Κατερίνα
Παναγέα

Επεκτείνεται εγκατάσταση επεξεργασίας λυμάτων στην Αιτωλοακαρνανία.

Αναλυτικά, δόθηκε έγκριση των περιβαλλοντικών όρων, μέτρων και περιορισμών, για την κατασκευή και λειτουργία του έργου “Εγκατάσταση Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) Βόνιτσας” του Δήμου Ακτίου – Βόνιτσας, Π.Ε. Αιτωλοακαρνανίας, Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Φορέας υλοποίησης του έργου είναι ο Δήμος Ακτίου – Βόνιτσας.

Περιγραφή του έργου

Το έργο αφορά στην αναβάθμιση και επέκταση της υφιστάμενης ΕΕΛ Βόνιτσας.

Η αναβάθμιση θα επιτευχθεί με την μετατροπή της ΕΕΛ από συμβατικό σύστημα ενεργού ιλύος σε βιοαντιδραστήρα μεμβρανών (MBR) εντός των υφιστάμενων υποδομών της, προκειμένου να επιτευχθεί ο απαιτούμενος εκσυγχρονισμός της ώστε να δεχθεί και τα λύματα από τον οικισμό Μοναστηράκι, με αντίστοιχη αύξηση της δυναμικότητάς της από 5.000 σε 8.000 κατοίκους, όπως προβλέπονταν στον αρχικό σχεδιασμό και περιβαλλοντική αδειοδότηση του έργου.

Η υφιστάμενη και λειτουργούσα ΕΕΛ Βόνιτσας του Δήμου Ακτίου-Βόνιτσας, Αιτωλοακαρνανίας, έχει κατασκευαστεί στη θέση «Λιμένι» (ή «Βλυχά»), νοτιοδυτικά της πόλης της Βόνιτσας, σε δημοτική έκταση περίπου τεσσάρων (4) στρεμμάτων, που γειτνιάζει με προστατευόμενη περιοχή – υγρότοπο/λιμνοθάλασσα. Στην εγκατάσταση οδηγούνται τα λύματα των οικισμών Βόνιτσας, Νέας Καμαρίνας, Ακτίου καθώς και του παραθεριστικού οικισμού στον όρμο του Αγ. Πέτρου, καθώς και βοθρολύματα.

Στο έργο, όμως, περιλαμβάνονται και νέες εγκαταστάσεις δικτύου αποχέτευσης και μεταφοράς των ακαθάρτων από τον οικισμό Μοναστηράκι.

Τα προτεινόμενα έργα συλλογής και μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού Μοναστηράκι αποτελούνται από:

  • έργα συλλογής των λυμάτων -με την κατασκευή δικτύου αποχέτευσης του οικισμού, συνολικού μήκους 11.480,50 μ.
  • αγωγό μεταφοράς των λυμάτων του οικισμού στο υπάρχον αποχετευτικό δίκτυο της Βόνιτσας, με την κατασκευή αγωγού μεταφοράς ακαθάρτων συνολικού μήκους 9.182 μ. (βαρυτικοί αγωγοί 7.524μ. και αγωγός υπό πίεση 1.653μ.). Για τον σχεδιασμό του αγωγού ελήφθησαν υπόψη οι κλίσεις και τα υψόμετρα του εδάφους. Η όδευση του αγωγού θα ακολουθήσει υφιστάμενο χωματόδρομο ο οποίος καταλήγει στην Ε.Ο. Αμφιλοχίας – Λευκάδας, όπου και ο αγωγός στρίβει δυτικά και ακολουθεί την Ε.Ο. μέχρι να καταλήξει σε υφιστάμενο φρεάτιο του οικισμού της Βόνιτσας (ελάχιστα ανάντη του ανατολικού Α/Σ Βόνιτσας και επί της Ε.Ο. Αμφιλοχίας-Λευκάδας).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV