Connect with us

Λοιπά Έργα

Επί τάπητος η πορεία των έργων στη Μεσσηνία

Avatar

Δημοσιεύθηκε

στις

Στο επίκεντρο τα πολλαπλά οδικά έργα στην Περιφερειακή Ενότητα καθώς και τα έργα στα αλιευτικά καταφύγια της περιοχής

Η πορεία των έργων της περιφερειακής Ενότητας Μεσσηνίας υπήρξε το αντικείμενο σύσκεψης του Αντιπεριφερειάρχη Μεσσηνίας κ. Παναγιώτη Αλευρά και της Θεματικής Αντιπεριφερειάρχη κας Κωνσταντίνας Νικολάκου με τις τεχνικές και οικονομικές υπηρεσίες της Π.Ε. Μεσσηνίας τη Δευτέρα 25 Ιουνίου 2012.

Στις αρχές Οκτώβρη αναμένεται να έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες αντιστήριξης στην είσοδο της Κορώνης, ενώ ήδη έχουν ξεκινήσει οι εργασίες αντιδιαβρωτικής προστασίας της ακτογραμμής στο Ακρογιάλι του Δήμου Δυτικής Μάνης, με την πρόβλεψη ήπιων παρεμβάσεων για την ελάχιστη κατά το δυνατόν διακοπή της κυκλοφορίας κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο.

Το τεχνικό πρόγραμμα του 2011 της Μεσσηνίας έχει δημοπρατηθεί στο σύνολό του και βρίσκεται στο στάδιο των συμβασιοποιήσεων, ανέφερε ο Αντιπεριφερειάρχης κ. Αλευράς. Ειδικότερα, μέσα στον Ιούλιο θα έχει συμβασιοποιηθεί η επαρχιακή οδός προς το Ανδρομονάστηρο, με παράλληλες ενέργειες για τη γέφυρα στη θέση «Λαγκουβάρδος» στην επαρχιακή οδό Φιλιατρά – Μαραθούπολη, αλλά και η νέα οδογέφυρα στην επαρχιακή οδό Αρχαίας Μεσσήνης – Μελιγαλά, προκειμένου να παύσει η χρήση της αρχαϊκής γέφυρας και η έναρξη ανακατασκευής της.

Μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος Πελοποννήσου θα εκτελεστούν έργα βελτίωσης των ασφαλτικών εργασιών, όπου υπάρχει πρόβλημα, όπως με τις κατολισθήσεις στο Δ.Δ. Αρτεμησίας στο δρόμο Σπάρτη – Καλαμάτα, και βελτίωσης της ασφάλειας του οδικού δικτύου με κατασκευή στηθαίων ασφαλείας και βελτίωση της σήμανσης.   

Η κα Νικολάκου ενημέρωσε τους υπηρεσιακούς παράγοντες ότι εγκρίθηκε η πρόταση εκτέλεσης εργασιών συντήρησης του εθνικού και επαρχιακού ενδομεσσηνιακού οδικού δικτύου προϋπολογισμού 3 εκατομμυρίων ευρώ και ζήτησε την επιτάχυνση των διαδικασιών, τονίζοντας ότι η συντήρηση των οδικών αξόνων αποτελεί σημαντικό πυλώνα ασφάλειας και ανάπτυξης.

H Περιφέρεια Πελοποννήσου, δήλωσε η κα Νικολάκου, πέτυχε να εγκριθούν την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές, από το αρμόδιο Υπουργείο Ανάπτυξης, όλες οι προτάσεις της για έργα συντήρησης των οδικών δικτύων και χρηματοδότησής τους από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, ύψους 23 εκατομμυρίων ευρώ περίπου, τα οποία θα υλοποιηθούν τη διετία 2012 – 2013.

Στη σύσκεψη συζητήθηκαν επίσης οι απαιτούμενες παρεμβάσεις για τη βελτίωση των αλιευτικών καταφυγίων Μαραθούπολης, Αγίου Ανδρέα, Πεταλιδίου, Φοινικούντας και Αγίου Νικολάου. Ο κ. Αλευράς αναφέρθηκε στην πολύ σημαντική παρέμβαση σε ένα διαχρονικό αίτημα των επαγγελματιών ψαράδων των περιοχών αυτών, αλλά και την καθοριστική συμβολή στην τουριστική ανάπτυξη.

Ιδιαίτερη αναφορά έγινε στο έργο σημαία για την Περιφέρεια Πελοποννήσου Λάμπαινα – Αρχαία Μεσσήνη, για το οποίο με ταχύτατους ρυθμούς ολοκληρώνονται οι διαδικασίες για την ένταξή του στο ΕΣΠΑ.

Η αρμόδια θεματική Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε από τις υπηρεσίες εγρήγορση για τις παρεμβάσεις στην 1η Επαρχιακή οδό, αλλά και την ολοκλήρωση των διαδικασιών για τον κόμβο του αεροδρομίου.

Στη σύσκεψη, τέλος, αναφέρθηκε και το λύκειο Φιλιατρών το οποίο αναμένεται να λειτουργήσει τη νέα σχολική χρονιά.

Ο κ. Αλευράς εξέφρασε την ικανοποίησή του για την ένταξη, με απόφαση του Περιφερειάρχη, της επαρχιακής οδού Ριζόμυλος – Κορώνη, τμήμα Γέφυρα Τζάνε – έξοδος Καλαμακίου.  

Η κα Νικολάκου ανάφερε ότι αντίστοιχες συσκέψεις πραγματοποιούνται σε όλες τις περιφερειακές Ενότητες για την επίσπευση των διαδικασιών ωρίμανσης των έργων και ένταξή τους στο ΕΣΠΑ.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις από τη Μεσσηνία και την υπόλοιπη Πελοπόννησο πατώντας εδώ.

image_pdfimage_print

Λοιπά Έργα

Στην κατασκευή πάρκου ψυχαγωγίας στα Τζουμέρκα προχωρά το Υπουργείο Υποδομών

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Υπογραφή πάρκου ψυχαγωγίας στο Δήμο Κεντ. Τζουμέρκων

Στη κατασκευή αθλητικού και ψυχαγωγικού πάρκου στην θέση «Σταυρός» της Τοπικής Κοινότητας του Δήμου Κεντρικών Τζουμέρκων προχωράει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

Ειδικότερα, θα κατασκευαστεί η οδική σύνδεση του Αθλητικού και Ψυχαγωγικού Πάρκου με τον άξονα Αθαμάνιο – Θεοδώριανα μήκους περίπου 700 μέτρων καθώς επίσης και πίστα χιονοδρομίας, πεδίο παιδικής πίστας, πεδίο χώρου στάθμευσης, παιδικό πάρκο, κυλιόμενος τάπητα, τσουλήθρα «Tubby», συνθετική πίστα ΝP308, πεδίο ιππασίας, πεδίο «Paintball», πεδίο αναρρίχησης, πεδίο τοξοβολίας, πεδίο σαλέ, βιολογικός καθαρισμός και παρατηρητήριο.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 5.000.000 ευρώ και η Προγραμματική Σύμβαση θα χρηματοδοτηθεί από Εθνικούς Πόρους. Η υπογραφή της Προγραμματικής Σύμβασης του έργου έγινε σήμερα από τον Γενικό Γραμματέα Υποδομών, κ. Γιώργο Καραγιάννη και τον Δήμαρχο Κεντρικών Τζουμέρκων κ. Χρήστο Χασιάκο, παρουσία του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστα Καραμανλή και του βουλευτής Άρτας κ. Γιώργου Στύλιου.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Κρήτη: Προγραμματική σύμβαση Περιφέρειας-ΥΠΠΟΑ για τη συντήρηση Ιεράς Μονής

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Εργασίες αναστήλωσης ναού

Προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση Μελέτης προστασίας και ανάδειξης της Ι. Μ. Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων, υπογράφεται τη Δευτέρα 10.00 στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Χανίων μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Κρήτης, τηςΠατριαρχικής και Σταυροπηγιακής Ιεράς ΜονήςΑγίας Τριάδος των Τζαγκαρόλων και τουΠολυτεχνείου Κρήτης.

Την Προγραμματική Σύμβαση, προϋπολογισμού 241.800,00 ευρώ, θα υπογράψουν εκ μέρους του Υπουργείου η Υπουργός Λίνα Μενδώνη, εκ μέρους της Περιφέρειας ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, εκ μέρους της Μονής Αγ. Τριάδας ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Δορυλαίου και καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Δαμασκηνός Λιονάκης, και εκ μέρους του Πολυτεχνείου Κρήτης ο Πρύτανης ΕυάγγελοςΔιαμαντόπουλος.

Αντικείμενο της Σύμβασης, με διάρκεια 26 μηνών, είναι η εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος υπό τον τίτλο:

«Διερεύνηση δυνατοτήτων προστασίας, ανάδειξης, αποκατάστασης και επανάχρησης κτηρίου πρώην Ιερατικής Σχολής καθώς και των παρακείμενων ερειπωμένων κτισμάτων κατοικιών στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Τσαγκαρόλων στα Χανιά Κρήτης μαζί με τον Περιβάλλοντα χώρο τους».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Λοιπά Έργα

Επιταχύνεται ο εκσυγχρονισμός και η αναβάθμιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Στον εκσυγχρονισμό, την αναβάθμιση του μουσειακού κελύφους και την επανέκθεση της μόνιμης έκθεσης του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας προχωρά το Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, μετά την επιτόπια επίσκεψη της υπουργού κ. Λίνας Μενδώνη στις 13 Ιουνίου 2020.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού ιεραρχώντας το έργο ως απόλυτης προτεραιότητας, αποφάσισε την ενίσχυσή του με επί πλέον χρηματοδότηση -από την προβλεπόμενη στην Προγραμματική Σύμβαση του ΥΠΠΟΑ με την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου και τον Δήμο Θήρας- και ζήτησε την άμεση έναρξη των διαδικασιών υλοποίησης.

«Η υλοποίηση του συγκεκριμένου έργου, δήλωσε η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, ενισχύεται με επιπλέον χρηματοδότηση και ταυτόχρονα επιταχύνεται η υλοποίησή του. Θα παράσχομε κάθε δυνατή διευκόλυνση, προκειμένου να εξασφαλισθεί η πληρότητα της επέμβασης και να αποδοθούν το δυνατόν ταχύτερα στο θηραϊκό κοινό και στους εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες του νησιού, οι θησαυροί που φυλάσσονται στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας. Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού χρηματοδοτεί το σύνολο των οικοδομικών εργασιών αποκατάστασης και αναβάθμισης του κτηρίου, ενώ οι πόροι της Προγραμματικής Σύμβασης διατίθενται για την επανέκθεση».

Σε συνέχεια της πρόσφατης επίσκεψης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού κ Λίνας Μενδώνη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, πραγματοποιήθηκαν στο ΥΠΠΟΑ, παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του, δύο συσκέψεις (23 και 24 Ιουνίου 2020), με την συμμετοχή της Διεύθυνσης Μελετών Εκτέλεσης Έργων Μουσείων και Πολιτιστικών Κτηρίων, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και των μελετητών του έργου με αντικείμενο την επιτάχυνση της υλοποίησής του.

Μεταξύ άλλων, το έργο περιλαμβάνει την επισκευή και τον εκσυγχρονισμό του μουσειακού κελύφους, την κτηριολογική επέμβαση, την αναδιοργάνωση της μόνιμης έκθεσης και την έκθεση, για πρώτη φορά στο κοινό, της Αρχαϊκής Κόρης της Θήρας, στο, στεγασμένο πλέον, αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου.

Οι ανάγκες ριζικής κτηριολογικής επισκευής του αλλά και εκσυγχρονισμού – επικαιροποίησης της μόνιμης έκθεσης είχαν καταστεί ορατές ήδη από τα τέλη της δεκαετίας του 1990. Στο πλήθος των νέων σημαντικών ανασκαφικών ευρημάτων για την ιστορική διαδρομή και τον πολιτισμό της Θήρας στην αρχαιότητα που προέρχονται από την νεκρόπολη της αρχαίας πόλης της Θήρας, προστίθενται διαρκώς νέα, κυρίως από το βόρειο αρχαίο επίνειό της, το σημερινό Καμάρι.

Το 2000, η σπουδαία ανακάλυψη στο νεκροταφείο της Αρχαίας Θήρας, από τον αείμνηστο αρχαιολόγο Χαράλαμπο Σιγάλα, της υπερφυσικού μεγέθους μαρμάρινης Δαιδαλικής Κόρης έθεσε νέα δεδομένα για την ανακαίνιση του Αρχαιολογικού Μουσείου Θήρας, καθώς προβλέπεται να είναι το κεντρικό του έκθεμα.

Το Υπουργείο Πολιτισμού προετοίμασε σχετική μελέτη επέκτασης-επισκευής-εκσυγχρονισμού της μουσειακής υποδομής με ομάδα τεχνικών συμβούλων σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Εκτέλεσης Έργων Μουσείων, η οποία ολοκληρώθηκε το 2007. Όμως για διάφορους λόγους δεν κατέστη δυνατή η υλοποίηση το έργου.

Το 2018, με πρωταρχικό στόχο την προώθηση και του συγκεκριμένου έργου, υπεγράφη η Προγραμματική Σύμβαση Πολιτισμικής Ανάπτυξης «Πρόγραμμα Μελετών, Συντήρησης και προβολής μνημείων, μνημειακών συνόλων και Μουσείων στα όρια του Δήμου Θήρας» μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου και του Δήμου Θήρας ο οποίος και την χρηματοδοτεί.

Το Αρχαιολογικό Μουσείο Θήρας, ένα από τα παλαιότερα μουσεία της ελληνικής επικράτειας και των Κυκλάδων, ιδρύθηκε το 1902 για να στεγάσει τα ευρήματα των γερμανικών ανασκαφών στην αρχαία πόλη της Θήρας (1896-1902). Το υπάρχον κτήριο, σε σχέδια του αρχιτέκτονα Κωνσταντίνου Δεκαβάλλα, ανεγέρθηκε τα έτη 1960-1962 από το Γραφείο Οικισμού Θήρας, στο πλαίσιο της μετασεισμικής ανοικοδόμησης της Θήρας. Μετά την επέκταση και ολοκλήρωσή του από την Αρχαιολογική Υπηρεσία και την οργάνωση της έκθεσής του από τον τότε Έφορο Αρχαιοτήτων Κυκλάδων και Σάμου αείμνηστο Ν. Ζαφειρόπουλο, λειτούργησε για το κοινό, μετά από ολιγοετή διακοπή, το 1968, λειτουργώντας έκτοτε αδιάλειπτα.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα