Στα επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα και στον τρόπο που μπορούν να αναβαθμίσουν την παρουσία τους στην Ελλάδα εξετάζει μελέτη της diaNEOsis. Ο οργανισμός καταθέτει συγκεκριμένη πρόταση για ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης, το οποίο μπορεί να τονώσει ολόκληρη την ελληνική οικονομία.
Αναλυτικά οι προτάσεις:
- Ανάπτυξη επιχειρηματικών πάρκων σε 73 περιοχές της χώρας σε έκταση περίπου 100.000 στρεμμάτων.
- Ο συνολικός προϋπολογισμός θα φτάσει τα 1,14 δισ. ευρώ. Η συμμετοχή του δημοσίου να ανέρχεται στο 40% (23 εκατ. ανά έτος για 20 χρόνια).
- Τα επιχειρηματικά πάρκα αναμένεται να φιλοξενήσουν 25.300 στρέμματα κτίριων για επαγγελματικές δραστηριότητες, με τη συνολική οφέλεια του κράτους να ανέρχεται σε περίπου 13,8 δισ. ευρώ.
- Οι θέσεις απασχόλησης θα ανέρχονται σε 13.414, με τα έργα κατασκευής των πάρκων να δίνουν εργασία σε 152.840 άτομα.
- Μόνιμες θέσεις για τη λειτουργία των επιχειρήσεων που θα φιλοξενούνται στα πάρκα θα ανέρχονται σε 46.475.
- Στόχος της έρευνας είναι η ανάδειξη των επιχειρηματικών πάρκων ως εργαλεία ανταγωνιστικότητας και περιβαλλοντικής προστασίας, ενώ η έρευνα έγινε από την Αθηνά Γιαννακού, καθηγήτρια στο Τμήμα Μηχανικών Χωροταξίας και Ανάπτυξης του ΑΠΘ.
Επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα
Οι ρυθμίσεις για τη χρήση γης στην Ελλάδα καθώς και παλαιότερα παραδείγματα που παραθέτει η έρευνα τονίζει τις δυσκολίες στην ανάπτυξη τέτοιων είδους πάρκων στη χώρα.
Στην Ελλάδα σήμερα λειτουργούν πλήρως 26 επιχειρηματικά πάρκα σύμφωνα με την έρευνα, με την κατανομή τους είναι άνιση, καθώς μόλις το 4% βρίσκεται στην Αττική και στη Βοιωτία.
Οι 25 πρώτες Βιομηχανικές Περιοχές, οι γνωστές ΒΙΠΕ, θεσπίστηκαν το 1977. Με τον Ν.2545/1997 το κράτος επέσπευσε τη διαδικασία θεσμοθέτησης χρήσεων γης και παραχώρησε το δικαίωμα ανάπτυξης οργανωμένων υποδοχέων και σε ιδιωτικούς φορείς, με ή χωρίς τη συμμετοχή του Δημοσίου.
Συνδυαστικά με τους νόμους του 1965 και του 1997, θεσμοθετήθηκαν 50 οργανωμένοι υποδοχείς, ενώ ακόμη 5 θεσμοθετήθηκαν με τον νεότερο νόμο 3982 του 2011 (που καθιερώνει και τον όρο «Επιχειρηματικά Πάρκα»).
Πέρυσι ψηφίστηκε ο Ν.4982/2022 που αποτελεί πλέον το νέο θεσμικό πλαίσιο για την ίδρυση, ανάπτυξη και διαχείριση Επιχειρηματικών Πάρκων.
Στα σημεία που στο μέλλον πρέπει η νομοθεσία να ρυθμίσει η έρευνα αναφέρει πως το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η ελληνική ιδιοκτησία, καθώς οι απαιτήσεις του νόμου να υπάρχει πλήρης κυριότητα εμποδίζει την ανάπτυξη τέτοιων επενδύσεων.
Συμπέρασμα
Η μεγαλύτερη ανάγκη για να μπορέσουν να αναπτυχθούν επιχειρηματικά πάρκα στην Ελλάδα είναι ένα κεντρικό και εθνικό σχέδιο δράσης, όπως καταλήγει η έρευνα της diaNEOsis. Κάτι που μέχρι σήμερα δεν έχει πραγματοποιηθεί.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας