Βαγγέλης
Θάνος

Σε δημόσια διαβούλευση τέθηκε από την Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας  το πρόγραμμα ανάπτυξης της ΕΔΑ Αττικής για την περίοδο 2023-2027.

Σύμφωνα με τα σχέδια της εταιρείας, μέσα στην επόμενη πενταετία προβλέπονται επενδύσεις ύψους 159,59 εκατ. ευρώ με στόχο την υλοποίηση έργων που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη και την ενίσχυση του δικτύου στην Αττική. Επιπροσθέτως το πρόγραμμα της εταιρείας προβλέπει και παρεμβάσεις με στόχο την ψηφιοποίηση του δικτύου για αυτό και περιλαμβάνει και έργα αντικατάστασης των συμβατικών μετρητών με Smart.

Το κατασκευαστικό κόστος των έργων φτάνει τα 129,63. Ως κατασκευαστικό κόστος νοείται άθροισμα στο κόστος του αναδόχου, το κόστους του αναδόχου επίβλεψης και επιθεώρησης, το κόστος των υλικών και το κεφαλαιοποιημένο λειτουργικό κόστος της εταιρείας.

Το πρόγραμμα της ΕΔΑ Αττικής εστιάζει στην πύκνωση, στην ανάπτυξη και στην ενίσχυση του δικτύου διανομής, με τις αντίστοιχες παρεμβάσεις. Συνολικά στη μέση και στη χαμηλή πίεση προβλέπει έργα σε μήκος σχεδόν 500 χιλιόμετρα.

H χρηματοδότηση του Προγράμματος Ανάπτυξης προβλέπεται να γίνει με συνδυασμό ιδίων και δανειακών κεφαλαίων με το κόστος αυτών να ανακτάται κατά κύριο λόγο από τα τιμολόγια διανομής.

Έργα και παρεμβάσεις

Οι περιοχές που καλύπτονται από το υφιστάμενο δίκτυο διανομής καλύπτουν 52 από τους 58 συνολικά δήμους της Περιφέρειας Αττικής (πλην νήσων). Το υφιστάμενο δίκτυο διανομής καλύπτει περίπου το 45% του οδικού δικτύου όπου υπάρχει η βασική υποδομή (δίκτυο μέσης και χαμηλής πίεσης) και υφίσταται μελέτη για περαιτέρω ανάπτυξη δικτύου.

Τα έργα ανάπτυξης και ενίσχυσης του δικτύου περιλαμβάνουν έργα στο δίκτυο της χαμηλής πίεσης. Αντικαταστάσεις και απομονώσεις παλαιών μεταλλικών δικτύων. Ενίσχυση του Συστήματος Κέντρου 25mbar, προκειμένου να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη τροφοδοσία στην περιοχή της Αθήνας και ενίσχυση του Συστήματος 4bar.

Ακόμα, προβλέπει έργα που αφορούν σε επεκτάσεις για την τροφοδοσία καταναλωτών σε νέες περιοχές.

Οι παρεμβάσεις το δίκτυο μέσης πίεσης αφορούν στην εγκατάσταση νέων σταθμών διανομής 19/4 bar και την κατασκευή του δικτύου Μέσης Πίεσης 19bar που τροφοδοτεί τους συγκεκριμένους σταθμούς αυτούς. Τα έργα σε αυτή την κατηγορία περιλαμβάνουν την ενίσχυση και εκσυγχρονισμό του συστήματος μέσης πίεσης με κατασκευή νέων αγωγών, βανοστασίων και νέων μετρητικών εξοπλισμών του συστήματος.

Τέλος, προβλέπεται και η κατασκευή νέων παροχών.

Το πρόγραμμα προβλέπει ανάπτυξη του δικτύου στη χαμηλή πίεση κατά 484 χλμ. Όταν θα ολοκληρωθεί το πρόγραμμα η εταιρεία υπολογίζει πως οι ενεργές συμβάσεις θα φτάσουν τις 277.419.

Ανάπτυξη του δικτύου στη Δυτική Αττική

Η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με το ΔΕΣΦΑ μελετά και προωθεί την ανάπτυξη δικτύου διανομής στον Δήμο Μεγαρέων – Νέας Περάμου. Το έργο αυτό έχει στρατηγικό χαρακτήρα συνεργασίας με τον Διαχειριστή του Συστήματος Μεταφοράς και την Τοπική αυτοδιοίκηση με στόχο την ανάπτυξη υποδομών στην Περιφερειακή Ενότητα Δυτικής Αττικής προς όφελος της πρωτογενούς παραγωγής και των κατοίκων

Έργα έρευνας και ανάπτυξης

Τέλος, η ΕΔΑ Αττικής σε συνεργασία με το Δήμο Ραφήνας και το Εργαστήριο Θαλάσσιων Μεταφορών της Σχολής Ναυπηγών Μηχανολόγων Μηχανικών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου, μελετά την υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος εποπτείας του δικτύου διανομής κατά την έγχυση και διανομή μίγματος φυσικού αερίου υδρογόνου και βιομεθανίου. Στόχος είναι να εξετασθούν οι επιπτώσεις της χρήσης του μίγματος φυσικού αερίου και υδρογόνου σε διάφορες αναλογίες στην εγκατάσταση του δικτύου διανομής και στους διαφόρους τύπους εξοπλισμού των εσωτερικών εγκαταστάσεων των τελικών καταναλωτών, καθώς και τα επίπεδα μείωσης των
εκπομπών CO2 κατά περίπτωση.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV