Connect with us

Editorial

Επενδύσεις: Ένα ανέκδοτο για την Ελλάδα που κοστίζει ακριβά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Επενδύσεις. Έχει λεχθεί ότι για να μπορέσει η χώρα μας να γυρίσει στα οικονομικά επίπεδα του 2009 χρειάζονται περίπου 100 δισ ευρώ ή 12 επενδύσεις παρόμοιες με το Ελληνικό.

Αυτός ο αριθμός είναι κολοσσιαίος αν σκεφτούμε ότι το συνολικό ΑΕΠ της χώρας έχει συρρικνωθεί στα 180 δισ ευρώ. Δηλαδή χρειαζόμαστε περισσότερο από 60% αύξηση του σημερινού ΑΕΠ για να επιστρέψουμε στο 2009 όταν η χώρα είχε ΑΕΠ περίπου στα 300 δισ ευρώ.

Διαβάζοντας κάποιος αυτά τα νούμερα θα μπορούσε να συμπεράνει ότι η χώρα είναι απελπισμένη και ότι κυνηγάει τις επενδύσεις έχοντας το πιο φιλικό περιβάλλον στον κόσμο.
Ότι όποιος έρχεται σε αυτή τη χώρα ή ζει σε αυτή τη χώρα και θέλει να επενδύσει κάνει τα αδύνατα δυνατά για να μπορέσει να φέρει επενδυτικά κεφάλαια, που θα φέρουν με τη σειρά τους θέσεις απασχόλησης και θα συμβάλλουν στην ανάπτυξη αλλά και τη μείωση του χρέους της Ελλάδας σε σχέση με το ΑΕΠ της.

Θα συμπέραινε κανείς ότι μία χώρα σαν την Ελλάδα θα παρακαλούσε παγκοσμίως στέλνοντας το πολιτικό της προσωπικό σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης για να φέρουν ανθρώπους που θα ξεχάσουν ότι είμαστε μία οικονομικά χρεοκοπημένη χώρα και θα ρίξουν τα χρήματα τους, δημιουργώντας και πάλι μία υγιή οικονομία.

Όσοι μένετε σε αυτή τη χώρα και διαβάσατε τα παραπάνω προφανώς μειδιάτε αυτή τη στιγμή γιατί ξέρετε ότι αυτό δεν συμβαίνει. Η παραδοξότητα που κυριαρχεί σε αυτή τη χώρα εδώ και χρόνια και που κατά κύριο λόγο οφείλεται η κατάσταση στην οποία βρίσκεται η Ελλάδα, παραμένει ο κυρίαρχος παίκτης σε όλες τις εκφάνσεις της πολιτικής και οικονομικής ζωής της χώρας.

Παρότι είμαστε με τράπεζες οι οποίες δεν μπορούν να δώσουν ούτε ευρώ για χρηματοδοτήσεις επενδύσεων, παρότι η οικονομία μας συντηρείται από τα αλλεπάλληλα ΕΣΠΑ και τα χρήματα που δίδονται εδώ και χρόνια η Ελλάδα είναι εχθρική στις επενδύσεις που θα πίστευε κανείς ότι δεν μιλάμε για αυτή τη χώρα αλλά για τη Νορβηγία ή την Ελβετία. Βεβαίως υπάρχουν και περιπτώσεις που επενδύσεις προχωρούν άλλα τα παραδείγματα είναι λίγα και όλα με “ιστορία” πίσω τους.

Νομίζω ότι πιο ωμά και χαρακτηριστικά το τι επικρατεί στη χώρα μας το ακούσαμε από τον Εμίρη του Κατάρ ο οποίος με δύο φράσεις περιέγραψε το σουρεαλιστικό περιβάλλον το οποίο ζούμε σε αυτή τη γωνιά της Ευρώπης «πώς μία τόσο φτωχή χώρα, αντί να στηρίζει τις επενδύσεις κάνει ό,τι μπορεί για να τις διώξει» είπε ο Αλ Θάνι.

Από τη συγκεκριμένη επένδυση η χώρα θα χάσει 2 δισ ευρώ σε επενδύσεις και μερικές εκατοντάδες θέσεις εργασίας συν την περαιτέρω άνοδο του τουρισμό στην περιοχή της Ζακύνθου ενώ τον “κυνηγούν” Δασαρχείο, Εφορία, Εκκλησία, Πολεοδομία κ.α.

Αλήθεια εκείνο το περίφημο “fast track” για εκείνους που θέλουν να επενδύσουν τι έγινε; 

Αυτό το παράδειγμα είναι ένα από τα πολλά της παραδοξότητας και του σουρεαλισμού που επικρατεί. Να θυμηθούμε την περίπτωση του Ελληνικού που επί πέντε χρόνια γίνεται απίστευτος αγώνας για να ακυρωθεί μία επένδυση 8 δισ ευρώ; για την επένδυση των 300εκ.ευρώ στον Κηφισό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες γειτονιές της Αθήνας που έχει περάσει από την Κόλαση και πάλι είναι στο περίμενε μίας ακόμα δικαστικής απόφασης; για την επένδυση των 350εκ.ευρώ στο Κάβο Σίδερο στην Κρήτη που επί 15 χρόνια ο επενδυτής προσπαθεί και εμείς προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να τον διώξουμε; για τα μεταλλεία χρυσού στη Χαλκιδική; για τις προσπάθειες για αιολικά πάρκα στην Κρήτη που αντιμετωπίζονται λίγο-πολύ ως συμφορά;

Είναι τόσο μεγάλη η λίστα που αν τη διαβάσει ένας ξένος θα πιστέψει ότι από τις πολλές επενδύσεις λέμε “φτάνει δεν χρειαζόμαστε άλλες, θα κάψουμε την οικονομία”.

Ο Εμίρης του Κατάρ είπε αυτό που σκέφτονται πάρα πολλοί άνθρωποι στη χώρα. Αν δεν έρθουν επενδύσεις δεν θα έρθουν κεφάλαια, νέες θέσεις εργασίας και σταθερή ανάπτυξη. Είναι στο δικό μας χέρι αυτό να το αντιστρέψουμε. Αρκεί να θέλουμε και να μην χειριζόμαστε τις επενδύσεις σαν το χείριστο κακό που πρέπει να το αποτρέψουμε πάση-θυσία.

Θυμάστε εκείνο το σλόγκαν του 2009 “ή αλλάζουμε ή βουλιάζουμε”; Ε πιο επίκαιρο δεν μπορεί να είναι από σήμερα.

Καλή Εβδομάδα σε όλους
7.10.2016

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com
Ακολουθήστε τον Νίκο Καραγιάννη στο twitter

 

image_pdfimage_print
Advertisement

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα

Social Proof Apps