Νίκος
Καραγιάννης

Μάχη με τον χρόνο δίνει η ΟΛΘ Α.Ε. για την εκκίνηση του εμβληματικού έργου επέκτασης του 6ου προβλήτα του λιμανιού της πόλης. Η απόφαση του ΣτΕ την περασμένη Άνοιξη σχετικά με το αντίστοιχο μεγάλο λιμενικό έργο που πραγματοποιείται στο λιμάνι του Πειραιά, πως για να προχωρήσει το έργο απαιτείται ΣΜΠΕ και master plan, άλλαξαν το πλάνο υλοποίησης του μεγάλου έργου και στη Θεσσαλονίκη.

Σύμφωνα με πληροφορίες αυτή την περίοδο η ΟΛΘ Α.Ε. για να ικανοποιήσει τις νέες συνθήκες που προέκυψαν, προχώρησε σε εκπόνηση της ΣΜΠΕ και του master plan και πλέον στόχος είναι και τα δύο να κατατεθούν προς έγκριση περίπου στα μέσα Δεκεμβρίου.

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων θα πρέπει να εγκριθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας ενώ γνωμοδοτικό ρόλο έχει και η ΕΣΑΛ. Το masterplan θα κατατεθεί προς έγκριση στην ΕΣΑΛ.

Εφόσον δεν παρουσιαστούν καθυστερήσεις οι εγκρίσεις αναμένονται μέχρι την Άνοιξη του 2023. Με το πέρας των εγκρίσεων η ΟΛΘ θα μπορέσει σε εύλογο χρόνο να καλέσει το ανάδοχο σχήμα και να υπογραφεί η σύμβαση κατασκευής. Θα πρέπει να διευκρινιστεί πως δεν απαιτείται η αποστολή της σύμβασης στο Ελεγκτικό Συνέδριο ή να παρουσιαστεί στη Βουλή καθώς είναι ένα 100% ιδιωτικό έργο με 100% ιδιωτική χρηματοδότηση.

Ο ανάδοχος και το έργο

Το σχήμα ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟΣ-ROVER MARITIME αναλαμβάνει τα έργα, καθώς επικράτησε στον σχετικό διαγωνισμό που ξεκίνησε στις 5 Φεβρουαρίου 2020, ενώ οι προσφορές κατατέθηκαν στις 5 Φεβρουαρίου 2021. Για την Μυτιληναίος είναι το πρώτο μεγάλο λιμενικό έργο που θα εκτελέσει ενώ στην πόλη της Θεσσαλονίκης θα υλοποιήσει ακόμα με σχήμα με την ΑΒΑΞ το flyover της Περιφερειακής Θεσσαλονίκης.

Η ολοκλήρωση του 6ου προβλήτα του Λιμένα Θεσσαλονίκης αποτελεί το μεγαλύτερο λιμενικό έργο υποδομής της χώρας με κόστος που ανέρχεται με τον ΦΠΑ σε 170 εκατ. ευρώ. Ανεξάρτητοι μηχανικοί στο έργο είναι η κοινοπραξία ΣΑΛΦΩ-AECOM-ΣΑΜΑΡΑΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ.

Είναι το βασικό έργο των υποχρεωτικών επενδύσεων της ΟΛΘ Α.Ε. μετά την ιδιωτικοποίηση της και αναμένεται να αλλάξει την εικόνα όχι μόνο του λιμανιού αλλά και όλης της πόλης. Η διάρκεια των έργων έχει οριστεί σε 30 μήνες και αν δεν υπάρξουν καθυστερήσεις θα μπορέσει να ολοκληρωθεί στις αρχές του 2026. Με τη λειτουργία του αναβαθμισμένου προβλήτα θα διπλασιαστεί η ικανότητα διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων.

Η Θεσσαλονίκη έχει το βασικό πλεονέκτημα της εύκολης πρόσβασης προς τις αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, γεγονός που της δίνει μεγάλες δυνατότητες ανάπτυξης.

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή ενός νέου επιπρόσθετου κρηπιδότοιχου, ως ευθείας προέκτασης του ήδη υφιστάμενου, μήκους 440 μέτρων, την κατασκευή επιπρόσθετου χερσαίου χώρου, πλάτους τουλάχιστον 300 μέτρων και την εκτέλεση όλων των συμπληρωματικών έργων υποδομής, που απαιτούνται για την πλήρη λειτουργία του νέου κρηπιδότοιχου και του αντίστοιχου χερσαίου χώρου. Η χερσαία λιμενική ζώνη του λιμένος Θεσσαλονίκης καλύπτει έκταση περίπου 1.550.000 τετραγωνικών και εκτείνεται σε μήκος περίπου 3.500 μέτρων.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Δείτε την εταιρική μας σελίδα στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Newsletter μας, για να λαμβάνετε κάθε εβδομάδα στο email σας τα δημοφιλή άρθρα μας