Τον Οκτώβριο του 2024 θα μπορούσαν να εκκινήσουν οι εργασίες δημιουργίας του επιχειρηματικού πάρκου στο Λιτόχωρο Πιερίας, εφόσον όλα εξελιχθούν κατ’ ευχήν, με προοπτική το πρότζεκτ να ολοκληρωθεί το 2025, όπως επισήμανε στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) ο CEO της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, Αθανάσιος Ψαθάς, με αφορμή την υπογραφή σχετικού μνημονίου συνεργασίας και συναντίληψης με τον Δήμο Δίου-Λιτοχώρου.
Σε συνολική έκταση 1000 στρεμμάτων στην περιοχή Ξηροκάμπι, εκ των οποίων τα 700 εκμεταλλεύσιμα, το πάρκο θα μπορεί να φιλοξενήσει περί τις 30 επιχειρήσεις στα επόμενα δέκα χρόνια, εκτός και αν εμφανιστεί κάποιος μεγάλος επενδυτής, που θα ζητήσει μεγάλη ενιαία έκταση, η οποία και θα του δοθεί, εξήγησε ο κ. Ψαθάς.
«Μετά την υπογραφή του μνημονίου, το επόμενο βήμα είναι η παραχώρηση της έκτασης από τον δήμο στην εταιρεία διαχείρισης του επιχειρηματικού πάρκου. Το χρονοδιάγραμμα εντός του οποίου θα προχωρήσει η παραχώρηση εξαρτάται από τον δήμο. Αμέσως μετά, θα ακολουθήσει ο φάκελος της επενδυτικής πρότασης, η κατάρτιση του οποίου αναμένεται να διαρκέσει περίπου τρεις μήνες. Ταυτόχρονα αναμένεται να “τρέξει” η προσπάθεια του υπουργείου Ανάπτυξης να εντάξει το πάρκο σε ένα πρόγραμμα για την επιχορήγηση της δημιουργίας του κατά το 50%. Στη συνέχεια θα πρέπει να αξιολογηθεί η επενδυτική πρόταση και, σε μια καλή περίπτωση, η επένδυση θα μπορεί να αρχίσει τον Οκτώβριο του 2024, ώστε να ολοκληρωθεί το 2025» διευκρίνισε ο κ. Ψωμάς και πρόσθεσε ότι η επιχορήγηση κατά 50% θα μπορούσε να προέλθει από διάφορες πηγές, όπως το Ταμείο Ανάκαμψης, από τα κονδύλια για τις στρατηγικές επενδύσεις ή το Invest in Greece.
Γιατί να επενδύσει μια εταιρεία, ώστε να στεγάσει τις βιομηχανικές της εγκαταστάσεις στο Ξηροκάμπι Λιτοχώρου; Όπως επισήμανε ο κ. Ψαθάς, η περιοχή συγκεντρώνει μια σειρά από πλεονεκτήματα: πρώτον, βρίσκεται πολύ κοντά (σε απόσταση περίπου 70 χλμ) από τη Θεσσαλονίκη, κάτι που σημαίνει πως ένας επενδυτής θα μπορούσε να την εξετάσει ως εναλλακτική, σε μια περίοδο που δεν υπάρχουν ελεύθερα οικόπεδα στη ΒΙΠΕ Σίνδου. Δεύτερον, η περιοχή βρίσκεται «πάνω» στην ΠΑΘΕ και, τρίτον, γειτνιάζει με τον σιδηρόδρομο, οπότε θα μπορούσε να δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα, που θα διευκολύνει τις μεταφορές.
Όσον αφορά τη ΒΙΠΕ Σίνδου, ο κ. Ψαθάς γνωστοποιεί ότι «από στιγμή σε στιγμή αναμένεται το νομοθέτημα, πιθανώς από το υπουργείο Ενέργειας, ώστε να μεταβιβαστούν στην ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ τα δίκτυα υδροδότησης και λυμάτων και να προχωρήσει η επένδυση των 11 εκατ. ευρώ», που η εταιρεία έχει προγραμματίσει για την αναβάθμισή τους.
Το μνημόνιο συνεργασίας και συναντίληψης για το νέο επιχειρηματικό πάρκο στο Λιτόχωρο υπεγράφη μεταξύ της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, του δήμου Δίου- Ολύμπου και της εταιρείας διαχείρισης του πάρκου (ΔΑΕΔΟ). Εκμέρους της ΕΤΒΑ ΒΙΠΕ ΑΕ, το μνημόνιο φέρει την υπογραφή του κ.Ψαθά, ενώ για τον δήμο Δίου-Ολύμπου υπέγραψε ο δήμαρχος, Βαγγέλης Γερολιόλιος. Το μνημόνιο υπεγράφη και από τον εκπρόσωπο της ΔΑΕΔΟ.
Η ΕΤΒΑ εκπόνησε τη μελέτη σκοπιμότητας για την εξεύρεση της βέλτιστης λύσης για την αξιοποίηση και χρηματοδότηση των έργων υποδομής στο πάρκο. «Πρόκειται για την αξιοποίηση ενός πάρκου, το οποίο αναμένεται με την ανάπτυξή του να προσδώσει την απαραίτητη τόνωση στην περιοχή του Λιτοχώρου» κατέληξε ο κ.Ψαθάς.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ
- Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
- Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
- Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV