Μαρίνα
Ξυπνητού

Μετά το Πάσχα, μέχρι τις αρχές καλοκαίριου, τοποθετείται η έναρξη των κατασκευαστικών εργασιών για την επέκταση φυσικού αερίου στη πόλη της Λειβαδιάς, όπως επισημαίνουν χαρακτηριστικά πηγές στο ypodomes.com. H enaon EDA, θυγατρική της enaon του ομίλου Italgas, πρόκειται μέσα στο 2024 να προχωρήσει σε έργα για τη σύνδεση με το δίκτυο διανομής συνολικά σε 13 πόλεις της Ελλάδας, ενώ για την επόμενη πενταετία αναμένεται να διατεθούν περί τα 770 εκατ. ευρώ για την σύνδεση ακόμα περισσότερων νοικοκυριών και επιχειρήσεων με το φυσικό αέριο.

Ειδικότερα, για την Λιβαδειά, το πλάνο της enaon EDA προβλέπει την κατασκευή 57 χιλιομέτρων δικτύου. Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5,7 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της εταιρείας και από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Στερεά Ελλάδα 2014-2020».

Επόμενες περιοχές που αναμένεται να ξεκινήσουν τα έργα, το πιθανότερο πριν το καλοκαίρι όπως τονίζουν οι ίδιες πηγές, είναι η Βέροια και τα Γιαννιτσά. Ο σχεδιασμός της enaon EDA, περιλαμβάνει συνολικά και για τις δύο πόλεις την κατασκευή 80 χιλιομέτρων δικτύου και υποδομών για την τροφοδότησή τους με την τεχνολογία του Συμπιεσμένου Φυσικού Αερίου (CNG). Το έργο είναι προϋπολογισμού 7,5 εκατ. ευρώ (πλέον ΦΠΑ) και συγχρηματοδοτείται από ίδιους πόρους της εταιρείας και από πόρους του ΕΣΠΑ, μέσω του Περιφερειακού Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κεντρική Μακεδονία 2014-2020».

Εντός του 2024 οι πόλεις που θα ξεκινήσουν έργα και θα συνδεθούν με το φυσικό αέριο πέρα από τα Γρεβενά που έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή ενός σημαντικού τμήματος του δικτύου διανομής αλλά και σε Λειβαδιά, Γιαννιτσά και Βέροια που έπονται, είναι οι εξής: Φλώρινα, Καστοριά και Άργους Ορεστικού στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, Ορεστιάδα στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης, Αλεξάνδρεια στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, Άμφισσα και Καρπενήσι στη Στερεά Ελλάδα, Ιωάννινα στην Περιφέρεια Ηπείρου και Πάτρα στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα η enaon διαχειρίζεται περίπου 8.200 χιλιόμετρα δικτύου διανομής φυσικού αερίου, με περισσότερα από 600.000 ενεργά σημεία παράδοσης. Εντός του έτους, η εταιρεία αναμένεται να πραγματοποιήσει επενδύσεις ύψους περίπου 180 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας αύξηση κατά 78% σε σύγκριση με τα 106 εκατ. ευρώ που επενδύθηκαν το 2023. Συγκεκριμένα, μέσα στο προηγούμενο έτος, κατασκευάστηκαν από την εταιρεία 600 χιλιόμετρα δικτύων, έγιναν περισσότερες από 23.000 νέες συνδέσεις καταναλωτών από τον οικιακό, εμπορικό και βιομηχανικό τομέα και εγκαταστάθηκαν περισσότεροι από 32.000 έξυπνοι μετρητές.

Το Πρόγραμμα Ανάπτυξης καλύπτει τις εξής Περιφέρειες: Αττική, Θεσσαλία, Αν. Μακεδονία – Θράκη, Δυτική Μακεδονία, Πελοπόννησος, Στερεά Ελλάδα, Κεντρική Μακεδονία, Ήπειρο, Δυτική Ελλάδα, Κρήτη και τη Θεσσαλονίκη.

Οι νέες επενδύσεις αφορούν σε έργα ανάπτυξης, έργα σύνδεσης, ασφάλειας και ενίσχυσης δικτύου, ψηφιοποίησης, εξοικονόμησης ενέργειας καθώς και σε διάφορες πρόσθετες επενδύσεις.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV