Connect with us

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Eπανεκκίνηση μεταφορών, τουρισμός και εξάλειψη οικονομικών ανισοτήτων στην ΕΕ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

Νίκος Ανδρουλάκης Ευρωβουλευτής

Κατευθύνσεις και ελπίδες για την επόμενη φάση της εξόδου από το πρώτο κύμα της πανδημίας εξέφρασαν στην συζήτηση που διοργάνωσε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης με την συμμετοχή των Μαργαρίτη Σχοινά, Αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Χρήστου Στυλιανίδη, Πρώην Επιτρόπου για την Ανθρωπιστική Βοήθεια και τη διαχείριση κρίσεων, Νίκου Βέττα, Γενικού Διευθυντή στο Ίδρυμα Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ) και καθηγητή στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και του Κωνσταντίνου Καλλίτση, δημοσιογράφου στην Εφημερίδα Καθημερινή. Την συζήτηση συντόνισε η δημοσιογράφος κα Μαρία Σαράφογλου.

Τη συζήτηση ξεκίνησε ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κ. Σχοινάς, ο οποίος εκτίμησε ότι στην πρώτη φάση φανήκαμε απροετοίμαστοι και ότι λόγω και της έλλειψης αρμοδιότητας στα θέματα υγείας, υπήρξε έλλειμμα προσδοκιών ανάμεσα σε αυτά που οι πολίτες περίμεναν από την Ευρώπη και αυτά που εκείνη μπορούσε να δώσει.

Στη δεύτερη φάση υπήρξε η συνειδητοποίηση της αλληλεξάρτησης και η φάση σύγκλισης των κρατών – μελών με την ΕΕ να προχωρά σε κοινούς διαγωνισμούς προμηθειών. Καθώς τώρα μπαίνουμε στην τρίτη φάση της εξόδου και της επανεκκίνησης, η Επιτροπή προχωρά σε αναλυτικές συστάσεις, με την τελική ψηφίδα που αφορά τις μεταφορές, τον τουρισμό και της άρσης των περιορισμών στα εσωτερικά σύνορα που θα ανακοινωθούν τις επόμενες ημέρες.

Ο κ. Σχοινάς προϊδέασε ότι δεν θεωρείται χρηστικό να ελέγχεται ο ταξιδιώτης στην χώρα προορισμού, αλλά η Επιτροπή δεν θα ήταν αντίθετη να υπάρχει κάποιος έλεγχος για κάποιες εγγυήσεις στο σημείο εκκίνησης. Αναφέρθηκε επίσης και στον σχεδιασμό της Επιτροπής για το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να αποτελείται στην πλειοψηφία του από επιδοτήσεις και σε λιγότερο βαθμό από δάνεια.

«Η Ιταλία και η Ισπανία δεν ένιωσαν την πραγματική αλληλεγγύη όταν προέκυψε το πρόβλημα της πανδημίας και αυτό θα κληθούμε να το αντιμετωπίσουμε όσοι στηρίζουμε το ευρωπαϊκό εγχείρημα,» εκτίμησε ο πρώην Επίτροπος κ. Στυλιανίδης.

Ζήτησε επέκταση του rescEU  σε όλα τα επίπεδα διαχείρισης κρίσεων χωρίς να μπούμε σε αντιπαράθεση με τα κράτη – μέλη. Το European Emergency Response Centre (ERCC) πρέπει να γίνει όντως πανευρωπαϊκό και να το ενισχύσουμε με ειδικές ομάδες ώστε στην περίπτωση πανδημιών να παρεμβαίνει ως δίχτυ ασφαλείας.

Αναφερόμενος επίσης στο θέμα των κρατικών ενισχύσεων, στο οποίο η χαλάρωση των κανόνων επισήμανε ότι μπορεί να δημιουργήσει de facto αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ νότιων και βόρειων εταιριών και να αποδειχθεί η αχίλλειος πτέρνα.

Σε σχέση με την οικονομία, ο κ. Βέττας εκτίμησε ότι η επαναφορά της κρίσης το φθινόπωρο θα πρέπει να μας βρει έτοιμους τόσο σε πόρους όσο και δομικά, τονίζοντας ως κρίσιμο στοιχείο της ανάκαμψης την παραγωγικότητα της εργασίας.

Για την Ελλάδα, εντοπίζει το πρόβλημα στην σχέση των επιχειρήσεων με τη δημόσια διοίκηση, ενώ προβλέπει ότι η οικονομία της Ιταλίας και της Τουρκίας θα μπει σε περίεργα μονοπάτια και ό,τι συμβεί εκεί θα είναι κρίσιμο και για εμάς.

Σε συνέχεια αυτού, η Ελλάδα θα πρέπει να πιέσει να μην είναι πλέον η εξαίρεση και να πιέσει ώστε να μην ανοίξει η ψαλίδα της ανισότητας στις οικονομίες. Στις φορολογικές παρεμβάσεις, σημείωσε ότι θα πρέπει να ελαφρυνθεί η επιβάρυνση της εργασίας.

«Το κρίσιμο είναι να μη σπαταλήσουμε την όποια δημοσιονομική χαλάρωση που θα προσφερθεί στη χώρα απλώς και μόνο για να καλύψουμε τις εύκολες τρύπες, αλλά να χτίσουμε κάτι για το αύριο,» με πραγματική κατάρτιση όσων χάνουν τη δουλειά τους και αναμόρφωση του εκπαιδευτικού συστήματος.

Την ανάγκη για απόλυτη ισονομία και ισότητα στην ενιαία αγορά, υπογράμμισε ο κ. Καλλίτσης, βλέποντας πως οι πλούσιες χώρες, εκμεταλλευόμενες τις ρυθμίσεις περί κρατικών ενισχύσεων μπορούν να παρέμβουν άμεσα, σε αντίθεση με τις φτωχότερες χώρες, θα ενισχύσουν τη θέση τους στη μετά κρίση εποχή είτε αποκτώντας μεγάλα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα, είτε εξαγοράζοντας τις επιχειρήσεις του ευρωπαϊκού νότου σε πολύ χαμηλές τιμές.

Επιπλέον, ζήτησε την θέσπιση στόχου μείωσης της ανεργίας όπως είχε η χώρα για το πλεόνασμα και δίχτυ προστασίας σε άνεργες οικογένειες στα πρότυπα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

Την ενίσχυση του διακρατικού έναντι του ενωσιακού μοντέλου, με την κρίση του κορονοϊού να επιταχύνει τις προδιαγεγραμμένες εξελίξεις, επέκρινε ο Ευρωβουλευτής κ. Ανδρουλάκης στην ομιλία του. «Δεν μπορεί πίσω από τους χειρισμούς τριών – τεσσάρων κρατών να κρύβονται και τα θετικά και οι πράξεις των ευρωσκεπτικιστών του βορρά να γίνονται επιχείρημα των ευρωσκεπτικιστών του νότου και αντίστροφα».

Όσον αφορά το Ταμείο Ανάκαμψης, υπογράμμισε ότι χρειάζεται ένα μείγμα με περισσότερες επιδοτήσεις και λιγότερα δάνεια, ιδιαίτερα για τις πιο αδύναμες οικονομίες, γιατί σε άλλη περίπτωση μπορεί να οδηγηθούμε σε μια νέα κρίση χρέους.

Για τον ελληνικό Τουρισμό, ο κ. Ανδρουλάκης επεσήμανε ότι τα έσοδα μας εξαρτώνται κατά 90% από τον εξωτερικό τουρισμό, γι’ αυτό είναι κρίσιμη η πρόταση της επιτροπής για το άνοιγμα των μεταφορών με υγειονομική ασφάλεια, αλλά χρειάζεται επίσης και η ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού ίσως με ένα είδος voucher για τους οικονομικά ασθενέστερους.

image_pdfimage_print

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Επαναλειτουργεί οκτώ ξενοδοχεία ο όμιλος Mitsis

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Mitsis Hotels

Ο Όμιλος Mitsis Hotels ανακοινώνει την επανέναρξη λειτουργίας 3 ακόμη ξενοδοχειακών του μονάδων, φτάνοντας τα 8 σε λειτουργία ξενοδοχεία από το σύνολο των 17 μονάδων που διαχειρίζεται, καθώς η λειτουργία των ξενοδοχείων που άνοιξαν στις αρχές Ιουλίου βαίνει ομαλά και οι πληρότητες είναι σε πολύ καλό επίπεδο σε όλους τους προορισμούς, ενώ εξετάζει το άνοιγμα ακόμα δύο μονάδων μέχρι τα τέλη Αυγούστου.
Έτσι, μετά την επαναλειτουργία των ξενοδοχείων Rinela στην Κρήτη, Alila στη Ρόδο, Blue Domes στην Κω, Galini στα Καμένα Βούρλα και Sofitel Athens Airport, στις 8 Αυγούστου θα υποδεχθούν και πάλι τους επισκέπτες τους τα ξενοδοχεία Rodos Maris Resort & Spa στη Ρόδο και Norida Beach Hotel στην Κω, ενώ στις 22 Αυγούστου ανοίγει και το Laguna Resort & Spa στην Κρήτη, προσθέτοντας ένα ακόμη εν λειτουργία ξενοδοχείο σε κάθε προορισμό.

Έχοντας ως βασική προτεραιότητα την υγεία και την ασφάλεια των επισκεπτών και των μελών του προσωπικού του, ο Όμιλος Mitsis Hotels έχει θέσει σε εφαρμογή ένα πλήρες Σχέδιο Υγιεινής και Ασφάλειας, το οποίο καταρτίσθηκε σύμφωνα με τις διεθνείς επιστημονικές προδιαγραφές και τις οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και των Υπουργείων Υγείας και Τουρισμού της Ελλάδας και προβλέπει όλα τα μέτρα, τις προδιαγραφές και τις διαδικασίες ασφαλούς λειτουργίας για όλα τα τμήματα των ξενοδοχείων του:

1. Λειτουργία σε χαμηλή πληρότητα.
2. Εκτενής απολύμανση των σημείων συχνής επαφής στους κοινόχρηστους χώρους και στα δωμάτια.
3. Παροχή ατομικής συσκευασίας υγιεινής σε όλους τους επισκέπτες κατά την άφιξη.
4. Υψηλά πρότυπα ασφάλειας και υγιεινής τροφίμων σύμφωνα με τις διαδικασίες HACCP.
5. 24ωρη λειτουργία των εστιατορίων και ανέπαφο service.
6. Αυστηρά μέτρα προστασίας στους χώρους ψυχαγωγίας, τις πισίνες και τις βραβευμένες με Γαλάζια Σημαία παραλίες του Ομίλου.
7. Αυτοματοποιημένη διαδικασία με ηλεκτρονικό check-in / check-out.
8. Ιατρική φροντίδα 24/7 προς τους επισκέπτες των ξενοδοχείων.
9. Σεμινάρια συνεχούς εκπαίδευσης για το προσωπικό.
10. Εβδομαδιαία μοριακά τεστ PCR για το προσωπικό σε κυλιόμενο πρόγραμμα, σε συνεργασία με εξειδικευμένα κέντρα υγείας.
11. Ενημερωτική εκστρατεία σε όλα τα ξενοδοχεία του Ομίλου.

Το σύνολο των ξενοδοχείων του Ομίλου έχει λάβει το Υγειονομικό Πρωτόκολλο Λειτουργίας Health First από το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος, σύμφωνα με τις Οδηγίες του ΕΟΔΥ και του Υπουργείου Τουρισμού. Επίσης, τα ξενοδοχεία Alila, Blue Domes, Galini, Rinela και Sofitel έλαβαν την πιστοποίηση “Safe Restart” από την TUV Hellas (TUV Nord), ενώ το προσεχές διάστημα αναμένεται να πιστοποιηθούν από την TUV Hellas και τα Rodos Maris, Norida και Laguna πριν την έναρξη της λειτουργίας τους.

“Η επιχειρησιακή ετοιμότητα των ξενοδοχείων μας, η απαρέγκλιτη εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και τα Υπουργεία Υγείας και Τουρισμού της χώρας, η λεπτομερής εκπαίδευση του προσωπικού μας καθώς και η αφοσίωσή τους στην προστασία της υγείας των πελατών μας και στην παροχή υπηρεσιών φιλοξενίας 5* έχουν ως αποτέλεσμα την εμπιστοσύνη ταξιδιωτών από όλο τον κόσμο αλλά και του ελληνικού κοινού, που επέλεξαν τον Όμιλο και τα ξενοδοχεία του για τις διακοπές τους για μια ακόμη χρονιά”, ανέφερε ο Σταύρος Μήτσης, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου.

Με βάση τις εξελίξεις και την τουριστική ζήτηση, αναμένεται η λειτουργία 2 ακόμη μονάδων του Ομίλου έως τα τέλη Αυγούστου, για τις οποίες θα γίνουν εκ νέου ανακοινώσεις, με στόχο την προσφορά της μοναδικής εμπειρίας των Mitsis Hotels σε κάθε επισκέπτη και την στήριξη της ελληνικής τουριστικής αγοράς.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Συνεργασία Υπουργείου Τουρισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

ΚΠΙΣΝ

Μνημόνιο συνεργασίας υπέγραψε το Υπουργείο Τουρισμού με το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Στόχος της συνεργασίας είναι να αναπτυχθούν νέες τεχνολογικές εφαρμογές που θα στοχεύουν στην προώθηση του οικογενειακού τουρισμού και στην ανάδειξη του πολιτιστικού προϊόντος της χώρας μας ως μέρος της οικογενειακής τουριστικής εμπειρίας.

Μέσω των εφαρμογών τα μνημεία και η ιστορία της χώρας μας θα είναι προσβάσιμα και θελκτικά σε κάθε μέλος μιας οικογένειας που επισκέπτεται την Ελλάδα, καθώς μέσα από φορητές συσκευές (iOS και Android) θα πλοηγούν παιδιά ηλικίας από 4 έως 14 ετών σε 12 αρχαιολογικούς χώρους της Ελλάδας.

Οι εφαρμογές θα είναι προσαρμοσμένες σε σειρά γλωσσών ώστε να απευθύνονται σε όσο το δυνατό περισσότερους ξένους επισκέπτες, καθώς βέβαια και στην ελληνική γλώσσα για το εγχώριο κοινό.

«Ο οικογενειακός τουρισμός είναι μία μεγάλη αγορά για τη χώρα μας και αποτελεί στρατηγική επιδίωξη του Υπουργείου Τουρισμού να εμπλουτίσει και να αναβαθμίσει την οικογενειακή εμπειρία διακοπών με νέες τουριστικές υπηρεσίες ώστε να μην περιορίζεται στο δίπτυχο Ήλιος – Θάλασσα» δήλωσε κατά την υπογραφή του Μνημονίου ο Υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης, συμπληρώνοντας:

«Στο πλαίσιο αυτό, η τεχνογνωσία και η εμπειρία που διαθέτει το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser είναι εξαιρετικά πολύτιμη και είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να προσφέρουμε ένα θελκτικό προϊόν για όλη την οικογένεια, καθώς ατενίζουμε τη θερινή σεζόν του 2021 και τα 200 χρόνια από την ίδρυση του νέου Ελληνικού κράτους».

Αντίστοιχα, ο Δρ. Δημήτρης Κράλλης, Διευθυντής του Stavros Niarchos Foundation Centre for Hellenic Studies, Simon Fraser University, σχολίασε:

«Μέσω της θελκτικής αυτής προσέγγισης στη διαδραστική ιστόρηση, οι εφαρμογές μας θα φέρουν στη ζωή μύθους και ιστορία και θα ενεργοποιήσουν το ενδιαφέρον του παιδικού μας κοινού. Μέσω έξυπνα σχεδιασμένων κινουμένων σχεδίων, βίντεο και παιχνιδοποιημένης πλοήγησης, τα παιδιά θα γνωρίσουν το παρελθόν, τους μύθους και τον πολιτισμό της Ελλάδας».

Οι εφαρμογές θα παραχθούν στην Ελλάδα από την επιστημονική ομάδα του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών που συγκροτήθηκε και λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια και ως τον Σεπτέμβριο του 2020, μέσω χρηματοδότησης από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Η τεχνολογία και το παιδαγωγικό πλαίσιο είναι απότοκα της επένδυσης αυτής του ΙΣΝ, ύψους 2 εκ. δολαρίων Καναδά.

Η υψηλή επιστασία και η διαχείριση της ομάδας στην Ελλάδα θα γίνει από τα μέλη του Κέντρου Νέων Μέσων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser της Βρετανικής Κολομβίας, στον Καναδά.

Σημειώνεται ότι οι εφαρμογές θα βασιστούν στην υπάρχουσα και συνεχώς αναπτυσσόμενη τεχνογνωσία, αισθητική και παιδαγωγική προσέγγιση – όπως αυτή εκφράστηκε στην πλατφόρμα «staellinika» που ήδη χρησιμοποιείται για την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας και μυθολογίας στην ομογένεια της διασποράς, μέσω συνεργασίας του Εργαστηρίου Νέων Μέσων του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος στο Πανεπιστήμιο Simon Fraser με τη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού στο Υπουργείο Εξωτερικών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τουριστικές υποδομές - Τουρισμός

Άνοιγμα της κρουαζιέρας από την 1η Αυγούστου – Επιστολή Θεοχάρη προς την CLIA

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Κροουαζιερόπλοιο

Το άνοιγμα της Ελλάδας στην κρουαζιέρα από την 1η Αυγούστου επιβεβαίωσε ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης με ενημερωτική επιστολή του προς τη Διεθνή Ένωση Κρουαζιέρας (CLIA) και τις τρεις μεγαλύτερες εταιρείες του κλάδου οι οποίες δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα (MSC Cruises, Costa, TUI Cruises).

Ο υπουργός Τουρισμού ανακοίνωσε επίσημα ότι από την 1η Αυγούστου επιτρέπεται στα κρουαζιερόπλοια να επισκέπτονται 6 λιμάνια όταν εισέρχονται στην Ελλάδα. Συγκεκριμένα πρόκειται για τους λιμένες Πειραιά, Ρόδου, Ηρακλείου, Βόλου, Κέρκυρας και Κατάκολου.

Μετά από τον πρώτο ελλιμενισμό τους τα κρουαζιερόπλοια θα έχουν τη δυνατότητα να προσεγγίσουν οποιοδήποτε άλλο ελληνικό λιμάνι συμπεριλαμβάνεται στο δρομολόγιό τους. Ο κ. Θεοχάρης διευκρίνισε ότι το καθεστώς αυτό θα αλλάξει μόνο σε περίπτωση που υπάρξουν νέες επιδημιολογικές συνθήκες.

«Όλα τα κρουαζιερόπλοια είναι ευπρόσδεκτα στην Ελλάδα, ώστε να προσφέρουν μια μοναδική εμπειρία σε όλους τους επιβάτες τους» αναφέρει στην επιστολή του ο υπουργός Τουρισμού κ. Χάρης Θεοχάρης. Τονίζοντας παράλληλα ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη χώρα που ανταποκρίνεται στον κλάδο της κρουαζιέρας και εισάγει πρωτόκολλα υγείας, ειδικά για αυτή τη μορφή τουρισμού.

Οι υγειονομικές διαδικασίες οι οποίες θα εφαρμόζονται υπό την επίβλεψη των ελληνικών αρχών στα κρουαζιερόπλοια, βασίζονται στα δημοσιευμένα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EU Healthy Gateways), ενώ έχουν προσαρμοστεί στην ελληνική νομοθεσία και τα εγχώρια δεδομένα».

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης που αφορά στο άνοιγμα της κρουαζιέρας, ο υπουργός Τουρισμού κάλεσε τις εταιρείες του κλάδου να επανεκκινήσουν τις διαδικασίες των λειτουργιών Homeporting στην Ελλάδα.

Επίσης, ο Χάρης Θεοχάρης ζητά από τα μεγάλα διεθνή γραφεία κρουαζιέρας να συστήνουν στους πελάτες τους το ταξίδι στην Ελλάδα πέραν της θερινής περιόδου. «Η τρέχουσα σεζόν επεκτείνεται έως το τέλος του έτους» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα