Νίκος
Καραγιάννης

Επίσημη πρεμιέρα του Δακτυλίου στην Αθήνα έχουμε από σήμερα το πρωί στις επτά. Το κέντρο της Αθήνας το οποίο έχει ζήσει δύσκολες στιγμές από τις αρχές Σεπτεμβρίου, από σήμερα θα αρχίζει να “αναπνέει” λόγω της εφαρμογής του λεγόμενου Καθαρού Δακτυλίου.

Αρχής γενομένης από σήμερα επανέρχεται ο κανόνας μονά-ζυγά, δηλαδή η ελεγχόμενη είσοδος στα όρια του Δακτυλίου με βάση την ημερομηνία και τον τελευταίο αριθμό στην πινακίδα του οχήματος. Τις μονές ημέρες κυκλοφορούν οχήματα που η πινακίδα τους λήγει σε 1,3,5,7,9 και τις ζυγές ημέρες οχήματα που η πινακίδα τους λήγει σε 0,2,4,6,8.

Να θυμίσουμε πως το ωράριο που ισχύει για Δευτέρα μέχρι Πέμπτη 07:00 το πρωί με 20:00 το βράδυ και την Παρασκευή από τις 07:00 το πρωί μέχρι τις 15:00 το μεσημέρι.

Επίσης θα πρέπει να ξέρετε τα όρια του Δακτυλίου, ώστε να μην βρεθείτε στην άβολη θέση να έχετε οδηγήσει στα όρια του ενώ δεν είναι η ημέρα στην οποία επιτρέπεται στο όχημα σας η χρήση του.

Τον Δακτύλιο ορίζουν οι εξής άξονες: «Λ. Αλεξάνδρας – Ζαχάρωφ – Λ. Μεσογείων – Φειδιππίδου – Μιχαλακοπούλου – Σπύρου Μερκούρη – Βρυάξιδος – Υμηττού – Ηλ. Ηλιού – Ανδρ. Φραντζή – Λ. Ανδρ. Συγγρού – Χαμοστέρνας – Πειραιώς – Ιερά Οδός – Λ. Κωνσταντινουπόλεως – Αχιλλέως – Πλατεία Καραϊσκάκη – Καρόλου – Μάρνη-28ης Οκτωβρίου (Πατησίων) – Λ. Αλεξάνδρας».

Τα παραπάνω ισχύουν για οχήματα με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων.

Ποιοι εξαιρούνται από την ανά ημέρα χρήση του δακτυλίου

Βάσει τη πρόσφατης ΚΥΑ, τα οχήματα που θα μπορούν σε καθημερινή βάση να εισέρχονται στα προαναφερόμενα όρια είναι:

– Ολα τα ηλεκτρικά, υβριδικά, φυσικού αερίου εκ κατασκευής και υγραερίου εκ κατασκευής οχήματα.

– Τα αυτοκίνητα EURO 6 εφόσον εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα λιγότερο από 120 g/km.

Προμήθεια ειδικού σήματος κυκλοφορίας στο Δακτύλιο

Για τα παραπάνω “καθαρα” οχήματα δεν αρκεί το είδος του οχήματος αλλά και η προμήθεια ενός Ειδικού Σήματος Κυκλοφορίας Οχήματος. Αυτό εκδίδεται ηλεκτρονικά, μέσω της διεύθυνσης daktylios.gov.gr.

Οι μόνιμοι κάτοικοι που έχουν ι.χ. όχημα εντός του δακτυλίου θα μπορούν να προμηθευτούν ειδική κάρτα εισόδου. Οι ειδικές κάρτες θα χορηγούνται είτε μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ψηφιακών υπηρεσιών του Δήμου Αθηναίων https://eservices.cityofathens.gr/ είτε στα γραφεία της Δημοτικής Αστυνομίας στην οδό Αγίου Κωνσταντίνου 14 με τη χρήση ραντεβού. Για όσους επίσης έχουν άλλο λόγο εξαίρεσης θα μπορούν να προμηθευτούν αντίστοιχη άδεια εισόδου από την Διεύθυνση Τροχαίας Αττικής.

Θα πρέπει να διευκρινίσουμε πως για τους μόνιμους κατοίκους και τις λοιπές εξαιρέσεις υπάρχει μια ανοχή για την έκδοση των νέων αδειών εισόδου μέχρι τις 26 Νοεμβρίου. Μέχρι τότε θα έχουν ισχύ οι άδειες που έχουν ήδη στα χέρια τους.

Για τυχόν ερωτήματα οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να στέλνουν e-mail στο [email protected]

δακτυλίου τα αυτοκίνητα μονίμων κατοίκων της περιοχής που περικλείεται από τα όρια του δακτυλίου. Οι δικαιούχοι θα πρέπει να εφοδιαστούν με ειδική κάρτα εισόδου-εξόδου.

Ποια άλλα οχήματα θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα

Όλα τα οχήματα του ΟΑΣΑ, τα ταξί, και κάποιες ειδικές κατηγορίες οχημάτων όπως:

– Αυτοκίνητα Κρατικών Υπηρεσιών, Ο.Τ.Α, Οργανισμών ή επιχειρήσεων κοινής ωφέλειας με ειδικούς αριθμούς κυκλοφορίας ή με εμφανή σήματα των Υπηρεσιών αυτών.

– Το αυτοκίνητο του επικεφαλής κάθε ξένης αποστολής, καθώς και τα αυτοκίνητα των Προξένων, εφ’ όσον αυτοί εκπροσωπούν τη χώρα τους στην Ελλάδα.

– Αυτοκίνητα με ξένες πινακίδες Ελλήνων του εξωτερικού και ξένων επισκεπτών της χώρας για τις πρώτες σαράντα (40) ημέρες της παραμονής τους στην Ελλάδα. Η υπαγωγή των εν λόγω αυτοκινήτων στις ρυθμίσεις γίνεται με βάση το τελευταίο αριθμητικό ψηφίο του αριθμού κυκλοφορίας τους.

– Αυτοκίνητα μισθωμένα από ξένους επισκέπτες της χώρας και Έλληνες μόνιμους κατοίκους του εξωτερικού για το ίδιο χρονικό διάστημα, τα οποία δύνανται να μεταφέρονται με μέριμνα της επιχείρησης στον τόπο παράδοσης ή παραλαβής (αεροδρόμια, λιμάνια, ξενοδοχεία κ.λπ.) υπό την προϋπόθεση ότι θα υπάρχει στο αυτοκίνητο αντίγραφο του αντίστοιχου μισθωτηρίου συμβολαίου.

– Αυτοκίνητα ιατρών, τα οποία φέρουν το ειδικό σήμα του οικείου Ιατρικού Συλλόγου με μόνο επιβάτη τον ίδιο, όπως θα αποδεικνύεται από την ιατρική ταυτότητα, για εξυπηρέτηση επειγόντων περιστατικών.

– Αυτοκίνητα αναπήρων πολέμου, τα οποία φέρουν ειδικές κρατικές πινακίδες κυκλοφορίας, εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν.

Επίσης:

– Επιβατηγά αυτοκίνητα, τα οποία είναι ειδικά διασκευασμένα ή αυτόματα για τη μεταφορά πολιτικών αναπήρων εφ’ όσον οδηγούνται από τους ίδιους τους ανάπηρους ή τους μεταφέρουν, με την προϋπόθεση ότι ο ανάπηρος θα είναι εφοδιασμένος με σχετική βεβαίωση των αρμόδιων Διευθύνσεων των Ο.Τ.Α. της χώρας, στην οποία θα αναφέρεται ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

– Αυτοκίνητα που μεταφέρουν ασθενείς που χρειάζονται συχνή θεραπεία (όπως νεφροπαθείς, καρκινοπαθείς, άτομα με πολιομυελίτιδα ή άτομα με αναπηρία), εφ’ όσον μεταφέρουν τα ανωτέρω άτομα, με την προϋπόθεση ότι οι ασθενείς θα έχουν εφοδιαστεί με σχετική βεβαίωση των αρμοδίων Διευθύνσεων των Περιφερειών της χώρας. Η βεβαίωση θα χορηγείται στους ενδιαφερόμενους από τις αρμόδιες Διευθύνσεις Κοινωνικής Πρόνοιας των Περιφερειών, κατόπιν ανάλογης βεβαίωσης του Νοσηλευτικού Ιδρύματος στο οποίο υποβάλλεται σε θεραπεία ο ασθενής και όπου θα αναγράφεται η διάρκεια και η συχνότητα της απαιτούμενης θεραπείας, και ο αριθμός κυκλοφορίας του αυτοκινήτου.

– Αυτοκίνητα μεταφοράς φαρμάκων, ή αγγειοκαρδιοχειρουργικών υλικών, ή υλικών οστεοσυνθέσεως, ή ανταλλακτικών τεχνητών νεφρών, ή βιολογικών υγρών ασθενών, με μόνιμα εμφανή σήματα της επιχείρησης και εφ’ όσον μεταφέρουν τα παραπάνω υλικά. Η παραπάνω χρήση πρέπει να αποδεικνύεται από σχετική ένδειξη στην άδεια κυκλοφορίας του οχήματος.

Επίσης εξαιρούνται του δακτυλίου τα κάτωθι φορτηγά:

– Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) άνω των 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων,

– Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης (με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιογράμμων), εφ’ όσον μεταφέρουν τρόφιμα ή ποτά, είδη για νοσοκομεία ή κάνουν διανομή τύπου.

– Φορτηγά αυτοκίνητα ιδιωτικής χρήσης με μέγιστη αποδεκτή μάζα φορτωμένου οχήματος (ΜΑΜΦΟ) μέχρι 2.200 χιλιάδων χιλιόγραμμων, των οποίων οι ιδιοκτήτες κατέχουν άδεια πωλητή υπαίθριου εμπορίου (περιλαμβάνονται όσοι δραστηριοποιούνται στο στάσιμο και στο πλανόδιο εμπόριο) σε περιοχές εντός του δακτυλίου.

Η άδεια επαγγελματία πωλητή, αποτελεί συνοδευτικό έγγραφο μεταφοράς, βάσει του οποίου αποδεικνύεται η περιοχή άσκησης εμπορίου. Η ανωτέρω άδεια θα βρίσκεται επί του οχήματος, θεωρημένη και σε ισχύ και θα επιδεικνύεται σε περίπτωση καθ΄ οδόν ελέγχου.

Πως θα έχουμε πρόσβαση στο κέντρο

Η χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς για όσους εργάζονται στο κέντρο αλλά δεν μπορούν πλέον να χρησιμοποιούν καθημερινά το όχημα τους είναι αναπόφευκτη.

Από σήμερα ο ΟΑΣΑ προσαρμοζόμενος στις νέες συνθήκες για την καταπολέμηση του κυκλοφοριακού προβλήματος αυξάνει τη μέγιστη πληρότητα σε Μετρό-Τραμ-Λεωφορεία και Τρόλεϊ από 65% σε 85%. Το ίδιο θα εφαρμοστεί και σε ΚΤΕΛ και τρένα (προαστιακού ή υπεραστικού τύπου).

Στους δρόμους της πρωτεύουσας σύμφωνα με τον ΟΑΣΑ κινούνται πλέον 1.300 οχήματα (αυξημένα κατά 300 σε σχέση με πέρυσι). Η δρομολόγηση των επιπλέον οχημάτων έχει γίνει σε επιλεγμένες γραμμές που θα μπορούν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του κυκλοφοριακού. Συγκεκριμένα πρόκειται για τα ακόλουθα δρομολόγια:

Νο 7: Ζάππειο – Άνω Πατήσια (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Νο 21: Νίκαια – Π. Ράλλη – Ομόνοια (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Νο 054: Περισσός –Λαμπρινή – Ομόνοια (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Νο 242: Στ. Κατεχάκη – Πολυτεχνειούπολη (ΚΥΚΛΙΚΗ) Σχολ.

Νο 250: Πανεπιστημιούπολη – Στ. Ευαγγελισμού (ΚΥΚΛΙΚΗ) Σχολ.

Νο 732: Ίλιον – Αγ. Φανούριος – Ακαδημία (ΚΥΚΛΙΚΗ)

Νο 608: Γαλάτσι – Ζωγράφου

Νο 550: Π. Φάληρο – Κηφισιά

Παράλληλα η χρήση των 3 γραμμών του Μετρό και του δικτύου του Τραμ μπορεί να βοηθήσει στην μετακίνηση των επιβατών. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η χρήση μάσκας είναι υποχρεωτική σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς και ενέχει τον κίνδυνο προστίμου σε όσους βρεθούν χωρίς να την φορούν.

Πως θα κάνετε πιο εύκολα διαδημοτικές μετακινήσεις

Στην Αθήνα δυστυχώς έχουμε το φαινόμενο της διαδημοτικής μετακίνησης οχημάτων όπου μέρος της διαδρομής είναι το κέντρο της πόλης. Με την εφαρμογή του Δακτυλίου αυτή η δυνατότητα μειώνεται κατά 50% (λόγω της εφαρμογής των μονών-ζυγών).

Πως λοιπόν θα μπορέσετε να πάτε στον προορισμό σας χωρίς να χρησιμοποιήσετε τα όρια του Δακτυλίου; Πρώτα από όλα χρησιμοποιήστε την τεχνολογία. Η google maps μπορεί να σας βρει εναλλακτικές διαδρομές, οι οποίες μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά τον χρόνο μετάβασης.

Οι αλγόριθμοι που χρησιμοποιούνται είναι τέτοιοι που χρησιμοποιούν όλο το διαθέσιμο οδικό δίκτυο και σας βοηθούν να αποφεύγετε -όσο είναι εφικτό- τις “κόκκινες” αρτηρίες.

Τέλος, αν το αντέχει η τσέπη σας, αρχίστε να σκέφτεστε την αγορά ενός ηλεκτρικού οχήματος. Είναι μονόδρομος σύμφωνα με τους συγκοινωνιολόγους η τελική μετάβαση της πρωτεύουσας σε ένα “Πράσινο Δακτύλιο” με τα ηλεκτρικά οχήματα να είναι οι σχεδόν αποκλειστικοί χρήστες του. Κάντε το πλάνο σας, πάρτε προσφορές και δείτε με μακροπρόθεσμο σχεδιασμό την χρήση του κέντρου με ένα όχημα που δεν θα επιβαρύνει περισσότερο περιβαλλοντικά την πάλαι ποτέ όμορφη Αθήνα.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV