Νίκος
Καραγιάννης

Εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα της πρώτης περιόδου λειτουργίας της Αρχής Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών για τις δημοπρατήσεις. Σύμφωνα με έκθεση που ανέβηκε στο ΔΙΑΥΓΕΙΑ από την αρχή λειτουργίας της Αρχής, τον Ιούνιο του 2017 (26.6) μέχρι και το τέλος του έτους είχαμε 421 κατατεθειμένες προσφυγές.

Το πρώτο εντυπωσιακό στοιχείο είναι πως τον πρώτο μήνα (Ιούνιο) είχαμε μόλις 1 υπόθεση, τον Ιούλιο 8, τον Αύγουστο 47, τον Σεπτέμβριο 58, τον Οκτώβριο 87, τον Νοέμβριο 102 και τον Δεκέμβριο 118. Βλέπουμε μία συνεχή αύξηση των υποθέσεων μήνα με μήνα στο πρώτο αυτό διάστημα λειτουργίας της ΑΕΠΠ.

Αντίστοιχα οι παρεμβάσεις επί του συνόλου των προσφυγών έχουν αυξητική πορεία. Από μηδέν τον Ιούνιο και τον Ιούλιο, έχουμε 2 τον Αύγουστο, 10 τον Σεπτέμβριο, 27 τον Οκτώβριο, 38 τον Νοέμβριο, 57 τον Δεκέμβριο και συνολία 134 από τις 421 προσφυγές (ποσοστό 31,82%).

Οι περισσότερες προσφυγές στρέφονται εναντίον των πρακτικών και των αποφάσεων σε ποσοστό 66% ενώ

Η Αρχή Εξέτασης Προδικαστικών Προσφυγών, βάσει του Νόμου 4412/2016 άρθρο 379, μέχρι το τέλος του 2017 δεν είχε αρμοδιότητα επίλυσης διαφορών επί προδικαστικών προσφυγών που αφορούν σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων έργων, μελετών και παραχωρήσεων.

Οι προδικαστικές προσφυγές που εξετάστηκαν κατά την περίοδο αναφοράς αφορούσαν αποκλειστικά σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων προμηθειών, υπηρεσιών και μικτών, με την πλειοψηφία των υποθέσεων να αφορούν σε διαδικασίες ανάθεσης προμηθειών, οι οποίες αποτελούν ποσοστό 55% του συνόλου των προσφυγών που εισήχθησαν.

Ακολουθούν οι προδικαστικές προσφυγές που αφορούσαν σε διαδικασίες ανάθεσης δημοσίων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών, οι οποίες αποτελούν ποσοστό 43% του συνόλου, ενώ με μεγάλη διαφορά ακολουθούν προδικαστικές προσφυγές κατά των όρων διακήρυξης με 26% και μόλις 8% για διάφορους άλλους λόγους.

Γεωγραφικά οι περισσότερες προσφυγές έγιναν σε διαγωνισμούς στην Αττική (40%), κυρίως για παροχή δημόσιας υπηρεσίας (42,99%). Ως προς την εξέλιξη των προσφυγών, κατά την περίοδο αναφοράς, εκδόθηκαν έως την 31-12-2017 συνολικά τριακόσιες πενήντα οκτώ (359) αποφάσεις (ποσοστό 85% επί του συνόλου των κατατεθεισών προσφυγών), εκ των οποίων διακόσιες δέκα οκτώ (218) οριστικές και εκατόν σαράντα (141) προσωρινών μέτρων προσφυγές που αφορούσαν σε διαδικασίες ανάθεσης προμήθειας και υπηρεσίας (μικτές), οι οποίες αντιστοιχούν στο 2% του συνόλου των προσφυγών.

Ως προς την έκβαση των υποθέσεων παρατηρείται πως η πλειοψηφία των οριστικών αποφάσεων υπήρξαν απορριπτικές, ήτοι σε ποσοστό 62,08%, σε αντίθεση με τις αποφάσεις των προσωρινών μέτρων, η πλειοψηφία των οποίων έκανε αποδεκτό το σχετικό αίτημα, σε ποσοστό 81,56%, το οποίο μεταφραζόμενο σε αριθμούς αντιστοιχεί σε 115 αποφάσεις επί του συνόλου των 141.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV