Μαρίνα
Ξυπνητού

Έως αύριο, Τρίτη, αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή η νομοθετική ρύθμιση για την επιβολή του έκτακτου τέλους στους ηλεκτροπαραγωγούς, σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com.

Η τελευταία φορά που είχαν φορολογηθεί τα υπερκέρδη των ηλεκτροπαραγωγών ήταν το 2022, αφορούσαν το πρώτο 6μηνο του 2022 (Οκτώβριος 2021 – Ιούνιος του 2022) με τον έκτακτο φόρο να διαμορφώνεται τελικά στα 373,55 εκατ. ευρώ.

Μετά την κατάθεση της ρύθμισης και της ανακοίνωσης από πλευράς προμηθευτών για τα τιμολόγια του Αυγούστου, το ΥΠΕΝ θα αποφασίσει το ύψος της επιδότησης στους λογαριασμούς ρεύματος των νοικοκυριών.

Ειδικότερα, η στήριξη θα παρασχεθεί οριζόντια, δηλαδή σε όλα τα νοικοκυριά και κατοικίες (κύριες, εξοχικές), ενώ θα καλύψει μηνιαίες καταναλώσεις μέχρι 500 κιλοβατώρες. Το ύψος της επιδότησης θα ανακοινωθεί μετά τις 2 Αυγούστου, όπου θα έχουν οριστικοποιηθεί από τους προμηθευτές οι χρεώσεις των κυμαινόμενων προϊόντων τους για τον επόμενο μήνα, ενώ στόχος είναι να επιδοτηθεί η τιμή του ρεύματος για πάνω από τα 15 λεπτά ανά μεγαβατώρα. Ταυτόχρονα, η ενίσχυση στους δικαιούχους του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου θα είναι μεγαλύτερη από αυτήν για τους υπόλοιπους οικιακούς καταναλωτές.

Πάντως, όπως εξηγούν οι ίδιες πηγές, η κίνηση της protergia να διατηρήσει αμετάβλητα τα κυμαινόμενα τιμολόγια, είναι μια ενέργεια που εκτιμάται από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας πως θα ακολουθήσουν και οι υπόλοιποι πάροχοι. Σημειώνεται πως ανακοίνωσε τιμή 15,9 λεπτά/κιλοβατώρα για τον επόμενο μήνα στο «πράσινο» τιμολόγιό της, πράγμα που σημαίνει ότι απορρόφησε 10 λεπτά ανά κιλοβατώρα, καθώς η τιμή σύμφωνα με τον τύπο και τη μέση τιμή της χονδρεμπορικής του Ιουλίου θα ήταν 26 λεπτά/κιλοβατώρα.

Πρωταγωνιστικό όμως ρόλο θα παίξει η ΔΕΗ και αυτό γιατί το «πράσινο» τιμολόγιο της δημόσιας επιχείρησης ηλεκτρισμού θα είναι το σημείο αναφοράς για τους υπολογισμούς του ΥΠΕΝ για την επιδότηση κιλοβατώρας που έχει προαναγγείλει δεδομένου ότι η εταιρεία ελέγχει το 72% στην αγορά των οικιακών καταναλωτών.

Πάντως, τα τελευταία 24ωρα καταγράφεται αποκλιμάκωση των τιμών στο Χρηματιστήριο Ενέργειας. Συγκεκριμένα, χθες η μέση τιμή στη χονδρεμπορική αγορά για το ηλεκτρικό ρεύμα διαμορφώθηκε στα 80,95 ευρώ ανά MWh, όταν στις 22 Ιουλίου η μέση τιμή ήταν στα 219,28 MWh.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα των αυξημένων τιμών ενέργειας που αντιμετώπισε και η Ελλάδα, προήλθε κατά κύριο λόγο από την ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων. Και αυτό επειδή τη στιγμή που κορυφώνεται η ζήτηση ενέργειας στην περιοχή των Βαλκανίων λόγω του καύσωνα, προβλήματα στις διασυνδέσεις μειώνουν τη διαθέσιμη ενέργεια. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι η αύξηση στην τιμή ενέργειας οφείλεται τόσο στη συγκυρία, όσο και στις υψηλές προσφορές στην ελληνική αγορά.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV