Βαγγέλης
Θάνος

Στην τελική ευθεία υλοποίησης εισέρχονται άλλο δύο αιολικά πάρκα. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας άναψε το πράσινο φως στους περιβαλλοντικούς όρους του έργου που προβλέπει την εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας συνολικής ισχύος 79,8 MW.

Η έγκριση ΑΕΠΟ του υπουργείου αφορά τόσο τις υποδομές ΑΠΕ, όσο και τα συνοδά έργα που απαιτούνται για την ομαλή λειτουργία του σταθμού, όπως δρόμους πρόσβασης και γραμμές μεταφοράς.

Πρόκειται για πρότζεκτ που προωθεί η ‘’ΑΙΟΛΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΛΑΚΩΝΙΑΣ ΒΡΥΣΑΚΙΑ Α.Ε.’’. Η εταιρεία είναι συγγενική της Eunice Energy Group. Σύμφωνα με τα σχέδια, οι υποδομές θα βρίσκονται στις θέσεις Βρυσάκια-Κράνι και Λυκογκρεμός στο Δήμο Μονεμβασιάς, στην Περιφέρεια Πελοποννήσου.

Η εφαρμογή των περιβαλλοντικών όρων αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την κατασκευή και για τη λειτουργία του συνόλου των έργων.

Ταυτότητα του έργου

Το έργο, σύμφωνα με τον φάκελο που υποβλήθηκε στην αρμόδια Περιβαλλοντική Αρχή, αφορά στην εγκατάσταση και λειτουργία δύο αιολικών πάρκων. Το ένα θα βρίσκεται στις θέσεις ‘’Βρυσάκια – Κράνι’’ και το άλλο στη θέση ‘’Λυκογκρεμός’’, συνολικής ισχύος 46,2 MW και 33,6 MW αντίστοιχα, και τα βοηθητικά υποστηρικτικά τους έργα.

Η συνολική ισχύς (79,8 MW) των 2 Α/Π θα παραχθεί από 19 ανεμογεννήτριες ονομαστικής. 11 Α/Γ θα τοποθετηθούν στην πρώτη υποδομή και 8 στη δεύτερη στη θέση, Λυκογκρεμός.

Η ηλεκτρική διασύνδεση των πάρκων περιλαμβάνει συνολικά τα εξής έργα:
– Υπόγειο δίκτυο μέσης τάσης που θα εκκινεί από τον οικίσκο ελέγχου κάθε πάρκου και θα καταλήγει σε υποσταθμό ανύψωσης τάσης. Η υπόγεια γραμμή Το κανάλι θα ακολουθεί είτε την υφιστάμενη οδοποιία, είτε την υφιστάμενη οδοποιία προς βελτίωση, είτε την νεοδιανοιγόμενη οδοποιία στο άκρο των συγκεκριμένων οδών.

– Νέο Υποσταθμό ανύψωσης τάσης, που θα εγκατασταθεί σε θέση έκτασης τριών στρεμμάτων περίπου, πλησίον του Οικίσκου Ελέγχου. Στον υποσταθμό αυτόν θα συνδεθούν τόσο το Α/Π ‘’Βρυσάκια – Κράνι’’, όσο και το Α/Π ‘’Λυκογκρεμός’’.

– Υπόγειο δίκτυο υψηλής τάσης , που θα εκκινεί από τον νέο υποσταθμό ανύψωσης.

– Δύο προκατασκευασμένους Οικίσκους Ελέγχου.

Για το αιολικό πάρκο που θα βρίσκεται στις θέσεις ‘’Βρυσάκια – Κράνι’’ προβλέπονται εργασίες βελτίωσης υφιστάμενης αγροτικής οδού και εργασίες νέας διάνοιξης δασικής οδοποιίας για την πρόσβαση.

Ειδικότερα, στην υφιστάμενη αγροτική οδό που δημιουργεί την αρχική πρόσβαση για τις θα χρειαστεί για περίπου 860 m να γίνουν επεμβάσεις βελτίωσης με προσωρινές διαπλατύνσεις και επίστρωση του καταστρώματος για την καλύτερη βατότητα των οχημάτων.

Όσον αφορά στο συνολικό μήκος των επεμβάσεων κυρίως διάνοιξη, αυτό θα είναι περίπου στα 8,5 χλμ. Το δε πλάτος του δρόμου θα φτάνει τα πέντε μέτρα.

Για το Α/Π ‘’Λυκογκρεμός’’ προβλέπονται επίσης εργασίες νέας διάνοιξης δασικής οδοποιίας για την πρόσβαση στο πολύγωνο του Α/Π και στις θέσεις των Α/Γ.

Όπως επισημαίνουν πολλές φορές στις τοποθετήσεις του οι “παίκτες” που προωθούν “πράσινες” υποδομές, η κατασκευή τέτοιων έργων εκτός από το περιβάλλον δημιουργεί οφέλη για τις τοπικές κοινωνίες και οικονομίες. Όπως αναφέρεται στον φάκελο, οι απαιτήσεις σε σκυρόδεμα και χωματουργικά υλικά θα καλυφθούν από την ευρύτερη περιοχή.

Για τις ανάγκες κατασκευής των έργων δε θα απαιτηθούν δανειοθάλαμοι για τη λήψη δάνειων υλικών. Τα απαιτούμενα υλικά για την εκτέλεση των αναγκαίων τεχνικών εργασιών θα παραληφθούν είτε από τα υλικά των εκσκαφών που θα πραγματοποιηθούν, είτε από εμπορικές επιχειρήσεις της ευρύτερης περιοχής.

Εμβληματικά έργα της Eunice

Κλείνοντας, να σημειώσουμε πως η Eunice, εκτός από υποδομές ΑΠΕ όπως φωτοβολταϊκά και αιολικά, προωθεί και δύο διασυνδέσεις-ορόσημα. Η πρώτη αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αφρικής (“GAP Interconnector”), συνολικής ισχύος 2000MW. Το δεύτερο προτζεκτ και εξίσου μεγάλο, είναι τo AIGAIO PROJECT. Αποτελεί μια διεθνούς κλίμακας ενεργειακή επένδυση. Το δίκτυο ανεμογεννητριών δυναμικότητας 582MW προβλέπεται να εγκατασταθεί, με βάση των σχεδιασμό, σε δεκάδες ακατοίκητες νησίδες των Δωδεκανήσων και των Κυκλάδων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV