Connect with us

Τρένο

Εντυπωσιακή αρχή για τα σιδηροδρομικά «ηλεκτρικά» δρομολόγια Αθήνας-Θεσσαλονίκης

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Όταν για χρόνια μιλάς θεωρητικά για τις ευεργετικές επιδράσεις ενός συγκεκριμένου έργου, κάποια στιγμή το όλο θέμα παίρνει τις διαστάσεις ενός μύθου, ενός θρύλου ο οποίος όμως είναι μακριά από την καθημερινότητα.

Γράφοντας λοιπόν για πολλά χρόνια για το πως θα είναι το σύγχρονο τρένο στην Ελλάδα, για το πως θα προσομοιάζει με αυτά που λειτουργούν εδώ και δεκαετίες στην Ευρώπη, πολλές φορές οι αναγνώστες (και δικαίως) έχουν αμφισβητήσει αν τελικά όλα αυτά τα κείμενα θα γίνουν μία πραγματικότητα για τους ίδιους.

Ειδικά στην περίπτωση των σιδηροδρομικών έργων, σε ένα μέσο που ο περισσότερος κόσμος του γύρισε την πλάτη, που λοιδωρήθηκε και αποδοκιμάστηκε τα τελευταία χρόνια όσο κανένα όσο κανένα άλλο, η δικαίωση και η ικανοποίηση του σιδηροδρομικού κόσμου είναι μεγάλη.

Συμμετέχοντας στο ειδικό σιδηροδρομικό δρομολόγιο την περασμένη εβδομάδα, είδαμε το «αύριο» λίγες ημέρες νωρίτερα από εσάς τους υπόλοιπους, σας το μεταφέραμε και είναι πολλά υποσχόμενο. Γράφτηκαν πολλά για την καινούργια μέρα σε αυτό το ταλαιπωρημένο μέσο που περιέγραφαν εν ολίγοις αυτό το οποίο ήταν προ των πυλών.

Από προχθές όμως περάσαμε από την θεωρία στην πράξη. Τα πρώτα «εξπρές» δρομολόγια ανάμεσα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, όχι μόνο τήρησαν τους προσδοκώμενους χρόνους αλλά ήταν και κάποια λεπτά πιο γρήγορα. Το Θεσσαλονίκη-Αθήνα πραγματοποιήθηκε σε 3.49` αντί για 3.57` και το Αθήνα-Θεσσαλονίκη σε 4.02` αντί για 4.10` δείχνοντας ότι υπάρχουν ακόμα μεγαλύτερες δυνατότητες στο μέλλον.

Μάλιστα όπως πληροφορείται το ypodomes.com και τα υπόλοιπα δρομολόγια έκαναν όλα καλύτερους χρόνους και μην ξεχνάμε ότι η διαφορά ανάμεσα στα «εξπρές» δρομολόγια και τα κανονικά είναι μόλις 15 λεπτά, απλά περιλαμβάνουν περισσότερες στάσεις.

Αυτή η εντυπωσιακή αρχή, οφείλουμε να πούμε ότι είναι μία δικαίωση καταρχάς σε όσους πιστεύουν στο σιδηρόδρομο και το τρένο. Η ικανοποίηση που νιώθουν από τη Δευτέρα είναι γιατί το τρένο μπαίνει οριστικά στον χάρτη των μεταφορών ξανά μετά από πολλά χρονιά, επιδιώκοντας να μεγαλώσει την πίτα και όχι μόνο να «κλέψει» επιβάτες.

Είναι επίσης μία δικαίωση για τους σιδηροδρομικούς φορείς. Η ΕΡΓΟΣΕ, ως ο Φορέας Υλοποίησης των έργων αυτών που μέχρι πρόσφατα ήταν χαρακτηρισμένα ως «αιώνια» τα έτρεξε και τα έδωσε προς λειτουργία, κάνοντας την απαραίτητη υπέρβαση.

Ο ΟΣΕ επίσης από προχθές, έχει στη διάθεση του ένα πρώτο μοντέρνο σιδηροδρομικό διάδρομο που φτάνοντας από το Κιάτο μέχρι την Αθήνα και από εκεί μέχρι τη Θεσσαλονίκη και την Ειδομένη του δίνει νέες μεγάλες δυνατότητες. Πλέον μπορεί να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα έχοντας ολοκληρώμενο ένα σημαντικό τμήμα.

Η ΤΡΑΙΝΟΣΕ είναι μάλλον η μεγάλη κερδισμένη καθώς ως ο μοναδικός πάροχος επιβατικών μεταφορών της δίνεται η δυνατότητα να αποδείξει ότι επενδύοντας στο σιδηρόδρομο μπορεί να βγει κερδισμένη και από μία εταιρεία περιορισμένων δυνατοτήτων να αναπτυχθεί μέσα από αυτό το νέο δίκτυο.

Δικαίωση φυσικά και για το Υπουργείο Υποδομών που ολοκλήρωσε έργα που είχαν ξεκινήσει και προχωρήσει από τη δεκαετία του 1980 και που με το κατάλληλο «σπρώξιμο» τα έφερε από την αιώνια κατασκευή στην εποχή της λειτουργίας.

Το μέσο αυτό που έφτασε πριν από μερικά χρόνα ένα βήμα πριν την οριστική κατάρρευση κάνει δυναμικό comeback και τώρα φαίνεται πως οι δυνατότητες είναι μεγάλες. Η ολοκλήρωση της σηματοδότησης και του ETCS το 2020 θα φέρει νέα μεγάλη μείωση της χρονοαπόστασης κατά περίπου 30-40 λεπτά κάνοντας το τρένο και στην Ελλάδα ένα σύγχρονο μέσο.

Ο νέος ηλεκτροκίνητος σιδηρόδρομος, που στην Ευρώπη είναι μία πραγματικότητα δεκαετιών, έχει νέους στόχους. Να φτάσει στην Πάτρα η διπλή ηλεκτροκινούμενη γραμμή και να ξαναζωντανέψει το λιμάνι, να αναβαθμιστεί η γραμμή από τη Θεσσαλονίκη μέχρι την Αλεξανδρούπολη και το Ορμένιο και να κάνει πραγματικότητα την Ανατολική Σιδηροδρομική Εγνατία, να εξηλεκτριστεί ο Θεσσαλικός Σιδηρόδρομος, να αναβαθμιστούν και να επεκταθούν οι Προαστιακοί Σιδηρόδρομοι σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα.

Φυσικά το θέμα των σταθμών που το θίξαμε και προχθές θα πρέπει να μπει στην ατζέντα των σιδηροδρομικών έργων. Δεν γίνεται να θες να λες ότι έχεις ένα μοντέρνο σιδηρόδρομο και οι σταθμοί ειδικά σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη να είναι στην κατάσταση που είδαμε και πριν λίγες μέρες.

Νέα ημέρα ανοίγει όμως και για τα εμπορευματικά δρομολόγια που μέχρι πρότινως ήταν σχεδόν αποκλεισμένα λόγω των έργων. Η νέα γραμμή, η ηλεκτροκίνηση μέχρι την Ειδομένη ανοίγει μεγάλο πεδίο για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ και τις υπόλοιπες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε μία «παρθένα» αγορά η οποία μπορεί να αναπτυχθεί σημαντικά εκμεταλλευόμενη την θετική συγκυρία ανάπτυξης των λιμανιών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη.

Νίκος Καραγιάννης-ypodomes.com

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης
Advertisement

Τρένο

Καταργούνται δρομολόγια λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από σήμερα στη γραμμή Λάρισα-Βόλος

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Καταργούνται από σήμερα, Δευτέρα 12 Αυγούστου, τα δρομολόγια των λεωφορείων της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από Βόλο για Λάρισα στις 06:00 π.μ. και στις 18:25 και από τη Λάρισα στις 07:15 π.μ. και στις 21:35.

Παραμένουν μόνο τα δρομολόγια της ΤΡΑΙΝΟΣΕ από την πρωτεύουσα της Μαγνησίας στις 09:25 π.μ. και στις 12:25 το μεσημέρι και από τη Λάρισα στις 11:15 π.μ. και στις 15:35.

Από τις παραπάνω αλλαγές, πρόβλημα αναμένεται να αντιμετωπίσουν και οι επιβάτες που μετακινούνται σιδηροδρομικώς για Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με τις ανταποκρίσεις.

Πριν από περίπου 3 μήνες είχε καταργηθεί και το πρώτο πρωινό σιδηροδρομικό δρομολόγιο από τον Βόλο προς τη Λάρισα, που εξυπηρετούσε καθημερινά εκατοντάδες εργαζόμενους.

 

Πηγή: paidis.gr

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

ΜΕΤΑΦΟΡΕΣ

Επιτροπή για την αντισεισμική θωράκιση κτιρίων σιδηροδρομικών φορέων προωθούν ΡΑΣ και ΟΑΣΠ

ypodomes team

Δημοσιεύθηκε

στις

από

Μεγάλα έργα, σιδηροδρομικά

Η Ρυθμιστική Αρχή Σιδηροδρόμων σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. (Οργανισμός Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας) αναλαμβάνουν την πρωτοβουλία να προτείνουν προς όλους τους εποπτευόμενους σιδηροδρομικούς φορείς, οι οποίοι διαθέτουν κτίρια που χρησιμοποιούνται στο σιδηροδρομικό δίκτυο, τη σύσταση επιτροπής που θα διεξάγει την εκπόνηση προγράμματος αντισεισμικού ελέγχου και θωράκισης των κτιρίων αυτών.

Το έργο της επιτροπής αυτής θα περιλαμβάνει τα κάτωθι:

1) Καταγραφή των κτιρίων που χρησιμοποιούνται σήμερα στο σιδηροδρομικό δίκτυο.

2) Επιλογή διαθέσιμων μηχανικών των φορέων που θα λάβουν μέρος στο πρόγραμμα.

3) Ταχύρρυθμη εκπαίδευση από τον Ο.Α.Σ.Π., που θα περιλαμβάνει ταχύ οπτικό έλεγχο και συμπλήρωση του Δελτίου Προσεισμικού Ελέγχου.

4) Προσεισμικοί έλεγχοι κτιρίων, διαβίβαση στον Ο.Α.Σ.Π. των Δελτίων Προσεισμικού Ελέγχου και πρώτη βαθμολόγηση, από τον Ο.Α.Σ.Π., της τυχόν σεισμικής επικινδυνότητας των κτιρίων.

5) Προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες σε περιπτώσεις κτιρίων που χρήζουν παρεμβάσεων, σε συνεργασία με τις Διοικήσεις των Οργανισμών στα οποία ανήκουν.

6) Σχέδια Εκκένωσης κτιρίων, σε συνεργασία με τον Ο.Α.Σ.Π. (στις περιπτώσεις όπου δεν υπάρχουν ήδη). Επιπλέον, θα διεξαχθούν ενημερωτικά σεμινάρια από τον Ο.Α.Σ.Π. για την εκπαίδευση όλου του προσωπικού και θα υλοποιηθούν τακτικές ασκήσεις ετοιμότητας.

7) Σε συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και τις Διοικήσεις των εποπτευόμενων φορέων μπορούν, ανάλογα με τις ανάγκες, να προγραμματιστούν σχετικοί έλεγχοι και σε άλλες κατασκευές του σιδηροδρομικού δικτύου (π.χ. γέφυρες, κ.λπ.).

Σύμφωνα με το σκεπτικό των Ρ.Α.Σ. και Ο.Α.Σ.Π., η γεωμορφολογία του εδάφους της χώρας και η συχνή σεισμική δραστηριότητα καθιστούν απαραίτητο τον σχεδιασμό και τις απαιτούμενες δράσεις, ώστε να ληφθούν όλα τα κατάλληλα μέτρα ασφαλείας στο σύστημα σιδηροδρομικών μεταφορών.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τρένο

Σιδηρόδρομος: Στο επίκεντρο το θέμα της συντήρησης του δικτύου

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Καταγραφικό τρένο, flying banana train

Σε μία νέα πολιτική φαίνεται ότι οδεύει το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών σε σχέση με το φλέγον ζήτημα της συντήρησης του δικτύου. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του ypodomes.com η κατάσταση που πολλές φορές περιγράφεται είτε από την ΤΡΑΙΝΟΣΕ με δελτία τύπου και ανακοινώσεις, είτε από φορείς του σιδηρόδρομου, απασχολεί πολύ το Υπ.ΥΠΟΜΕ.

Από την εξαγγελία του προγράμματος της ΝΔ πριν καν έλθει στην εξουσία, η συντήρηση της σιδηροδρομικής υποδομής, είχε τεθεί επί τάπητος και φαίνεται ότι εδώ θα έχουμε μία νέα πολιτική. Αυτή θα καθορίζεται σε ένα ποσό που σύμφωνα με εκτιμήσεις μπορεί να αγγίζει τα 50εκατ.ευρώ ετησίως και να αφορά όλο το σε λειτουργία δίκτυο.

Το ποσό αυτό κρίνεται εφικτό ότι μπορεί να δαπανηθεί και μέσα από ένα μακροχρόνιο συμβόλαιο που θα κυμαίνεται μεταξύ 5-10 ετών. Αυτό για να προσελκύσει εξειδικευμένες εταιρείες να αναλάβουν τη συντήρηση του δικτύου.

Στόχος είναι να βρίσκεται σε τέτοια κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, που να μπορούν να κινούνται με ασφάλεια τα τρένα υψηλών ταχυτήτων που θα τρέχουν πάνω στο δίκτυο. Επίσης το δρομολόγιο του Αθήνα-Θεσσαλονίκη θα μπορεί να γίνεται σε 3 ώρες με την ολοκλήρωση των απαραίτητων έργων για τα συστήματα.

ΤΟ ΜΟΝΤΕΛΟ

Το μοντέλο που μέχρι στιγμής δείχνει να προκρίνεται είναι το βρετανικό, που ειδικά καταγραφικά τρένα (τα λεγόμενα flying banana trains), «σαρώνουν» το δίκτυο κάθε 2-3 μήνες. Εκεί καταγράφουν τριβές, φθορές και τυχόν ρήγματα στην υποδομή (ειδικά την συμπεριφορά των σκύρων) κ.α.

Στη συνέχεια συμφωνείται η διαδικασία αποκατάστασης των ευρημάτων και προχωρούν οι αντίστοιχες εργασίες. Ουσιαστικά έχοντας καταγεγραμμένο όλο το δίκτυο και τις προδιαγραφές του, αυτό θα γίνεται με πολύ απλό τρόπο, καθώς ο «εργολάβος» θα γνωρίζει εκ των προτέρων τι πρέπει να κάνει σε κάθε περίπτωση.

Επιπλέον, το καταγραφικό αυτό τρένο, θα μπορεί να λειτουργεί και προληπτικά δηλαδή αν εντοπιστεί μία μικρο-φθορά η οποία όμως δύναται να εξελιχθεί σε κάτι πιο σοβαρό, θα μπορεί να γίνει η αποκατάσταση πολύ πιο σύντομα, γλυτώνοντας χρήματα και το κυριότερο αυξάνοντας στο μάξιμουμ την ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο μοντέλο θεωρείται σύγχρονο και ταυτόχρονα οικονομικό καθώς στη Βρετανία που εφαρμόζεται τυγχάνει μεγάλης αποδοχής λόγω της μείωσης κατά δεκάδες εκατομμύρια λίρες σε έξοδα συντήρησης κάθε χρόνο.

Όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές στο ypodomes.com, το πιο πιθανό είναι να επιχειρηθεί ένα συμβόλαιο επιπέδου υπηρεσιών (SLA Agreement), όπου βάσει των προδιαγραφών που θα τεθούν από τον Φορέα Ανάθεσης, δηλαδή τον ΟΣΕ, θα αποφασιστεί ένα επίπεδο υπηρεσιών και θα υποβάλλεται ένα πρόγραμμα συντήρησης, το όποιο θα εκτελείται όπως αναφέρθηκε παραπάνω.

Η ΣΗΜΕΡΙΝΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Η σημερινή κατάσταση στο σιδηροδρομικό δίκτυο, δεν είναι και η καλύτερη, παρά την ομολογουμένως φιλότιμη προσπάθεια που γίνεται. Σχεδόν καθημερινά η ΤΡΑΙΝΟΣΕ μέσω ανακοινώσεων και δελτίων τύπου αναφέρει προβλήματα στην υποδομή και τα συστήματα.

Ένα άλλο σημείο που θα πρέπει επίσης να ληφθούν αποφάσεις είναι η κατάσταση των σταθμών. Οι κεντρικοί σταθμοί Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Πειραιά και Λάρισας, δεν κολακεύουν καθόλου με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται. Κτίρια που είναι σε κακή κατάσταση, κοινόχρηστοι χώροι και χώροι υγιεινής με πολλά προβλήματα, υπηρεσίες που θυμίζουν άλλες δεκαετίες.

Επίσης μεγάλη εμπλοκή παρατηρείται μεταξύ ΟΣΕ και ΓΑΙΑΟΣΕ σχετικά με τους σταθμούς. Για παράδειγμα, ο ΟΣΕ πληρώνει τον ΕΝΦΙΑ των σταθμών αλλά την εκμετάλλευση των χώρων τον έχει η ΓΑΙΑΟΣΕ.

Το σιδηροδρομικό πλάνο συζητείται και αναμένονται με ενδιαφέρον οι αποφάσεις που θα καθορίσουν το μέλλον του μέσου που δείχνει να αναγεννάται τα τελευταία χρόνια.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα