Connect with us

Πετρέλαιο

Επέκταση της παραχώρησης στα 25 χρόνια ζητά η Energean για τα πετρέλαια της Καβάλας

Δημοσιεύθηκε

στις

Αναμονή για να προχωρήσουν μεγάλες επενδύσεις ύψους 120 εκ. ευρώ

Κλειδί που θα ξεκλειδώσει επενδύσεις 120 εκατ. ευρώ για την εκμετάλλευση των κοιτασμάτων «Ε» και Βόρειος Πρίνος από την Ενεργειακή Αιγαίου είναι η εναρμόνιση της σύμβασης της παραχωρησιούχου Καβάλα Όιλ με την πρόσφατη νομοθεσία περί έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων.

Από το 2007, η Energean (Ευστάθιος Τοπούζογλου) ελέγχει το 66,6% των κοινών και το 95% των προνομιούχων μετοχών της Καβάλα Όιλ και έχει θέσει σε εφαρμογή επενδυτικό πρόγραμμα για την ανάπτυξη της εκμετάλλευσης στο κοίτασμα «Ε» και την αύξηση της παραγωγής στα κοιτάσματα Βόρειος Πρίνος και Πρίνος.

Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείας, για την προώθηση των νέων επενδύσεων, ιδίως σε ό,τι αφορά το «Ε» αλλά και τον Βόρειο Πρίνο, η διοίκηση ζητά από τα αρμόδια υπουργεία ο χρόνος της παραχώρησης να επεκταθεί στο όριο που ορίζει ο νόμος για παρόμοιες περιπτώσεις, δηλαδή στα 25 χρόνια, προκειμένου να επιτραπεί η χρηματοδότησή τους από το τραπεζικό σύστημα. Ως έναρξη της 25ετίας θεωρείται ο χρόνος κατά τον οποίο έγινε η παραχώρηση και τεκμηριώθηκε η εκμεταλλευσιμότητα των κοιτασμάτων, δηλαδή το 1999 για τον Πρίνο και ο Ιούνιος του 2004 για το κοίτασμα «Ε».

Όπως αναφέρουν στο euro2day πηγές της εταιρείας, το αίτημα για εναρμόνιση της σύμβασης της Καβάλα Όιλ με τη νομοθεσία για την έρευνα και εκμετάλλευση υδρογονανθράκων έχει ήδη τεθεί στον αρμόδιο υπουργό από το 2010.

Ωστόσο, η τότε πολιτική ηγεσία με διάφορα προσχήματα απέφευγε να λάβει θέση, προβάλλοντας την ανάγκη επίτευξης «διακομματικής συναίνεσης». Έτσι συνεχίζει να παραμένει ανεκμετάλλευτο το κοίτασμα «Ε» με άνω των 8 εκατ. βαρελιών απολήψιμο πετρέλαιο.

Απόπειρα να γίνει εκμετάλλευση του συγκεκριμένου κοιτάσματος με οριζόντια γεώτρηση από υφιστάμενη πλατφόρμα το 2011 δεν είχε θετικά αποτελέσματα, λόγω των χαρακτηριστικών του πετρελαίου. Έτσι, η Εnergean έχει σχεδιάσει την επένδυση εκμετάλλευσης με ξεχωριστή πλατφόρμα. Κάτι τέτοιο όμως θα απαιτήσει νέες περιβαλλοντικές μελέτες και αδειοδοτήσεις, η ολοκλήρωση των οποίων απαιτεί πολύ μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, από το περιορισμένο που λαμβάνει περιοδικά η εταιρεία.

Σε κάθε περίπτωση, η επέκταση της εκμετάλλευσης στο κοίτασμα «Ε» θεωρείται προϋπόθεση για τη συνέχιση των εργασιών άντλησης πετρελαίου στον Κόλπο της Καβάλας. Με τις σημερινές τιμές πετρελαίου, θεωρείται ότι παραγωγή 5.000 βαρελιών την ημέρα θα δώσει ζωή αρκετών χρόνων στην εκμετάλλευση και στην εξασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Η σημερινή ημερήσια παραγωγή από το παλαιό κοίτασμα του Πρίνου μετά βίας ξεπερνά τα 2.000 βαρέλια. Ενώ όπως αναφέρουν στελέχη της εταιρείας, για τη διατήρησή της απαιτούνται συνεχώς νέες παρεμβάσεις στις γεωτρήσεις, παρότι μέχρι στιγμής έχουν επενδυθεί πάνω από 100 εκατ. δολάρια σε παραγωγικές γεωτρήσεις και σε τεχνικές βελτιώσεις.

Σήμερα στην εκμετάλλευση πετρελαίου απασχολούνται περίπου 260 άτομα, ενώ η Energean αποτελεί μία από τις ελάχιστες μεγάλες βιομηχανίες στην περιοχή της Καβάλας που προσφέρουν σταθερή απασχόληση με ικανοποιητικές αποδοχές.

H κερδοφορία το 2011

Ο κύκλος εργασιών του ομίλου Energean ανήλθε σε 60,85 εκατ. ευρώ, έναντι 41,8 εκατ. το 2010, καταγράφοντας αύξηση 45,5%. Την ίδια περίοδο, οι επενδύσεις σε γεωτρητικές εργασίες ανήλθαν σε 29 εκατ. Τα κέρδη προ φόρων, χρηματοδοτικών και επενδυτικών αποτελεσμάτων (EBITDA) σε ό,τι αφορά τη μητρική διαμορφώθηκαν στα 24,5 εκατ. έναντι 14,9 εκατ. το 2010 (αύξηση 65%), ενώ σε επίπεδο ομίλου ανήλθαν στα 16,2 εκατ., έναντι 6,3 εκατ.

Παρά τις πρωτοφανείς αρνητικές συγκυρίες, η εταιρεία -για πρώτη φορά από την έναρξη των επενδύσεων στα κοιτάσματα της περιοχής εκμετάλλευσης του Πρίνου- κατέγραψε κέρδη προ φόρων 4,4 εκατ., γυρίζοντας σε θετικό πρόσημο και θέτοντας τα θεμέλια για συνέχιση της αναπτυξιακής της πορείας.

Σε επίπεδο καθαρού αποτελέσματος, ο όμιλος κατάφερε να μειώσει τις ζημίες, οι οποίες διαμορφώθηκαν σε 4,6 εκατ. από 23,4 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία τονίζει ότι η προσπάθεια για περαιτέρω ανακοπή των ζημιών επηρεάστηκε έντονα από την αύξηση του κόστους ενέργειας κατά 15% , καθώς αυτό ανήλθε σε 10,1 εκατ. έναντι 8,7 εκατ. το 2010.

Το ενεργειακό είναι πλέον το μεγάλο άγχος της διοίκησης της Energean. Όπως τονίζουν στο euro2day.gr στελέχη της εταιρείας, σε περίπτωση που αυξηθεί εκ νέου με ειδικούς φόρους στο φυσικό αέριο, στον ηλεκτρισμό κ.λπ., ο προϋπολογισμός θα ανατραπεί όπως και το 2011.

Διαβάστε περισσότερες ειδήσεις για το πετρέλαιο στην Ελλάδα πατώντας εδώ.

Πηγή: euro2day.gr

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα