεχομένως τη Δευτέρα, αναμένεται η επίσημη προκήρυξη του οδηγού του νέου προγράμματος, πως είναι μεγάλο το ποσό των διαθέσιμων κονδυλίων με αποτέλεσμα να θεωρείται εφικτή η κάλυψη 60.000 κατοικιών ενώ προβλέπονται αρκετές αλλαγές, με κίνητρα για φωτοβολταϊκά συστήματα, προώθηση της ηλεκτροκίνησης και για εγκατάσταση συστημάτων αποθήκευσης ενέργειας. Αναφορικά με την ημερομηνία υποβολής των αιτήσεων θα υπάρξει επίσημη ανακοίνωση και προγραμματισμός ανά γεωγραφική Περιφέρεια.

Τέλος ο Υφυπουργός ευχαρίστησε το ΤΕΕ/ΤΚΜ για τη διάθεση συμβολής στην αποτελεσματικότερη δυνατή υλοποίηση του προγράμματος, ενώ διαβεβαίωσε πως οι πολίτες θα εξυπηρετηθούν σε σύντομο χρόνο και χωρίς προβλήματα από την αντίστοιχη ηλεκτρονική πλατφόρμα εκδήλωσης ενδιαφέροντος.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Γήπεδο ΑΕΚ: Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της οικοδομικής άδειας από το ΚΕΣΑ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπό την προεδρία του Γενικού Γραμματέα Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιου Μπακογιάννη, συνεδρίασαν το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ) στις 27 Ιουλίου και το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής (ΚΕΣΑ) στις 29 Ιουλίου, όπου συζητήθηκαν και εγκρίθηκαν σημαντικά πολεοδομικά και αρχιτεκτονικά θέματα και επενδύσεις. Μεταξύ άλλων, εγκρίθηκε η αναθεώρηση της άδειας δόμησης για το νέο ποδοσφαιρικό γήπεδο της ΑΕΚ.

Αναλυτικότερα, στην συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ αποφασίστηκαν τα ακόλουθα:

Η προέγκριση της μελέτης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (ΕΠΣ) ήπιας τουριστικής ανάπτυξης στη θέση Τριστινίκα Χαλκιδικής (στην εκτός σχεδίου περιοχή της Δ.Ε. Τορώνης, του Δήμου Σιθωνίας σε έκταση 139.957,80 τ.μ. της εταιρείας «A.A Investments BV Amsterdam, The Netherlands»).

Στην περιοχή επέμβασης, προτείνεται ήπια τουριστική ανάπτυξη με παράλληλη προστασία της έκτασης του έλους.

Το επενδυτικό σχέδιο αφορά στη δημιουργία ενός Τουριστικού Παραθεριστικού Συγκροτήματος, το οποίο θα περιλαμβάνει τουριστικά καταλύματα, παραθεριστικές κατοικίες, ειδικές τουριστικές υποδομές, καθώς και διάφορες άλλες υποστηρικτικές εγκαταστάσεις με στόχο την επίτευξη μικρού περιβαλλοντικού αποτυπώματος και την αειφορική λειτουργία των τουριστικών μονάδων.

Η προέγκριση ΕΠΣ για δημιουργία «Πάρκου Κυκλικής Οικονομίας» στο Ηράκλειο Κρήτης, στην περιοχή «Μαύρος Σπήλιος» της Δ.Ε. Νέας Αλικαρνασσού.

Με την δημιουργία του πάρκου κυκλικής οικονομίας θα επιτευχθεί ενίσχυση και προώθηση της πρόληψης, της επαναχρησιμοποίησης, της Διαλογής στην Πηγή (ΔσΠ), της ανακύκλωσης και της ορθής επεξεργασίας των αποβλήτων, με την αξιοποίηση των υφιστάμενων υποδομών στο μέγιστο βαθμό, και τη συμπλήρωση με τα απαιτούμενα έργα που θα ολοκληρώσουν τις υποδομές ασφαλούς διαχείρισης και διάθεσης των αποβλήτων στην Περιφέρεια. Στην περιοχή υπάρχει ήδη και λειτουργεί μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (ΚΔΑΥ, ΣΜΑ).

Η έγκριση παρέκκλισης από τους όρους δόμησης του άρθρου 1, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 8Α του ΠΔ 24.5.1985 (ΦΕΚ 270 Δ/1985) ως προς τις αποστάσεις κτηρίων από τα όρια του γηπέδου, το ύψος κτηρίων και την ανέγερση περισσότερων του ενός κτηρίου στο γήπεδο, για κτιριακές εγκαταστάσεις που περιλαμβάνονται στη μελέτη για το έργο «Εγκατάσταση Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων (ΧΥΤΥ) στο Δήμο Αμαρίου», σε εκτός σχεδίου περιοχή, στη θέση «ΚΟΥΛΕ ΜΑΣΧΑΛΙΑ» ΠΚ Καλογέρου ΔΕ Συβρίτου Δήμου Αμαρίου ΠΕ Ρεθύμνου, σε έκταση εμβαδού 122.243,91 τμ, ιδιοκτησίας Δήμου Αμαρίου.

Όσον αφορά στη συνεδρίαση του ΚΕΣΑ, μεταξύ άλλων, εξετάστηκαν και εγκρίθηκαν:

– Η Αναθεώρηση της υπ’ αριθ. 85/2017 Άδειας Δόμησης με θέμα «Τροποποίηση όψεων, στεγάστρου, εσωτερικών διαρρυθμίσεων & κατάργηση πύλης θεατών», που αφορά στο νέο γήπεδο της Α.Ε.Κ.

– Τρεις μελέτες για μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων (Ολοκληρωμένη Διαχείριση Απορριμμάτων Περιφέρειας Πελοποννήσου με ΣΔΙΤ) α) στη Δ.Ε. Βαλτετσίου, Δήμου Τρίπολης, Π.Ε. Αρκαδίας β) στη Δ.Ε. Σκάλας, Δήμου Ευρώτα, Π.Ε. Λακωνίας και γ) στη Δ.Ε. Μελιγαλά, Δήμου Οιχαλίας, Π.Ε. Μεσσηνίας.

– Η αρχιτεκτονική μελέτη του «Κέντρου Εκπαίδευσης Πυροσβεστικού Σώματος στην Νέα Μάκρη Αττικής» που αφορά στην αξιοποίηση και μετατροπή των υφιστάμενων κτιριακών εγκαταστάσεων της πρώην Αμερικάνικης Βάσης στη νέα Μάκρη.

– Καθορίστηκαν οι συμπληρωματικοί ειδικοί όροι και περιορισμοί δόμησης στο διατηρητέο κτίριο επί της οδού Πραξιτέλους αρ.24, στην περιοχή Εμπορικού Τριγώνου της Αθήνας, στο Ο.Τ.66032, Δήμου Αθηναίων.

– Η αρχιτεκτονική μελέτη, σε επένδυση ακινήτου επί των οδών Νηλέως 37-39 και Ερυσίχθονος στο Θησείο, στο Ο.Τ.26/57 του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου Δήμου Αθηναίων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Επικαιρότητα

Μειωμένα κατά 23,2% τα τροχαία ατυχήματα τον Μάιο 2020

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Τροχαίο ατύχημα

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) ανακοινώνει τα προσωρινά στοιχεία για τα «Οδικά Τροχαία Ατυχήματα», μηνός Μαΐου 2020. Ειδικότερα, τα Οδικά Τροχαία Ατυχήματα, που συνέβησαν σε ολόκληρη τη Χώρα και προκάλεσαν τοv θάνατο ή τον τραυματισμό ατόμων, μειώθηκαν κατά 23,2% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο μήνα του 2019 (751 τον Μάιο του 2020, έναντι 978 τον Μάιο του 2019).

Από τα παθόντα πρόσωπα των οδικών τροχαίων ατυχημάτων, καταγράφηκαν 51 νεκροί, 35 βαριά τραυματίες και 854 ελαφρά τραυματίες, έναντι 65 νεκρών, 61 βαριά τραυματιών και 1.119 ελαφρά τραυματιών τον Μάιο του 2019, παρουσιάζοντας μείωση κατά 21,5% σε νεκρούς, κατά 42,6% σε βαριά τραυματίες και κατά 23,7% σε ελαφρά τραυματίες.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα