Connect with us

Φυσικό Αέριο-LPG

Εντός του μήνα η απόφαση της ΡΑΕ για την πορεία του Διώρυγα Gas

Δημοσιεύθηκε

στις

Εάν στα τέλη του 2020 διαβλέπαμε φως στο τούνελ για το ζήτημα της ένταξης του Διώρυγα Gas της Motor Oil στο Δεκαετές Πλάνο Ανάπτυξης (ΔΠΑ) του ΔΕΣΦΑ, πλέον μπορούμε να πούμε πως σύντομα βγαίνουμε από αυτό.

Πιο συγκεκριμένα, το ζήτημα που είχε προκύψει μεταξύ της Motor Oil και του ΔΕΣΦΑ έχει λυθεί και σύμφωνα με πληροφορίες του ypodomes.com εντός του μήνα, εάν όχι εντός των επόμενων ημερών, αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της ολομέλειας της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ) σχετικά με την έγκριση του ΔΠΑ του Διαχειριστή.

Αυτό σημαίνει ότι στην περίπτωση που το ΔΠΑ του ΔΕΣΦΑ πάρει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ, τότε προχωρά και η μεγάλη αυτή επένδυση στον τομέα του φυσικού αερίου. Να υπενθυμίσουμε πως το εν λόγω έργο υπήρξε για μεγάλο διάστημα πεδίο διαλόγου της Motor Oil με το ΔΕΣΦΑ καθώς το έργο είχε κριθεί ως “μη βιώσιμο” από το Διαχειριστή με αποτέλεσμα να υπάρξει μία σειρά τροποποιήσεων στο έργο προκειμένου να ανταποκριθεί στα απαιτούμενα.

Εφόσον το ΔΠΑ του ΔΕΣΦΑ πάρει το πράσινο φως από τη ΡΑΕ και σε αυτό ενταχθεί και το Διώρυγα GAS, κάτι το οποίο αναμένεται καθώς σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ΡΑΕ δεν κρύβει “εκπλήξεις” στις συνεδριάσεις της, τότε η Motor Oil είναι σε θέση να ξεκινήσει τη διαδικασία για την οριστικοποίηση των τεχνικών και εμπορικών χαρακτηριστικών και έπειτα για την εμπορική λειτουργία, η οποία σύμφωνα με τις πηγές της αγοράς τοποθετείται προς τα τέλη του τρέχοντος έτους.

Τι είναι το Διώρυγα Gas

Το Διώρυγα Gas της Motor Oil αφορά την κατασκευή μίας πλωτής μονάδας αεριοποίησης και αποθήκευσης υγροποιημένου φυσικού αερίου (FSRU) στους Άγιους Θεοδώρους της Κορίνθου και περιλαμβάνει ειδικό πλοίο, κατασκευή προβλήτας, καθώς και εγκατάσταση ειδικών αγωγών για τη σύνδεση της μονάδας FSRU στο Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου (ΕΣΜΦΑ).

Αναλυτικά το έργο περιλαμβάνει:

• Πλωτή Μονάδα Αποθήκευσης και Αεριοποίησης (Floating Storage and Regasification Unit) [FSRU].
• Τέσσερις δεξαμενές αποθήκευσης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης 130.000-180.000 m3.
• Μονάδα αεριοποίησης δυναμικότητας 300-500 m3 ΥΦΑ /ώρα.
• Αγωγούς σύνδεσης Φυσικού Αερίου για τη διοχέτευση του καυσίμου στο Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Φυσικού Αερίου (ΕΣΦΑ) μέσω νέου μετρητικού σταθμού.

Η δυνατότητα παροχής φυσικού αερίου στο σύστημα μέσω του έργου Διώρυγα Gas εκτιμάται σε 2,0-3,0 bcm/έτος.

Η αγκυροβόληση της μονάδας θα γίνει σε απόσταση περίπου 1,5 χλμ. νοτιοδυτικά του Διυλιστηρίου της Motor Oil στους Αγίους Θεοδώρους Κορίνθου και σε καθορισμένη περιοχή αγκυροβολίου. Η σύνδεση με το Εθνικό Σύστημα Φυσικού Αερίου θα γίνει σε απόσταση περίπου 2 χλμ. οnshore/offshore.

Η επένδυση αυτή θα ενσωματώσει τις παγκόσμιες βέλτιστες διαθέσιμες τεχνικές, ενισχύοντας την ελληνική τεχνογνωσία κατασκευής και λειτουργίας εγκαταστάσεων FSRU.

Τα οφέλη του Διώρυγα Gas

Το εν λόγω έργο θα προσφέρει ένα πλήθος οφελών τόσο στην Ελλάδα όσο και στο σύνολο της Νοτιοανατολικής Ευρώπης. Πιο συγκεκριμένα, το FSRU της Motor Oil:

  •  θα αποτελέσει μια νέα πύλη εισόδου ΥΦΑ στο ΕΣΦΑ προσφέροντας ευελιξία στις εισαγωγές ανταγωνιστικού ΥΦΑ, μειώνοντας το βαθμό συμφόρησης της Ρεβυθούσας και καθιστώντας ανταγωνιστικότερη την τιμή φυσικού αερίου στην Ελληνική αγορά,
  • θα συντελέσει στην ασφάλεια εφοδιασμού της ελληνικής αγοράς φυσικού αερίου με επαύξηση της συνολικής δυναμικότητας αποθήκευσης ΥΦΑ κατά 80% (επιπλέον 130.000 – 180.000 m3 ΥΦΑ),
  • θα διαφοροποιήσει στρατηγικά τις πηγές προμήθειας φυσικού αερίου, δεδομένου ότι αυτή την στιγμή ή στο εγγύς μέλλον ένα σημαντικό μέρος του φυσικού αερίου που εισάγεται στην Ελλάδα διοχετεύεται μέσω Τουρκίας (Turkstream, Κήποι, TAP). Συνεπώς, θα ενισχύσει την ύπαρξη εναλλακτικών πηγών προμήθειας με τη μορφή ΥΦΑ, που θα εισάγονται χωρίς γεωπολιτικά ρίσκα και γεωπολιτικούς περιορισμούς, αφού μπορεί να προέρχονται από οποιοδήποτε σημείο του κόσμου,
  • θα δίνει τη δυνατότητα εισαγωγής ποσοτήτων φυσικού αερίου στο κέντρο της κατανάλωσης του ΕΣΦΑ λόγω της χωροθέτησής του στην περιοχή των Αγίων Θεοδώρων, πλησίον των μεγαλύτερων σημείων κατανάλωσης φυσικού αερίου στο Νότο και των σχεδιαζόμενων μελλοντικών επεκτάσεων του ΕΣΦΑ στην Πελοπόννησο,
  • θα διευκολύνει την περαιτέρω διείσδυση φυσικού αερίου σε απομακρυσμένες περιοχές της χώρας μέσω ανάπτυξης δραστηριοτήτων ΥΦΑ μικρής κλίμακας (small-scale LNG) ή/ και συμπιεσμένου φυσικού αερίου (CNG),
  • θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό με προφανή οφέλη για τους τελικούς καταναλωτές λόγω του πλήθους των προσφορών αλλά και της άμεσης σύγκρισης των τιμών αγωγού και ΥΦΑ.

Advertisement

Ετικέτες

δημοφιλη θεματα