Βαγγέλης
Θάνος

Υπεγράφη στις 30 Ιουνίου η σύμβαση του έργου “Ανάπτυξη δικτύων φυσικού αερίου χαμηλής πίεσης στο Δήμο Παιονίας της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας”.

Ο Δήμος Παιονίας βρίσκεται στο πλάνο ανάπτυξης της εταιρείας HENGAS Α.Ε. Σύμφωνα με την προκήρυξη της σύμβασης ο προϋπολογισμός του έργου φτάνει τα 2,25 εκατ. Ευρώ (αξία χωρίς ΦΠΑ 1,8 εκατ.). Ανάδοχος του έργου αναδείχθηκε η εταιρειά ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΔΕΛΗΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.” και διακριτικό τίτλο “DELVA A.E.”, με προσφορά στα 2,2 εκατ. (αξία χωρίς ΦΠΑ 1,79 εκατ.).

Τα έργα για την επέκταση του δικτύου προβλέπουν την κατασκευή δικτύου πολυαιθυλενίου χαμηλής πίεσης (4 bar), την εγκατάσταση σελλών παροχής επί του δικτύου, την κατασκευή παροχετευτικών αγωγών πολυαιθυλενίου από τον κεντρικό αγωγό έως το ρυθμιστή (4 bar), την εγκατάσταση ρυθμιστών, την κατασκευή χαλύβδινων παροχετευτικών αγωγών από τον ρυθμιστή έως τον μετρητή (25 mbar) και τέλος την εγκατάσταση μετρητών για τη διανομή του αερίου σε οικιακούς, εμπορικούς και μικρούς βιομηχανικούς καταναλωτές ανά Τομέα Λειτουργίας (Τ.Λ.) στο Δήμο Παιονίας της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα ανάπτυξης της εταιρείας, για το δίκτυο διανομής του Δήμου Παιονίας συνολικά, προβλέπει την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης, μήκους 15 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία. Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεδεμένοι 868 νέοι πελάτες.

Πρόγραμμα ανάπτυξης υπόλοιπων δήμων

Στο χαρτοφυλάκιο της HENGAS, εκτός από το δήμο Παιονίας υπάρχουν και οι Δήμοι Δεσκάτης, Πολυγύρου, Έδεσσας, Νάουσας, Σκύδρας, Τριπόλεως, Κορίνθου , Μεγαλόπολης, Σπάρτης και Καλαμάτας.

Επιπλέον η Hengas, διεκδικεί και άδεια και για έναν ακόμα δημο. Πριν από λίγο καιρό υπέβαλε στη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας σχετικό αίτημα για τον Δήμο Σερβίων, της Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας.

Βάσει σχεδίου, στο δίκτυο της εταιρείας προβλέπεται να προστεθούν 324,6 νέα χιλιόμετρα που θα οδηγήσουν σε 18.711 νέους πελάτες.

Κατανομή του δικτύου

Η HENGAS προβλέπει την επέκταση του δικτύου ως εξής:

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Δεσκάτης συνολικά, προτείνει την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου χαμηλής πίεσης κατά 4 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεδεμένοι 533 νέοι πελάτες.

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Πολυγύρου συνολικά, προτείνει την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης, μήκους 15 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία. Στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεδεμένοι 819 νέοι πελάτες

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Έδεσσας συνολικά, προτείνει την ανάπτυξη δικτύου μέσης πίεσης μήκους 13 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 45 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία. Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 2.555 νέοι πελάτες.

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Νάουσας συνολικά, προτείνει την ανάπτυξη δικτύου μέσης πίεσης μήκους 21 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 45 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 2.501

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Σκύδρας συνολικά, προτείνει την ανάπτυξη δικτύου μέσης πίεσης μήκους 6,6 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 18 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία .Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 942 νέοι πελάτες

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Τρίπολης συνολικά, προτείνει την ανάπτυξη δικτύου μέσης πίεσης μήκους 10,1 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 50 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία.Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 4.415 νέοι πελάτες.

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Κορίνθου συνολικά, προτείνει την ανάπτυξη δικτύου μέσης πίεσης 6 χιλιομέτρων και την ανάπτυξη δικτύου χαμηλής πίεσης μήκους 50 χιλιομέτρων για την επόμενη πενταετία. Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 4.395 νέοι πελάτες.

‐ Για το δίκτυο διανομής του Δήμου Μεγαλόπολης συνολικά, προτείνει την ενίσχυση και επέκταση του δικτύου μέσης πίεσης κατά 3 χιλιόμετρα και του δικτύου χαμηλής πίεσης κατά 22,9 χιλιόμετρα για την επόμενη πενταετία. Υπολογίζει ότι, στο τέλος της πενταετίας, θα είναι συνδεμένοι 1.683 νέοι πελάτες

Τέλος για τη Σπάρτη προβλέπει ανάπτυξη του δικτύου κατά 10,5 χλμ, ενώ για την Καλαμάτα  9,5 χλμ.

Κλείνοντας αξίζει να αναφέρουμε πως σύμφωνα με τις νέες κοινοτικές οδηγίες και κατευθύνσεις , τις οποίες υιοθετεί πλήρως και η χώρα μας, θα πρέπει στο εξής τα νέα δίκτυα που κατασκευάζονται να είναι“hydrogen-ready”. Πρακτικά σημαίνει πως όλες οι νέες υποδομές και αγωγοί πρέπει να είναι συμβατά με τη χρήση υδρογόνου.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV