Connect with us

Τραμ

Εντός του μήνα ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές των τραμ Alstom Citadis X05

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο Τραμ Alstom

Η Alstom παρέδωσε τα πρώτα δύο από τα 25 οχήματα τραμ Citadis X05 για την Αθήνα, τα οποία παραγγέλθηκαν από την Αττικό Μετρό τον Ιούλιο του 2018. Οι δοκιμές των νέων οχημάτων στο δίκτυο θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, για να τεθεί μετά το πέρας των δοκιμών σε επιβατική λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα 25 οχήματα τραμ θα κινούνται στο υπάρχον δίκτυο του τροχιόδρομου της Αθήνας, καθώς και στις μελλοντικές επεκτάσεις αυτού. Εκτιμάται ότι η παράδοση του τελευταίου οχήματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Μαΐου 2021.

“Η Alstom είναι περήφανη που φέρνει τα τραμ τελευταίας γενιάς στην Αθήνα. Παρέχοντας αξιόπιστο και σύγχρονο τροχαίο υλικό, δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, ώστε να αυξήσουμε περαιτέρω τη χωρητικότητα και τη διαθεσιμότητα των υπαρχουσών
γραμμών και των επεκτάσεών τους,” δήλωσε ο κύριος Σταύρος Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom Ελλάδος.

«Είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη των μεταφορών στην Αθήνα και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους να έχουμε οχήματα τραμ τελευταίας γενιάς για βελτιωμένες και πιο ευχάριστες αστικές συγκοινωνίες, φιλικές προς το περιβάλλον και τον επιβάτη», δήλωσε ο κύριος Νίκος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό.

Δοκιμές και εκπαίδευση του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ

Εκτός από την κατασκευή και την προμήθεια των τραμ, η Alstom είναι επίσης υπεύθυνη για τις επί τόπου δοκιμές, την εκπαίδευση του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ, τις υπηρεσίες της 3-ετούς εγγύησης, καθώς και για την προμήθεια των απαιτούμενων ανταλλακτικών των οχημάτων. Τα συγκεκριμένα οχήματα τραμ είναι τα πρώτα της Alstom που πωλούνται στην Ελλάδα, αφότου η εταιρεία προμήθευσε 28 συρμούς μετρό στις αρχές του 2000 για το πρώτο έργο του Μετρό της Αθήνας.

Τα σύγχρονα οχήματα τραμ Citadis X05 θα προστεθούν στον υπάρχοντα στόλο οχημάτων αστικού σιδηροδρόμου και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο Αθήνας και Πειραιά. Τα συγκεκριμένα οχήματα τραμ τελευταίας γενιάς προσφέρουν αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία, με 20% μεγαλύτερη επιφάνεια παραθύρων για ευρεία θέαση, LED για απαλό και ομοιόμορφο φωτισμό, ευρύχωρες ατομικές θέσεις και άμεση πληροφόρηση των επιβατών σε μεγάλες οθόνες μέσω τηλεματικού συστήματος. Τα οχήματα είναι πέντε βαγονιών και έχουν συνολικό μήκος 33 μέτρα, με μέγιστη χωρητικότητα 294 επιβατών. Διπλές θύρες σε όλο το μήκος του τραμ εξασφαλίζουν αναβαθμισμένη προσβασιμότητα.

Τα τραμ Citadis X05

Το Citadis X05, ως η πλέον πρόσφατη προσθήκη στη σειρά Citadis, διαθέτει αρκετές νέες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων κινητήρες μόνιμου μαγνήτη για υψηλότερη απόδοση, καθώς και βελτιωμένο HVAC (σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού), τα οποία από κοινού συντελούν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του οχήματος κατά 25%. Η απλουστευμένη ενσωμάτωση συστημάτων και συντήρησης αυτών μειώνουν τα κόστη του κύκλου ζωής, ενώ το όχημα τραμ στο σύνολό του είναι κατά 97% ανακυκλώσιμο. Μέχρι σήμερα, το Citadis X05 έχει πωληθεί σε πόλεις, όπως το Σίδνεϋ, το Παρίσι, η Νίκαια, η Avignon, η Caen, η Lusail, η Φρανκφούρτη και η Αθήνα.

Έχουν πωληθεί 2.700 οχήματα τραμ της σειράς Citadis σε περισσότερες από 60 πόλεις παγκοσμίως. Τα τραμ Citadis έχουν ήδη καλύψει πάνω από 1 δισ. χιλιόμετρα και έχουν μεταφέρει 10 δισ. επιβάτες από τη θέση του πρώτου τραμ σε λειτουργία το 2000.

image_pdfimage_print

Τραμ Αθήνας

[VIDEO] Ήρθαν στην Αθήνα τα νέα πορτοκαλί Τραμ

Newsroom Ypodomes.com

Δημοσιεύθηκε

στις

Νέο Τραμ Alstom

Μετά από 16 χρόνια λειτουργίας και εν αναμονή λειτουργίας της πρώτης μεγάλης επέκτασης του Τραμ στον Πειραιά, έφτασαν στην Αθήνα τα πρώτα ολοκαίνουργια Τραμ με την υπογραφή της Alstom.

Συγκεκριμένα, στο Αμαξοστάσιο του Τραμ στο Ελληνικό έφθασαν οι πρώτοι δύο συρμοί Τραμ από τους συνολικά 25 που κατασκευάζει για λογαριασμό της ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ η Γαλλική Alstom.

Τα νέα Τραμ έχουν χρώμα πορτοκαλί, όπως επελέγη σε σχετική ψηφοφορία πριν από περίπου δύο χρόνια και όχι ασημί-μπλε όπως τα Ιταλικά Ansaldobreda που κινούνται μέχρι σήμερα στους δρόμους της Αθήνας.

Με την ολοκλήρωση του ελέγχου τους, οι 25 νέοι συρμοί Τραμ θα παραδοθούν σταδιακά από την ΑΤΤΙΚΟ ΜΕΤΡΟ στη ΣΤΑΣΥ για να εντάξει στο στόλο της.

Τα νέα Τραμ είναι απαραίτητα για την εύρυθμη λειτουργία του δικτύου που επεκτείνεται κατά 5,4 χλμ στο κέντρο και το λιμάνι του Πειραιά ενώ θα συμβάλει και στη βελτίωση της καθημερινής απόδοσης των δρομολογίων.

Πρόκειται για τη δεύτερη γενιά συρμών Τραμ που θα ενταχθούν στο δίκτυο της Αθήνας και θα περιλαμβάνουν όλες τις τεχνικές βελτιώσεις που έχουν προκύψει από το 2004.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Η νέα εικόνα του Τραμ της Αθήνας και το πλάνο να φτάσει Σύνταγμα και Πειραιά

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμαξοστάσιο Ελληνικό

Νέοι συρμοί Τραμ, επέκταση του Αμαξοστασίου στο Ελληνικό, έναρξη λειτουργίας της επέκτασης προς Πειραιά, αλλά και αναβάθμιση καθημερινής λειτουργίας του μέσου είναι μερικές από τις σημαντικότερες δράσεις της ΣΤΑΣΥ, στο πλαίσιο της ανάταξης των αστικών συγκοινωνιών της γενικότερης ομπρέλας έργων του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στο ypodomes.com, ο Νίκος Χαιρέτας, διευθύνων σύμβουλος της ΣΤΑΣΥ Α.Ε., πέρα από το μεγάλο πρόγραμμα έργων της Γραμμής 1 (που σας παρουσιάσαμε πριν από λίγες ημέρες), γίνεται αγώνας δρόμου για να ενισχυθεί η παρουσία του Τραμ στους δρόμους της Αθήνας. Σήμερα και παρά τις καθημερινές προσπάθειες που γίνονται για την ομαλή μετακίνηση των επιβατών προσθέτοντας και τους περιορισμούς που προέκυψαν από την πανδημία του covid-19, είναι φανερό ότι χρειάζεται ενίσχυση του έργου και της γενικότερης εικόνας των αστικών συγκοινωνιών και δη του Τραμ.

Μία νέα εικόνα για το Τραμ

Το δίκτυο Τραμ της Αθήνας είναι μία πικρή υπόθεση για τις αστικές συγκοινωνίες της πόλης. Η γενικότερη αίσθηση αλλά και ο λανθασμένος παραλληλισμός του μέσου με το Μετρό έχει φέρει ένα αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της παρουσίας του μέσου στην πόλη, σε αντίθεση με τις περισσότερες Ευρωπαϊκές πόλεις που διαθέτουν Τραμ.

Πριν από λίγες μέρες αφίχθηκαν από την Βαρκελώνη οι πρώτοι δύο συρμοί Τραμ νέας γενιάς. Συνολικά 25 συρμοί θα έρθουν να συμπληρώσουν τον ομολογουμένως αποδεκατισμένο στόλο του δικτύου. Τα νέα πορτοκαλί Τραμ της Alstom, ενσωματώνουν όλες τις νέες τεχνολογίες και στην ΣΤΑΣΥ φιλοδοξούν ότι θα φέρουν νέο αέρα και θα προσελκύσουν το κοινό. Θα πρέπει να σημειώσουμε πως, όπως και οι συρμοί Μετρό, τα νέα Τραμ ανήκουν ιδιοκτησιακά στην Αττικό Μετρό η οποία άλλωστε διεξήγαγε και τον σχετικό διαγωνισμό για την προμήθεια τους. Τα τραμ θα παραδοθούν από την Α.Μ. στη ΣΤΑΣΥ μετά τον έλεγχο και την παραλαβή τους.

Παράλληλα όπως έγινε γνωστό, στις 26 Αυγούστου εντάχθηκε στο ΕΣΠΑ 2014-2020 μέσω του ΠΕΠ Αττικής, το έργο επέκτασης του Αμαξοστασίου στο Ελληνικό, έργο που θα δημοπρατήσει το προσεχές διάστημα η Αττικό Μετρό Α.Ε. Το έργο είναι απαραίτητο για τον «σταβλισμό» των νέων συρμών Τραμ μιας και ο σημερινός χώρος δεν επαρκεί για τον αυξημένο στόλο της ΣΤΑΣΥ. Το κόστος του έργου είναι περίπου 18 εκατ.ευρώ.

Το “κολοβό δίκτυο” και οι προσπάθειες για να πάει ξανά Σύνταγμα

Με την ένταξη των νέων Τραμ στο στόλο της ΣΤΑΣΥ, πιστεύεται πως θα βελτιωθούν και οι καθημερινοί χρόνοι ανταπόκρισης ωστόσο αυτό θα πρέπει να συνδυαστεί με την επαναλειτουργία του δικτύου από άκρη σε άκρη. Άλλωστε ως μεγάλο θέμα του δικτύου Τραμ παραμένει το γεγονός πως είναι “κολοβό”.

Από τον Οκτώβριο του 2018 έχει κοπεί το τμήμα Κασομούλη-Σύνταγμα, στερώντας από το μέσο και τους επιβάτες την σύνδεση με την καρδιά της πόλης, ενώ από τις αρχές της χρονιάς κόπηκε και το τμήμα Μπάτης-ΣΕΦ λόγω των έργων ανάπλασης στο Φάληρο. Ενεργά τμήματα λοιπόν απομένουν αυτά από τον Νέο Κόσμο μέχρι την παραλιακή λεωφόρο που συναντά το τμήμα Βούλα-Μπάτης. Αυτό σημαίνει όμως πως το Τραμ κινείται σε ένα δίκτυο χωρίς κάποιο σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο, πέρα από τη Γλυφάδα και τη σύνδεση του μέσου με το Μετρό στο Νέο Κόσμο.

Σύμφωνα με τον Νίκο Χαιρέτα, η ιδιότυπη «ομηρία» του Τραμ αναμένεται να λήξει σύντομα. Σχετικά με την επαναλειτουργία του τμήματος Κασομούλη-Σύνταγμα,  τοποθετείται μέχρι τα Χριστούγεννα. Για να γίνει αυτό εφικτό αυτή την εποχή υπογράφεται η σύμβαση για την τοποθέτηση στην σήραγγα ομβρίων της κοίτης του Ιλισού, που βρίσκεται κάτω από τον τροχιόδρομο, ενός σύγχρονου συστήματος αισθητήρων.

Αυτό το σύστημα θα καταγράφει καθ` όλη τη διάρκεια του 24ώρου τις τυχόν στατικές παραμορφώσεις της κατασκευής. Μετά το πρώτο διάστημα και εφόσον οι καταγραφές είναι -όπως πιστεύεται- τέτοιες που να το επιτρέπουν, θα ξεκινήσουν δοκιμαστικά δρομολόγια με Τραμ για να διαπιστωθούν τα φορτία με τα οποία κινείται το μέσο και το κατά πόσο πραγματικά επηρεάζει την σήραγγα.

“Ομίχλη” στα έργα του Τραμ στο Φάληρο

Αντίθετα, προς το παρόν ομίχλη καλύπτει το πότε θα ξεκινήσει και πάλι η λειτουργία του τμήματος Μπάτης (Π. Φάληρο)- ΣΕΦ, που θα επιτρέψει ταυτόχρονα και τη λειτουργία της κυκλικής επέκτασης ΣΕΦ-Πειραιάς-ΣΕΦ.

Τα έργα του Φαλήρου, που εκτελούνται από την Περιφέρεια Αττικής, σύμφωνα με πληροφορίες κινούνται με χαμηλές ταχύτητες και η αναμενόμενη ολοκλήρωση και παράδοση της μετατοπισμένης γραμμής Τραμ στα τέλη Αυγούστου δεν ευοδώθηκε. Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πίεση από την Περιφέρεια για να ολοκληρωθούν τα έργα από τον ανάδοχο, ωστόσο προς το παρόν δεν φαίνεται να έχουμε κάποιο χειροπιαστό χρονοδιάγραμμα παράδοσης των έργων για το Τραμ.

Στο μέτωπο της λειτουργίας της πρώτης μεγάλης επέκτασης του δικτύου από το Φάληρο μέχρι τον Πειραιά, το πρόβλημα με το υπό κατάρρευση κτίριο στην οδό Ομηρίδου Σκυλίτση στην έξοδο προς ΣΕΦ λύνεται. Όπως αναφέρει στο ypodomes.com ο κ. Χαιρέτας, υπάρχει πλέον εγκεκριμένη από το ΥΠΠΟ, μελέτη κατεδάφισης του κτιρίου από τα δύο μέτρα και πάνω και οι σχετικές εργασίες αναμένεται να ξεκινήσουν το αμέσως επόμενο διάστημα. Αυτό θα απελευθερώσει τη γραμμή που στο συγκεκριμένο σημείο έχει αποκλειστεί.

Αν δεν έχουμε κάποια περαιτέρω καθυστέρηση στα έργα του Φαλήρου (που είναι και ο σημαντικότερος αναβλητικός παράγοντας), όλο το τμήμα από τον Μπάτη στο Παλαιό Φάληρο μέχρι το ΣΕΦ και τον Πειραιά, θα μπορεί να λειτουργήσει κανονικά μέχρι το τέλος του έτους.

Η τηλεματική και το πράσινο κύμα

Παράλληλα ολοκληρώνονται οι τελικές δοκιμές και ρυθμίσεις του νέου συστήματος Τηλεματικής (πρόκειται για το σύστημα που αφενός απεικονίζει τη θέση των Τραμ στον πίνακα του Κέντρου Ελέγχου, ενώ παράλληλα δίνει προτεραιότητα στα οχήματα του Τραμ έναντι της υπόλοιπης κυκλοφορίας), το οποίο αντικατέστησε το παλαιό σύστημα για να συμπεριλάβει την επέκταση προς Πειραιά.

Με το νέο σύστημα τηλεματικής μπαίνουν οι βάσεις αναφορικά και με το περίφημο «πράσινο κύμα», το οποίο ταλαιπωρεί το δίκτυο Τραμ από την έναρξη της λειτουργίας του. Οπως επισημαίνει δε ο επικεφαλής της ΣΤΑΣΥ, δρομολογούνται όλες εκείνες οι ενέργειες ούτως ώστε, μέχρι το επόμενο καλοκαίρι, να είναι σε πλήρη λειτουργία ώστε το Τραμ νε είναι πλέον πανέτοιμο να εξυπηρετήσει με μεγαλύτερες ταχύτητες και με πλήρες πλέον δίκτυο, τους επιβάτες που θα το επιλέξουν για τις μετακινήσεις τους.

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Τραμ Αθήνας

Στο ΕΣΠΑ 2014-2020 η επέκταση του Αμαξοστασίου Τραμ στο Ελληνικό

Νίκος Καραγιάννης

Δημοσιεύθηκε

στις

Αμαξοστάσιο Ελληνικό

Ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γεώργιος Καραγιάννης, επισκέφθηκε χθες τα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, τον Περιφερειάρχη, κ. Γεώργιο Πατούλη.

Αντικείμενο της συνάντησής τους ήταν η προώθηση των μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η Αττική.

Μεταξύ άλλων, συζητήθηκε η δυνατότητα χρηματοδότησης και κατασκευής νέων πεζογεφυρών, σε σημεία του οδικού δικτύου της Περιφέρειας με αυξημένη επικινδυνότητα, αφού η οδική ασφάλεια αποτελεί κεντρική προτεραιότητα του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Επίσης, στο πλαίσιο της συνάντησης, υπεγράφη από τον Περιφερειάρχη η ένταξη της επέκτασης του Αμαξοστασίου του ΤΡΑΜ στο Ελληνικό στο Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα (ΠΕΠ) Αττική 2014 – 2020, προϋπολογισμού 18,3 εκ.

Για να είναι ακόμα πιο αποτελεσματική στο εξής η συνεργασία των δύο μερών, αποφασίστηκε η σύσταση κοινής ομάδας εργασίας, η οποία θα συνέρχεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα με σκοπό την επίλυση θεμάτων συναρμοδιότητας Υπουργείου και Περιφέρειας.

Μετά τη συνάντηση, ο Γενικός Γραμματέας Υποδομών κ. Γιώργος Καραγιάννης, δήλωσε: «Σήμερα εκπροσώπησα τον Υπουργό Κώστα Καραμανλή, στη συνάντηση με τον Περιφερειάρχη κ. Πατούλη, όπου επανεπιβεβαιώθηκε η διάθεση να δουλέψουμε μαζί για να επιλυθούν τα προβλήματα και να προχωρήσουν όλα τα έργα γρήγορα. Η οδική ασφάλεια, η ανάπτυξη των υποδομών στην Αττική και η βελτίωση της καθημερινότητας του πολίτη, αποτελούν κοινούς μας στόχους. Υπάρχει πνεύμα συνεννόησης, σήμερα είχαμε μια πολύ γόνιμη συζήτηση και είμαι βέβαιος ότι η συνεργασία μας θα αποδειχτεί εξαιρετικά αποδοτική για τους συμπολίτες μας».

image_pdfimage_print
συνέχεια ανάγνωσης

Facebook

Ετικέτεςδημοφιλη θεματα