Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Επεκτείνει το χαρτοφυλάκιό της στη Βόρεια Αμερική η Enel Green Power – Σημαντικές επενδύσεις σε ΗΠΑ και Καναδά

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Enel, μέσω της αμερικάνικης θυγατρικής της στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, Enel Green Power North America, ξεκίνησε τη λειτουργία της επέκτασης των 50MW του αιολικού πάρκου «High Lonesome» στο Τέξας, αυξάνοντας την εγκατεστημένη ισχύ στο μεγαλύτερο αιολικό έργο του Ομίλου παγκοσμίως στα 500MW. Η εταιρεία επίσης συνέδεσε στο δίκτυο τα αιολικά πάρκα του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge ΙΙ» στην Αλμπέρτα του Καναδά, εγκατεστημένης ισχύος 105MW το πρώτο και το δεύτερο 29.4MW.

«H ολοκλήρωση τριών καινούργιων αιολικών πάρκων είναι η περαιτέρω απόδειξη ότι η Enel παραμένει στη δέσμευσή της να μεγαλώσει το πορτφόλιο της με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», δήλωσε ο Αντόνιο Καμισέκρα, Διευθύνων Σύμβουλος της Enel Green Power. «Αυτή η δέσμευση επιβεβαιώνεται επίσης με την ολοκλήρωση πάνω από 400 MW Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας  παγκοσμίως το πρώτο τρίμηνο του έτους, επιτρέποντας στις ανανεώσιμες πηγές να υπερβαίνουν κατά πολύ τη συμβατική παραγωγή στο χαρτοφυλάκιό μας, τόσο από την άποψη της ισχύος όσο και της παραγωγής. Ενώ δίνουμε προτεραιότητα στην υγεία και την ασφάλεια, κοιτάζοντας μπροστά θα συνεχίσουμε να δημιουργούμε νέα βιώσιμη αξία μέσω της ενέργειας χωρίς εκπομπές σε ολόκληρο τον κόσμο, σύμφωνα με το Στρατηγικό Σχέδιο του Ομίλου».

Η επένδυση στην κατασκευή του αιολικού πάρκου του «High Lonesome» των 500MW στο Τέξας ανέρχεται στα 720 εκατομμύρια δολάρια και η συνολική επένδυση στον Καναδά, των αιολικών πάρκων του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge II» ξεπερνάει τα 210 εκατομμύρια καναδικά δολάρια.

Το αιολικό πάρκο των 500MW του «High Lonesome» αναμένεται να παράγει ετησίως 1.9 TWh και με τη λειτουργία του θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περισσότερο από 1,2 εκατομμύρια τόννους CO2.  Το έργο επεκτάθηκε κατά 50MW και συνδέθηκε άμεσα με το δίκτυο χάριν σε μια δωδεκαετή σύμβαση αγοράς ενέργειας (PPA), η οποία ανακοινώθηκε τον Δεκέμβριο του 2019, με την εταιρεία Ποτών και Τροφίμων Danone Βόρειας Αμερικής (Public Benefit Corporation and the world’s largest certified B Corporation®.

Η συμφωνία μεταξύ Enel και Danone Βόρειας Αμερικής θα παρέχει αρκετή ηλεκτρική ενέργεια για την παραγωγή ισοδύναμη με περίπου 800 εκατομμύρια γιαουρτιών και πάνω από 80 εκατομμύρια γαλόνια γάλατος κάθε χρόνο και θα υποστηρίζει τη δέσμευση της εταιρείας Ποτών και Τροφίμων για να διασφαλίσει τη χρήση 100% ανανεώσιμης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι το 2030.

Στο Τέξας, η Enel σήμερα λειτουργεί το αιολικό πάρκο «Snyder» των 63MW στην περιοχή Scurry County ι και την πρώτη φάση των 252MW του φωτοβολταϊκού πάρκου «Roadrunner» στην περιοχή Upton County. Η δεύτερη φάση των 245MW του φωτοβολταϊκού πάρκου είναι αυτή τη στιγμή υπό κατασκευή και μόλις ολοκληρωθεί, το «Roadrunner» θα είναι ένα από τα μεγαλύτερα φωτοβολταϊκά πάρκα στη συγκεκριμένη πολιτεία.

Τα αιολικά πάρκα του «Riverview» και του «Castle Rock Ridge II» θα παρέχουν την καθαρή ισχύ τους και τα πιστοποιητικά της Ανανεώσιμης Πηγής Ενέργειας στον Λειτουργό του Ηλεκτρικού Συστήματος της Alberta (Alberta Electric System Operator –«ΑΕSO») με μία εικοσαετή Σύμβαση Προμήθειας Ανανεώσιμης Ενέργειας (Renewable Energy Support Agreements –«RESAs»), η οποία κερδήθηκε το 2017 μέσω δημοπρασίας της AESO.

Τα αιολικά πάρκα βρίσκονται στην πόλη του Pincher Creek και αναμένεται να παράγουν ετησίως 493GWh, ενώ η λειτουργία τους υπολογίζεται ότι θα εξοικονομεί κάθε χρόνο περίπου 335.500 τόνους CO2. Στη χώρα, η Enel Green Power λειτουργεί επίσης το αιολικό πάρκο «Castle Rock Ridge Ι», συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 76.2MW, το οποίο ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012. Το συνολικό πορτφόλιο  Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της Enel Green Power στον Καναδά ξεπερνάει τα 210MW.

H κατασκευή των τριών αιολικών πάρκων ακολούθησε το μοντέλο του Βιώσιμου Εργοταξίου της Enel Green Power, το οποίο έχει στόχο να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις της κατασκευής στο περιβάλλον. Το μοντέλο περιλαμβάνει την ανακύκλωση χαρτιού, χαρτονιών, αλουμινίου, λαδιών, μαζί με τη χρήση φώτων που λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια και επαναχρησιμοποιούμενων κοντέινερ νερού για τους εργάτες. Η Enel παρακολούθησε στενά την εμφάνιση της πανδημίας του COVID-19 και ανταποκρίθηκε πλήρως για να προστατεύσει την υγεία των εργατών και της κοινότητας.

Τηρώντας την καθοδήγηση των δημόσιων αρχών, η εταιρεία εφάρμοσε αυστηρές ταξιδιωτικές οδηγίες και βελτιωμένες πρακτικές υγιεινής, καθώς τα πληρώματα ακολούθησαν ασφαλείς εργασιακές συνήθειες και τις οδηγίες φυσικής απόστασης (physical distancing instructions). Επιπλέον, η Enel Βορείου Αμερικής ανακοίνωσε συνεισφορές άνω των 1,3 εκατομμυρίων δολαρίων σε προσπάθειες ανακούφισης τόσο  στις ΗΠΑ όσο και στον Καναδά.

Η Εnel Green Power έχει τρία έργα υπό κατασκευή στις Η.Π.Α, τα οποία είναι το «White Cloud» αιολικό έργο 236,.5MW στο Μιζούρι (Missouri) το αιολικό έργο «Aurora» των 299MW στη Βόρεια Ντακότα (North Dakota) και η προαναφερθείσα φάση των 245MW του φωτοβολταϊκού πάρκου «Roadrunner» στο Tέξας (Texas). Τα έργα αυτά αντιπροσωπεύουν σημαντικό μέρος της αναμενόμενης αύξησης του 1 GW της Enel Green Power στις ΗΠΑ και τον Καναδά το 2020.

image_pdfimage_print

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Δέσμευση του ENTSO-E για μία κλιματικά ουδέτερη και «πράσινη» οικονομική ανάκαμψη

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Πυλώνες μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας

Η Πράσινη Συμφωνία (Green Deal) αποτελεί μια πρωτόγνωρη ενεργειακή και κοινωνική μετάβαση η οποία θα επιτευχθεί με την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας σε ευρεία κλίμακα, τις καινοτόμες τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, τον διευρυμένο εξηλεκτρισμό, τις νέες χρήσεις της ηλεκτρικής ενέργειας και την ολοκλήρωση ενεργειακού συστήματος.

Ο ENTSO-E χαιρετίζει τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να προσανατολίσει όλες τις πολιτικές στην επίτευξη μιας κλιματικά ουδέτερης, ανθεκτικής και καινοτόμου ΕΕ. Οι Ευρωπαίοι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς είναι έτοιμοι να πράξουν το καθήκον τους προκειμένου να συνδράμουν τα μέγιστα στην πράσινη ανάκαμψη.

Κατά τη διάρκεια της κρίσης του COVID-19, οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς επέδειξαν αμέριστη αλληλεγγύη και τήρησαν τη δέσμευσή τους για παροχή ηλεκτρικής ενέργειας σε όλους τους καταναλωτές και τις ζωτικές υπηρεσίες της ΕΕ. Αυτή η άνευ προηγουμένου κρίση δεν πρέπει να αποθαρρύνει την ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις να επενδύσουν στην Πράσινη Συμφωνία, καθώς αποτελεί βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής οικονομικής ανάκαμψης.

Για να είναι επιτυχής η πράσινη ανάκαμψη, ο ENTSO-E συνιστά στους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της ΕΕ:
1. Να αναγνωρίζουν τον καθοριστικό ρόλο των Διαχειριστών Συστήματος Μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας στην ολοκλήρωση του ενεργειακού συστήματος.

Ως διαχειριστές συστημάτων, σχεδιαστές δικτύου και προγραμματιστές, καθώς και ως διαμεσολαβητές της αγοράς, οι Διαχειριστές Συστήματος Μεταφοράς μπορούν να οδηγήσουν το ενεργειακό οικοσύστημα της Ευρώπης σε ένα «σύστημα διασυνδεδεμένων συστημάτων» ξεκινώντας με την ανάπτυξη μιας πολυτομεακής προσέγγισης στον προγραμματισμό του δικτύου.

2. Nα θέσoυν την ηλεκτροδότηση στο επίκεντρο των πολιτικών απαλλαγής εκπομπών άνθρακα της Ε.Ε.

Η ηλεκτρική ενέργεια αποτελεί την κύρια οδό προς την καθαρή ενέργεια και το δίκτυο μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας θα διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην επίτευξη της κλιματικής ουδετερότητας έως το 2050.

3. Να επενδύσουν σε υποδομές χαμηλών εκπομπών άνθρακα, κατάλληλες να εξυπηρετούν τον σκοπό για τον οποίο προορίζονται, καθώς και στα «ψηφιακά δίδυμά τους».

Η επένδυση στην κατάλληλη επέκταση του δικτύου μεταφοράς και στο «κυβερνο-υλικό» σύστημα παραγωγής ενέργειας δημιουργεί αξία για το σύνολο της κοινωνίας, όσον αφορά την ανταγωνιστικότητα, την ανθεκτικότητα και τη βιωσιμότητα. Η καινοτομία είναι βασικός παράγοντας και ειδικά σε τομείς που αναμένεται να συντελέσουν περισσότερο στην υλοποίηση του μετασχηματισμού.

4. Να διασφαλίσουν την ομαλή ανάκαμψη στο σύνολο της αλυσίδας παραγωγής αξίας της ηλεκτρικής ενέργειας.

Τα μέτρα περιορισμού είχαν επιπτώσεις σε όλο τον ενεργειακό κλάδο. Ο κίνδυνος ελλείψεων σε στρατηγικούς τομείς της αλυσίδας παραγωγής αξίας και σε ιδιαίτερα σημαντικά υλικά πρέπει να παρακολουθείται και να αντιμετωπίζεται αποτελεσματικά. Έτσι ενδυναμώνεται και η βιομηχανική και στρατηγική αυτονομία της Ευρώπης.

Η επένδυση στο Σύστημα Μεταφοράς συντελεί στην πρόοδο της ενεργειακής μετάβασης και παρέχει συγκεκριμένη στήριξη στην οικονομική ανάκαμψη της Ευρώπης μέσω της δημιουργίας άμεσων και έμμεσων εσόδων στη φάση σχεδιασμού και υλοποίησης και της μείωσης της διαφοράς τιμών μεταξύ των περιοχών καθώς και του γενικού κόστους ενέργειας.

Είναι απαραίτητη η στήριξη των φορέων χάραξης πολιτικής και των ενδιαφερόμενων φορέων προκειμένου να ξεπεραστούν τα εμπόδια για την αναγκαία επέκταση και την αναβάθμιση του Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας, ιδίως σε ό,τι αφορά τη διευκόλυνση της αδειοδοτικής διαδικασίας.

Ο ENTSO-E και τα μέλη του δεσμεύονται να θέσουν τις εξειδικευμένες γνώσεις τους στην υπηρεσία των υπευθύνων λήψης αποφάσεων με σκοπό την υλοποίηση της Ευρωπαϊκής Πράσινης Συμφωνίας και εκφράζουν την πεποίθησή τους ότι οι προτάσεις αυτές θα συμβάλλουν σε μια κλιματικά ουδέτερη, ανθεκτική και καινοτόμο ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Στα σκαριά το ρυθμιστικό πλαίσιο για τα offshore αιολικά – «Χώρος» για νέα ισχύ 2 GW στο σύστημα

Φίλιππος Παναγόπουλος

Δημοσιεύθηκε

στις

Τον Οκτώβριο αναμένεται η παρουσίαση της στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα δήλωσε η η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών κ. Αλεξάνδρα Σδούκου σε ειδική εκδήλωση για τα υπεράκτια αιολικά που έλαβε χώρα χθες στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαυρίου, σχολιάζοντας ότι αυτό θα αποτελέσει καταλύτη για την διαμόρφωση του ρυθμιστικού πλαισίου στην Ελλάδα για την ανάπτυξη αυτής της τεχνολογίας.

Όπως τόνισε η κα Σδούκου, τα επόμενα χρόνια, οπότε και αναμένεται μία «έκρηξη» επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, η επίτευξη των απαιτητικών στόχων που προβλέπονται στο ΕΣΕΚ δεν μπορούν να υλοποιηθούν χωρίς τα υπεράκτια αιολικά.

Τα νούμερα και το περιθώριο που υπάρχει για τέτοιου είδους επενδύσεις είναι αρκετά ενδιαφέροντα καθώς σύμφωνα με τη Γενική Διεύθυνση Ενέργειας της ΕΕ, που εκπονεί μελέτη για τις προοπτικές των υπεράκτιων ΑΠΕ και του υπεράκτιου δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας στη Μεσόγειο, προβλέπει για την Ελλάδα δυναμικότητα πλωτών αιολικών πάρκων 840 TWh/χρόνο, που «μεταφράζεται» σε ισχύ 2 GW στο σύστημα.

Η Γενική Γραμματέας δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπει σοβαρά στη συζήτηση για το ρυθμιστικό πλαίσιο που παρουσιάζεται τον Οκτώβριο λέγοντας πως με αυτό το έναυσμα, πρέπει και εμείς να διαμορφώσουμε έγκαιρα το δικό μας ρυθμιστικό πλαίσιο, λαμβάνοντας υπόψη ότι απαιτούνται τουλάχιστον 6-7 χρόνια έως ότου αρχίσουν να παράγουν ρεύμα αυτές οι δομές.

Η ημερίδα με τίτλο «Παρουσίαση του πλωτού μετεωρολογικού ιστού Float Mast» οργανώθηκε με αφορμή την ολοκλήρωση της πρώτης καμπάνιας μετρήσεων ανεμολογικών δεδομένων για υπεράκτια αιολικά πάρκα στον Ελλαδικό χώρο από τις ελληνικές εταιρείες ΕΤΜΕ και STREAMLINED.

Η καινοτομία FloatMast® αποτελεί την πρώτη ελληνική υποδομή υπεράκτιων αιολικών που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από την ελληνική εφοδιαστική αλυσίδα. Τον Ιούνιο του 2017 επιλέχθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για χρηματοδότηση μέσω του SME Instrument Phase 2 (Project FloatMastBlue).

Την εκδήλωση χαιρέτισε και ο Γενικός Γραμματέας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του ΥΠΕΝ, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης που δήλωσε ότι «Στηρίζουμε τις ερευνητικές πρωτοβουλίες ιδιωτών για την ανάπτυξη ελληνικής τεχνογνωσίας στο χώρο των ΑΠΕ και αναμένουμε τα αποτελέσματα και τα δεδομένα που θα μας βοηθήσουν να αποκτήσουμε πιο ολοκληρωμένη άποψη για τον σχεδιασμό πολιτικών για τα υπεράκτια αιολικά πάρκα».

Στην ημερίδα συμμετείχαν ακόμη εκπρόσωποι της βιομηχανίας και της εφοδιαστικής αλυσίδας (ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΚΑΛΩΔΙΑ, ΤΕΡΝΑ, ΕΛΠΕ-ELPEDISON, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΔΕΗ ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ, ΡΟΚΑΣ, ΝΑΥΠΗΓΕΙΑ ΧΑΛΚΙΔΟΣ) που ενδιαφέρονται για τις εξελίξεις στην αγορά των υπεράκτιων αιολικών πάρκων και συμφώνησαν στον κοινό συντονισμό των προσπαθειών.

Παραμένει σταθερό το ενδιαφέρον στη νέα τεχνολογία

Επαφές για την υιοθέτηση της τεχνολογίας των υπεράκτιων αιολικών πάρκων είχαν πραγματοποιηθεί και επί των ημερών της προηγούμενης κυβέρνησης. Σε εκδήλωση που είχε διοργανώσει το ΥΠΕΝ από κοινού με τη Νορβηγική Πρεσβεία και την ΕΛΕΤΑΕΝ την άνοιξη του περασμένου έτους, είχε μάλιστα εξεταστεί η ανάπτυξη ενός αρχικού πιλοτικού έργου στο Αιγαίο ή στο Ιόνιο Πέλαγος, σε γειτνίαση με υφιστάμενες ηλεκτρικές διασυνδέσεις.

Πάντως, σύμφωνα με τα στοιχεία που είναι διαθέσιμα για τον  ελλαδικό χώρο, τα πλωτά αιολικά ενδείκνυνται για τις ελληνικές θάλασσες όπου τα βάθη είναι αρκετά μεγάλα, καθιστώντας απαγορευτικά τα κόστη για την πάκτωση των ανεμογεννητριών στον πυθμένα της θάλασσας, εφόσον αυτά υπερβαίνουν τα 50 μέτρα.

Το δε Αιγαίο διαθέτει ένα πολύ αξιόλογο αιολικό δυναμικό, το οποίο σε συνδυασμό με τα χαμηλά κύματα που παρατηρούνται καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου, το καθιστά ιδανική περίπτωση για την ανάπτυξη υπεράκτιων πάρκων.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ενεργή η διαδικτυακή πλατφόρμα ask4wind – Έγκυρη πληροφόρηση από την ΕΛΕΤΑΕΝ για την αιολική ενέργεια

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Ανεμογεννήτριες αιολικού πάρκου
Εικοσιδύο αλήθειες σε σχέση με τους μύθους που διαδίδονται για την αιολική ενέργεια παραθέτει η Ελληνική Επιστημονική Ένωση Αιολικής Ενέργειας ΕΛΕΤΑΕΝ στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της με τον τίτλο ask4wind.

Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας η ΕΛΕΤΑΕΝ ανακοινώνει ότι είναι ενεργός και επισκέψιμος ο δικτυακός τόπος www.ask4wind.gr.

Σε αυτόν έχουν αναρτηθεί οι 22 Αλήθειες μαζί με τη βιβλιογραφία και τις πηγές. Στόχος είναι να ανανεώνεται και να εμπλουτίζεται τακτικά.

Ενενήντα εννέα πηγές (μελέτες, ανακοινώσεις και δημοσιεύσεις κ.λπ.) έχουν επιλεγεί ανάμεσα στην πλούσια βιβλιογραφία και παρατίθενται για την τεκμηρίωση των απαντήσεων. Πολλές από αυτές περιέχουν περισσότερες πηγές και τεκμηριώσεις.
Το υλικό οργανώνεται σε 4 κεφάλαια:

1. Τεχνολογία και Κόστος

2. Κοινωνία και Ανάπτυξη

3. Κλιματική Αλλαγή

4. Επιπτώσεις στον Άνθρωπο και το Περιβάλλον

H πρωτοβουλία ask4wind περιλαμβάνει επίσης:

– Ένα αναλυτικό φυλλάδιο που μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ

– Ένα συνοπτικό φυλλάδιο που μπορεί να βρεθεί ΕΔΩ

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα