Connect with us

Τραμ

Εντός του μήνα ξεκινούν οι πρώτες δοκιμές των τραμ Alstom Citadis X05

Δημοσιεύθηκε

στις

Η Alstom παρέδωσε τα πρώτα δύο από τα 25 οχήματα τραμ Citadis X05 για την Αθήνα, τα οποία παραγγέλθηκαν από την Αττικό Μετρό τον Ιούλιο του 2018. Οι δοκιμές των νέων οχημάτων στο δίκτυο θα ξεκινήσουν στα τέλη Σεπτεμβρίου 2020, για να τεθεί μετά το πέρας των δοκιμών σε επιβατική λειτουργία τον Φεβρουάριο του 2021.

Τα 25 οχήματα τραμ θα κινούνται στο υπάρχον δίκτυο του τροχιόδρομου της Αθήνας, καθώς και στις μελλοντικές επεκτάσεις αυτού. Εκτιμάται ότι η παράδοση του τελευταίου οχήματος θα έχει ολοκληρωθεί στα τέλη του Μαΐου 2021.

“Η Alstom είναι περήφανη που φέρνει τα τραμ τελευταίας γενιάς στην Αθήνα. Παρέχοντας αξιόπιστο και σύγχρονο τροχαίο υλικό, δεσμευόμαστε ότι θα εξακολουθήσουμε να στηρίζουμε την ανάπτυξη των αστικών συγκοινωνιών στην Αθήνα, ώστε να αυξήσουμε περαιτέρω τη χωρητικότητα και τη διαθεσιμότητα των υπαρχουσών
γραμμών και των επεκτάσεών τους,” δήλωσε ο κύριος Σταύρος Βλάχος, Διευθύνων Σύμβουλος της Alstom Ελλάδος.

«Είναι καθήκον μας να συμβάλουμε στη βιώσιμη και πράσινη ανάπτυξη των μεταφορών στην Αθήνα και γνωρίζουμε πόσο σημαντικό είναι για όλους να έχουμε οχήματα τραμ τελευταίας γενιάς για βελτιωμένες και πιο ευχάριστες αστικές συγκοινωνίες, φιλικές προς το περιβάλλον και τον επιβάτη», δήλωσε ο κύριος Νίκος Κουρέτας, Διευθύνων Σύμβουλος της Αττικό Μετρό.

Δοκιμές και εκπαίδευση του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ

Εκτός από την κατασκευή και την προμήθεια των τραμ, η Alstom είναι επίσης υπεύθυνη για τις επί τόπου δοκιμές, την εκπαίδευση του προσωπικού της ΣΤΑΣΥ, τις υπηρεσίες της 3-ετούς εγγύησης, καθώς και για την προμήθεια των απαιτούμενων ανταλλακτικών των οχημάτων. Τα συγκεκριμένα οχήματα τραμ είναι τα πρώτα της Alstom που πωλούνται στην Ελλάδα, αφότου η εταιρεία προμήθευσε 28 συρμούς μετρό στις αρχές του 2000 για το πρώτο έργο του Μετρό της Αθήνας.

Τα σύγχρονα οχήματα τραμ Citadis X05 θα προστεθούν στον υπάρχοντα στόλο οχημάτων αστικού σιδηροδρόμου και πρόκειται να χρησιμοποιηθούν στο δίκτυο Αθήνας και Πειραιά. Τα συγκεκριμένα οχήματα τραμ τελευταίας γενιάς προσφέρουν αναβαθμισμένη επιβατική εμπειρία, με 20% μεγαλύτερη επιφάνεια παραθύρων για ευρεία θέαση, LED για απαλό και ομοιόμορφο φωτισμό, ευρύχωρες ατομικές θέσεις και άμεση πληροφόρηση των επιβατών σε μεγάλες οθόνες μέσω τηλεματικού συστήματος. Τα οχήματα είναι πέντε βαγονιών και έχουν συνολικό μήκος 33 μέτρα, με μέγιστη χωρητικότητα 294 επιβατών. Διπλές θύρες σε όλο το μήκος του τραμ εξασφαλίζουν αναβαθμισμένη προσβασιμότητα.

Τα τραμ Citadis X05

Το Citadis X05, ως η πλέον πρόσφατη προσθήκη στη σειρά Citadis, διαθέτει αρκετές νέες τεχνολογίες, μεταξύ των οποίων κινητήρες μόνιμου μαγνήτη για υψηλότερη απόδοση, καθώς και βελτιωμένο HVAC (σύστημα θέρμανσης, αερισμού και κλιματισμού), τα οποία από κοινού συντελούν στην μείωση της κατανάλωσης ενέργειας του οχήματος κατά 25%. Η απλουστευμένη ενσωμάτωση συστημάτων και συντήρησης αυτών μειώνουν τα κόστη του κύκλου ζωής, ενώ το όχημα τραμ στο σύνολό του είναι κατά 97% ανακυκλώσιμο. Μέχρι σήμερα, το Citadis X05 έχει πωληθεί σε πόλεις, όπως το Σίδνεϋ, το Παρίσι, η Νίκαια, η Avignon, η Caen, η Lusail, η Φρανκφούρτη και η Αθήνα.

Έχουν πωληθεί 2.700 οχήματα τραμ της σειράς Citadis σε περισσότερες από 60 πόλεις παγκοσμίως. Τα τραμ Citadis έχουν ήδη καλύψει πάνω από 1 δισ. χιλιόμετρα και έχουν μεταφέρει 10 δισ. επιβάτες από τη θέση του πρώτου τραμ σε λειτουργία το 2000.

Advertisement href="https://tuvaustriahellas.gr/ypiresies/?service=ypodomon#service-container" target="_blank">

Facebook

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα