Μαρίνα
Ξυπνητού

Επενδύσεις ύψους 804 εκατ. ευρώ για τον ΑΔΜΗΕ προβλέπεται να «τρέξουν» μες στο 2024 σύμφωνα με το Ετήσιο Σχέδιο Δράσης του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Όπως προκύπτει, ψηλά στην ατζέντα του ΥΠΕΝ βρίσκεται η προώθηση των ηλεκτρικών διασυνδέσεων της ηπειρωτικής με τη νησιωτική Ελλάδα αλλά και οι διεθνείς ενεργειακές διασυνδέσεις.

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

– Ηλεκτρική Διασύνδεση Κρήτης – Αττικής (φάση ΙΙ διασύνδεση Κρήτης).

– Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο καθώς και την αποανθρακοποίηση των νησιών. Υποέργο: Ηλεκτρική Διασύνδεση Αττικής – Κυκλάδων – Δ Φάση.

– Ηλεκτρική Διασύνδεση Δωδεκανήσων και Νησιών ΒΑ Αιγαίου. Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά καθώς και την αποανθρακοποίηση των νησιών.

– Αναβάθμιση διασυνδέσεων Ιονίων νησιών. Αντικατάσταση των υποβρύχιων καλωδιακών συνδέσεων Λευκάδας – Κεφαλονιάς, Κυλλήνης – Ζακύνθου και Κεφαλονιάς – Ζακύνθου. Το έργο θα ενισχύσει την αξιοπιστία της ηλεκτρικής τροφοδοσίας των φορτίων των νοτίων Ιονίων νήσων.

– Παρεμβάσεις για την ηλεκτρική διασύνδεση των νησιών και την αναβάθμιση του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Η επένδυση αφορά στην ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού συστήματος, αυξάνοντας παράλληλα το δυναμικό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ στα νησιά και την Πελοπόννησο. Υποέργο: Επέκταση συστήματος 400 kV στην Πελοπόννησο – Ανατολικός Διάδρομος (Κουμουνδούρου – Κόρινθος) & Ανακατασκευή ΚΥΤ Κουμουνδούρου.

Σημαντικό κεφάλαιο στο Ετήσιο Σχέδιο Δράσης έχει και η προώθηση διεθνών ενεργειακών διασυνδέσεων, με το ΥΠΕΝ να αναφέρει ότι στο 4ο τρίμηνο του έτους θα έχει προχωρήσει η μελετητική και αδειοδοτική ωρίμανση 6 έργων. «Η προώθηση των διεθνών ηλεκτρικών διασυνδέσεων με τις γειτονικές χώρες ενισχύει την ασφάλεια του ανεφοδιασμού όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για την ευρύτερη περιοχή της ΝΑ Ευρώπης.

Προωθείται δε η δυνατότητα οι διασυνδέσεις, εφόσον ολοκληρωθούν, να τροφοδοτούν την Ευρώπη με ηλεκτρική ενέργεια που θα παράγεται από ΑΠΕ, φθηνότερα από ό, τι αν παραγόταν στην Ευρώπη» σημειώνεται χαρακτηριστικά.

Πιο συγκεκριμένα, αφορά την:

– Δεύτερη διασύνδεση Ελλάδας – Ιταλίας. Νέα υποθαλάσσια διασύνδεση Σ.Ρ. μεταξύ των Συστημάτων Ελλάδας (ΚΥΤ Θεσπρωτίας) και Ιταλίας (Galatina) με αύξηση της μεταφορικής ικανότητας μεταξύ των δύο Συστημάτων κατά 1.000MW.
– Ηλεκτρική διασύνδεση Ισραήλ-Κύπρου- Κρήτης. Πρόκειται για τη διασύνδεση των 3 χωρών με 2 υποθαλάσσια καλώδια 1 GW έκαστο, μήκους 1.200 km και μέγιστου βάθους 3.000 m.
– Διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου. Νέα υποβρύχια ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου με κύρια τεχνικά χαρακτηριστικά 3 GW, 500kV κατ’ εκτίμηση.
– Αναβάθμιση υφιστάμενης διασύνδεσης Ελλάδας – Βουλγαρίας. Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή τμήματος γραμμής για την εκτροπή της υφιστάμενης διασυνδετικής Γ.Μ. 400kV Blagoevgrad – KYT Θεσ/νίκης προς το ΚΥΤ Λαγκαδά συνολικού μήκους 11,6χλμ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας