Μαρίνα
Ξυπνητού

Μέχρι το τέλος του έτους θα επιλεγούν οι ανάδοχοι οι οποίοι θα… τρέξουν τις απαραίτητες προκαταρκτικές μελέτες προκειμένου μέσα στο 2025 να ληφθεί η τελική επενδυτική απόφαση για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Σε αυτή τη φάση, σχεδιάζεται η εκπόνηση των οριστικών μελετών και ήδη έχει διενεργηθεί δημόσιος διαγωνισμός για την επιλογή των μελετητών. Συγκεκριμένα, έχουν κατατεθεί 20 προτάσεις και μέσα στον Δεκέμβριο αναμένεται να γίνει η επιλογή των μελετητών. Έτερο βήμα, είναι η στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ακολούθως η έρευνα με ειδικό πλοίο για την χάραξη της όδευσης του καλωδίου.

Το έργο «GREGY» του Ομίλου Κοπελούζου έχει – εκτός απρόοπτου – ορίζοντα ολοκλήρωσης το 2031.

Παράλληλα με το καλώδιο, όπως έχει ήδη γράψει το ypodomes.com, έως το 2031 αναμένεται να ολοκληρωθεί και η κατασκευή του 50% των 9,5 GW έργων ΑΠΕ τα οποία θα τροφοδοτούν την ηλεκτρική διασύνδεση. Ο σχεδιασμός περιλαμβάνει συγκεκριμένα σταδιακή κατασκευή 7,2 GW αιολικών πάρκων και 2,3 GW ηλιακών (75% / 25%). Όσον αφορά την υλοποίησή τους, θα την αναλάβει εταιρεία ειδικού σκοπού, η οποία πρόκειται να συσταθεί το επόμενο διάστημα.

Το έργο

Είναι έργο σε σύλληψη και σχεδιασμό του Ομίλου Κοπελούζου και της εταιρείας συμφερόντων του Ομίλου ELICA Mediterranean Interconnector, που θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ. την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Η διασύνδεση, αναμένεται να ανασυντάξει τον ενεργειακό χάρτη της χώρας, εισάγοντας την σε μια νέα, πράσινη εποχή με σημαντικά πλεονεκτήματα για την οικονομία, το περιβάλλον και τη γεωστρατηγική αξία της Ελλάδας στη Μεσόγειο και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Αποφασιστικής σημασίας αναμένεται να είναι και η συμβολή του στην εθνική οικονομία, καθώς θα δημιουργηθούν πολλές νέες θέσεις εργασίας αλλά και επιχειρηματικές ευκαιρίες για την ελληνική βιομηχανία.

Το καλώδιο προβλέπεται να μεταφέρει 100% πράσινη ενέργεια από την Αίγυπτο στην Ελλάδα και μέσω της Ελλάδας στην Ευρώπη, δημιουργώντας συνέργειες και με την διασύνδεση Green Aegean, που προωθείται από την ελληνική κυβέρνηση με ενεργό ρόλο του ΑΔΜΗΕ και προοπτική μεταφοράς πράσινης ενέργειας από την Ελλάδα έως την Αυστρία και τη Γερμανία.

Η Αίγυπτος έχει πολύ υψηλό αιολικό δυναμικό, όπως βέβαια και ηλιακό και σημαντικά χαμηλότερο κόστος εγκατάστασης των πάρκων.

Η ηλεκτρική ενέργεια από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης από τις υφιστάμενες αλλά και από τις σχεδιαζόμενες διασυνδέσεις, μέρος της θα καταναλώνεται από την ελληνική Βιομηχανία και ένα τρίτο μέρος της θα χρησιμοποιείται για την παραγωγή πράσινου υδρογόνου και θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2 κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως.

Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου που αφορά την ηλεκτρική διασύνδεση της Αιγύπτου απευθείας με την ηπειρωτική Ελλάδα μέσω υποθαλάσσιου καλωδίου και τη δυνατότητα αμφίδρομης μεταφοράς ενέργειας, εκτιμάται σε περίπου 4 δις ευρώ.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV