Νίκος
Καραγιάννης

Ένα από τα πρώτα στοιχήματα της επόμενης ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών είναι οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού προς Ραφήνα, Λαύριο και τη Σήραγγα Ηλιούπολης. Με τις δεύτερες εκλογές να είναι σε αντίστροφη μέτρηση τα γεγονότα στον κόσμο των κατασκευών βρίσκονται σε μια αναμονή αλλά είναι φανερό πως η επόμενη ημέρα θα έχει τις επεκτάσεις της Αττικής Οδού σε πρώτο πλάνο.

Σχεδόν όλοι οι μεγάλοι διαγωνισμοί για τους οδικούς άξονες βρίσκονται είτε σε φάση ολοκλήρωσης, όπως το κεντρικό τμήμα στον ΒΟΑΚ (Χανιά-Χερσόνησος) είτε σε φάση Β`φάσης (Δράμα-Αμφίπολη, Θεσσαλονίκη-Έδεσσα), είτε σε φάση εκκίνησης (Ιωάννινα-Κακαβιά, Μακρακώμη-Τυμφρηστός). Σε κάθε περίπτωση όμως έχουν πάρει τον δρόμο τους και είναι θέμα χρόνου το ποτε θα περάσουν στην κατασκευαστική τους περίοδο.

Στην περίπτωση των επεκτάσεων της Αττικής Οδού είμαστε σε ένα άλλο επίπεδο. Τόσο η επέκταση προς Ραφήνα, όσο και η επέκταση προς Λαύριο είναι δίχως κάποια μελετητική ωριμότητα. Αντίθετα η αστική Σήραγγα Ηλιούπολης που θα συνδέσει τον Καρέα με την Λεωφόρο Βουλιαγμένης, χάρη στην συμφωνία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε μερικούς μήνες θα έχει μια σημαντική ωριμότητα για να μπορέσει τελικά να προωθηθεί προς υλοποίησης.

Το βασικό ερώτημα αυτή την εποχή είναι πως θα προωθηθούν προς υλοποίηση αυτές οι τρεις επεκτάσεις. Όπως όλα δείχνουν το μοντέλο που θα ακολουθηθεί είναι οι Προτάσεις Καινοτομίας οι οποίες είναι σχεδόν κομμένες και ραμμένες για τέτοιου είδους έργα. Δηλαδή, έργα με εμπορικό πρόσημο που δεν θα χρειαστούν απαραίτητα ευρωπαϊκά κονδύλια καθώς μπορούν να αυτοχρηματοδοτηθούν ακριβώς γιατί είναι τόσο πολύ εμπορικά.

Η σχετική πλατφόρμα του υπουργείου ΥΠΟΜΕ για την κατάθεση Προτάσεων Καινοτομίας ολοκλήρωσε τον κύκλο της νωρίτερα τον Μάιο και πλέον είναι ίσως το βασικό αντικείμενο στην νέα ηγεσία που θα προκύψει από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου να αποφασίσει για την τύχη του νέου μεγάλου οδικού cluster της χώρας.

Ο προϋπολογισμός των τριών αυτών έργων σύμφωνα με κατασκευαστικές πηγές ενδέχεται να ξεπερνά το 1 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο φαντάζει ιλιγγιώδες αλλά δεν αποκλείεται να φτάσει τελικά και σε μεγαλύτερα νούμερα. Θα πρέπει πάντως να διευκρινιστεί πως μέσω των Προτάσεων Καινοτομίας ενδέχεται να δούμε και άλλες επεκτάσεις της Αττικής Οδού καθώς η φύση του συγκεκριμένου “εργαλείου” επιτρέπει σε ιδιωτικά σχήματα να προτείνουν στην Πολιτεία έργα τα οποία πιστεύει ότι έχουν εμπορικό υπόβαθρο και υπάρχει η ανάγκη για την κατασκευή τους.

Αυτό που πιθανότατα θα πρέπει να περιμένουμε είναι οι όποιες αποφάσεις να ληφθούν εν ευθέτω χρόνω μιας και η επόμενη ηγεσία θα χρειαστεί τον απαραίτητο χρόνο για την εξοικείωση της με το αντικείμενο, να θέσει προτεραιότητες και να δει την χρονική σειρά με την οποία μπορούν να προχωρήσουν τα νέα έργα.

Σε κάθε περίπτωση οι επεκτάσεις της Αττικής Οδού λόγω και έλλειψης άλλων μεγάλων οδικών projects είναι βέβαιο ότι θα βρεθούν ψηλά στην ατζέντα των υποδομών στη νέα κοινοβουλευτική περίοδο και αναμένεται με μεγάλο ενδιαφέρον το πως θα τοποθετηθούν στην κατασκευαστική σκακιέρα του νέου υπουργού Υποδομών και Μεταφορών.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV