Νίκος
Καραγιάννης

Σε εξέλιξη βρίσκονται τα έργα που υλοποιεί η ΔΕΤΕΠΑ, τα οποία αφορούν στο «πρασίνισμα» της τηλεθέρμανσης στο Αμύνταιο και την κατασκευή 2 μονάδων ισχύος 15 MWth έκαστη (σύνολο 30 MWth) που θα είναι ικανές να τροφοδοτήσουν το υφιστάμενο δίκτυο το οποίο εξυπηρετεί τους οικισμούς Αμυνταίου, Φιλώτα και Λεβαίας.

Το έργο έχει πλέον συμβασιοποιηθεί με ανάδοχο την Ηλέκτωρ και εισέλθει σε φάση υλοποίησης ενώ -σε επίπεδο χρηματοδότησης- έχει ενταχθεί στο ΕΣΠΑ ήδη από το 2018. Η αξία της σύμβασης ανέρχεται 11,75 εκατ. ευρώ (ποσό χωρίς ΦΠΑ, ποσό με ΦΠΑ: 14,57 εκατ. ευρώ). Οι «δίδυμες» μονάδες έχουν χρονοδιάγραμμα ολοκλήρωσης 16 μηνών από την έναρξη των εργασιών που σημαίνει ότι θα έχουν τεθεί σε εμπορική λειτουργία αρχές με μέσα του 2020.

Οι μονάδες θα πραγματοποιούν μεικτή καύση βιομάζας και λιγνίτη και αποσκοπούν, εκτός από τον περιορισμό του περιβαλλοντικού αποτυπώματος στο σύστημα τηλεθέρμανσης του Αμυνταίου, στην κάλυψη του κενού θερμικής ισχύος που θα προκύψει από την επερχόμενη εξάντληση των ωρών λειτουργίας του γειτονικού ΑΗΣ Αμυνταίου.

Υπενθυμίζεται ότι στον ΑΗΣ Αμυνταίου έχει δοθεί παράταση της τάξης των 14 χιλ. ωρών οι οποίες θα εκπνεύσουν ανάλογα με το πώς θα λειτουργήσει ο σταθμός ηλεκτροπαραγωγής με ορίζοντα εξάντλησης το 2021. Υπό αυτή την έννοια είναι εμφανής και η ανάγκη της ταχείας ολοκλήρωσης του σημαντικού έργου ΑΠΕ στο Αμύνταιο, προκειμένου η μετάβαση στη μεταλιγνιτική εποχή για την περιοχή και το σύστημα τηλεθέρμανσης να γίνει όσο το δυνατόν πιο ομαλά. Η βιομάζα που απαιτείται για την επίτευξη της ονομαστικής ισχύος των νέων μονάδων στο Αμύνταιο κυμαίνεται μεταξύ 10 και 12 χιλ. τόνων ετησίως.

Αντίστοιχα, η τηλεθέρμανση της Πτολεμαΐδας αναμένεται να καλυφθεί πλήρως από την υπό κατασκευή 5η μονάδα, «Πτολεμαΐδα 5», που έρχεται να αντικαταστήσει τις υφιστάμενες στην περιοχή ενώ το δίκτυο της Κοζάνης εξαρτάται από τον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου, με εξασφαλισμένη λειτουργία έως το 2030.

Ζητούμενο είναι πάντως η αποσύνδεση της τηλεθέρμανσης από τις λιγνιτικές μονάδες της ΔΕΗ, ιδιαίτερα σε μια συγκυρία για τη χώρα (και την Ευρώπη γενικότερα) όπου δρομολογείται η απομάκρυνση της ηλεκτροπαραγωγής από τα ορυκτά καύσιμα, στα πλαίσια των πολιτικών απανθρακοποίησης που έχουν υιοθετηθεί. 

Στο μέλλον και προκειμένου να εξασφαλιστεί η ομαλή λειτουργία των συστημάτων τηλεθέρμανσης δεν είναι απίθανο να εξεταστεί και η συμπαραγωγή με φυσικό αέριο, δεδομένης και της ύπαρξης του TAP που θα δώσει νέες δυνατότητες και εναλλακτικές αντί της λιγνιτικής παραγωγής, γεγονός που άλλωστε υπογραμμίζει τη σημαντικότητα των ενεργειακών διαδρόμων που διανοίγονται στη χώρα και τα περιθώρια ελιγμών που μπορούν να δώσουν στην προσπάθεια μετάβασης σε πιο «πράσινες» πηγές ενέργειας.

 

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV