Αποστολή στις Βρυξέλλες
Μέσω Ευρώπης φαίνεται ότι μπορεί να ξαναζεσταθεί το project Sea2Sea που επιτυγχάνει την σιδηροδρομική παράκαμψη Βοσπόρου. Σύμφωνα με ανώτερες πηγές από την Ευρωπαική Επιτροπή το συγκεκριμένο έργο έχει κινήσει εκ νέου το ενδιαφέρον, καθώς με το νέο δόγμα για την άμυνα, το λεγόμενο Rearm αλλά και την “αμυντική κινητικότητα” η Ευρωπαϊκή Ένωση αναζητά τρόπους για να μπορέσει να εξασφαλίσει την παρουσία της και στην στρατηγική περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το έργο παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον καθώς η γραμμή Αλεξανδρουπολη-Μπουργκάς-Ρούσε μπορεί να δώσει νέες γεωστρατηγικές δυνατότητες στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς ενώνει το Αιγαίο με τη Μαύρη Θάλασσα χωρίς την συμμετοχή τρίτου κράτους.
Παρά του ότι ή Ελλάδα παραμένει σταθερά ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Sea2Sea και του γεγονότος ότι στο παρελθόν το έργο είχε λάβει και την υποστήριξη της Ε.Ε. δεν κατάφερε να φτάσει στο σημείο της υλοποίησης καθώς δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα η συνολική συμφωνία με τα δίκτυα Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές υπάρχει η πρόθεση και υπάρχει η σκέψη -προς το παρόν- πλέον σε πιο κεντρικό επίπεδο να προχωρήσει η αναθέρμανση του σχεδίου αυτού το επόμενο διάστημα ενδεχομένως με την διαδικασία συνομιλιών μεταξύ των κρατών-μελών και της Ε.Ε., της εύρεσης χρηματοδότησης και της τελικής υλοποίησης του έργου με την Ευρωπαϊκή Ένωση να είναι ο καταλύτης του σχέδιου.
Από την πλευρά της η χώρα μας και το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ήδη καταφέρει να εξασφαλίσει χρηματοδότηση μέσω του CEF II για το τμήμα Ορμένιο-Πύθιο ύψους 186 εκατ. ευρώ ενώ εξετάζεται να κατατεθεί αίτημα χρηματοδότησης και για το υπόλοιπο τμήμα στην ελληνική επικράτεια, δηλαδή από το Πύθιο μέχρι την Αλεξανδρούπολη.
Επίσης στο Sea2Sea υπάρχει η σύνδεση όλου του ανατολικού τμήματος της λεγόμενης Σιδηροδρομικής Εγνατίας, δηλαδή από την Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Σε αυτό το τμήμα έχουμε σε δημοπράτηση τη νέα γραμμή Νέα Καρβάλη-Τοξότες Ξάνθης (αποτελεί υποτμήμα της συνολικά νέας γραμμής Θεσσαλονίκη-Τοξότες Ξάνθης).
Στη συνέχεια υπάρχει το Βουλγαρικό τμήμα από το Ορμένιο μέχρι το Μπουργκάς. Με το τμήμα Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς επιτυγχάνεται η λεγόμενη παράκαμψη Βοσπόρου με στόχο φυσικά τα εμπορευματικά δρομολόγια.
Το τρίτο μέρος της γραμμής είναι από το Μπουργκάς μέχρι τη Βάρνα και από εκεί μέχρι το παραποτάμιο λιμάνι του Ρούσε στα σύνορα με τη Ρουμανία.
Ένα ακόμα στοιχείο που κάνει την ενεργοποίηση της γραμμής Αλεξανδρούπολη-Μπουργκάς-Ρούσε πιο ενδιαφέρουσα είναι η γειτνίαση την Ουκρανία. Με την λειτουργία αυτής της γραμμής θα μπορεί και με την συνδρομή του Ρουμανικού δικτύου να ανοίξει ένας σιδηροδρομικός διάδρομος, κυρίως και πάλι για εμπορευματικούς σκοπούς που θα φτάνει από την Ελλάδα και τα λιμάνια της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης μέχρι την Ουκρανία δια μέσω Βουλγαρίας και Ρουμανίας.
Τα μεγάλα οφέλη του Sea2Sea
Το project του Sea2Sea αποτελεί εδώ και χρόνια ένα οραματικό σχέδιο για την λεγόμενη σιδηροδρομική παράκαμψη των στενών του Βοσπόρου που θα δώσει μεγάλο αναπτυξιακό και γεωστρατηγικό ρόλο σε Ελλάδα και Βουλγαρία δημιουργώντας ένα νέο εμπορευματικό διάδρομο στην περιοχή.
Υπάρχει δε η πεποίθηση πως ακόμα και με ένα μικρό ποσοστό διακίνησης εμπορευμάτων σε σχέση με την διέλευση από τα στενά του Βοσπόρου θα καταστήσει την γραμμή οικονομικά βιώσιμη.
Το ελληνικό τμήμα ξεκινά όπως αναφέρθηκε και παραπάνω από τη Θεσσαλονίκη, αλλά ο βασικός κορμός είναι τα 176 χιλιόμετρα από την Αλεξανδρούπολη μέχρι το Ορμένιο και τη σύνδεση με το Βουλγαρικό δίκτυο. Το τμήμα αυτό θα αναβαθμιστεί με διπλή γραμμή, ηλεκτροκίνηση και σηματοδότηση.
Ο σιδηροδρομικός αυτός διάδρομος προσφέρει μια εναλλακτική χερσαία γέφυρα στην ενδοχώρα των λιμανιών της Μαύρης Θάλασσας, αποτελώντας μια πιο βιώσιμη λύση με λιγότερους κινδύνους στη διαχείριση της εφοδιαστικής αλυσίδας. Με την παράκαμψη των Στενών του Βοσπόρου θα επιτυγχάνεται σημαντική εξοικονόμηση χρόνου για φορτία και επιβάτες.
Τα οφέλη δε από την αναβάθμιση του σιδηροδρομικού άξονα Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη – Ορμένιο θα είναι πολλαπλασιαστικά και έχουν να κάνουν με την οικονομική ανάπτυξη της περιοχής και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, τόσο κατά την κατασκευή όσο και μακροπρόθεσμα στη λειτουργία της γραμμής και σε συναφείς δραστηριότητες.
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV