Νίκος
Καραγιάννης

Πράσινο φως έδωσε το Πρωτοδικείο Πειραιά για την επανέναρξη του μεγάλου έργου επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας στον Πειραιά ύστερα από αίτηση ανάκλησης του ΟΛΠ.

Να θυμίσουμε πως το έργο είχε παγώσει ύστερα από προσωρινή διαταγή (με κατάθεση ασφαλιστικών μέτρων) που είχε καταθέσει ο σύλλογος “Παρατηρητήριο Πειραϊκής”. Ο λόγος ήταν η απομάκρυνση ενός κεσόν όταν μετά έντονη κακοκαιρία οι επιχωματώσεις δίπλα στο ταφικό μνημείο του Θεμιστοκλή παρασύρθηκαν και έπεσαν στη θάλασσα.

Το έργο για να μπορέσει να ενεργοποιηθεί πλήρως, θα πρέπει να περιμένει τώρα και την θετικήαπόφαση του ΣτΕ για τις βυθοκορήσεις που επίσης είχαν επηρεάσει την εξέλιξη των εργασιών.

Το κεσόν, είναι ένα απαραίτητο δομικό στοιχείο για την ανέγερση των προβλητών. Είναι ένα τσιμεντένιο κιβώτιο όπου με την πόντιση πολλών τέτοιων στοιχείων δημιουργείται προβλήτας.

Η έδρα του Πρωτοδικείου για να ξεκινήσουν τα έργα, έθεσε τους εξής όρους:

-Να τοποθετηθούν πλωτά φράγματα με πετάσματα κατά τις εργασίες επιχωματώσεων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος από τη διασπορά στερεών υλικών

-Να διενεργούνται τεχνικές εκθέσεις αξιολόγησης της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων, όπου λαμβάνουν χώρα τα έργα τα έργα επέκτασης της βάσης κρουαζιέρας, σταθερά σε εβδομαδιαία βάση, η δε πρώτη από αυτές να διενεργηθεί πριν την επανέναρξη των εργασιών του εκτελούμενου έργου.

-Να αποστέλλει ο ΟΛΠ στο Παρατηρητήριο, αντίγραφο των εκθέσεων αξιολόγησης της ποιότητας των θαλάσσιων υδάτων.

Τα έργα

Τα έργα επέκτασης του προβλήτα κρουαζιέρας είναι μέρος του επενδυτικού προγράμματος της COSCO για το λιμάνι του Πειραιά. Το έργο υπεγράφη στις αρχές του 2020 ύστερα από διεθνή διαγωνισμό του ΟΛΠ και ανάδοχος είναι η εταιρεία ΤΕΚΑΛ, η οποία εξειδικεύεται στα λιμενικά έργα. Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου είναι 125 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με την έκπτωση που δόθηκε το ποσό αυτό έπεσε στα 104 εκατ. ευρώ. Το έργο χρηματοδοτείταια από το ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής.

 

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV