Νίκος
Καραγιάννης

Εντός του 2023 θα δοθούν οι προσφορές για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας. Αυτό δήλωσε εχθές σε εκδήλωση του Υπερταμείου ο Διευθύνων Σύμβουλος, Γρηγόρης Δημητριάδης. Όπως είπε στην παρούσα φάση είναι σε διαδικασία ελέγχου οι φάκελοι των σχημάτων που εκδήλωσαν ενδιαφέρον και πως μέχρι τις αρχές καλοκαιριού ο διαγωνισμός θα περάσει στην Β`φάση.

Στη συνέχεια αφού κλείσει ο διάλογος, θα οριστεί ημερομηνία στην οποία θα γίνει και η υποβολή των δεσμευτικών προσφορών από τα σχήματα τα οποία θα έχουν καταφέρει να περάσουν. Αυτό εκτιμάται ότι θα γίνει προς το τέλος Φθινοπώρου.

Να θυμίσουμε πως ο διαγωνισμός για την παραχώρηση του Διεθνούς Αεροδρομίου Καλαματάς ξεκίνησε από την ΕΕΣΥΠ στις 15 Δεκεμβρίου 2022, με την εκδήλωση ενδιαφέροντος στην οποία συμμετείχαν 4ενδιαφερόμενοι επενδυτές που θα αναλάβουν το δικαίωμα διοίκησης, διαχείρισης, λειτουργίας, ανάπτυξης, επέκτασης, συντήρησης και εκμετάλλευσης.

Το ενδιαφέρον τους εκδήλωσαν τα εξής επενδυτικά σχήματα :
1. ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ Α.Ε.- GMR Airports Limited
2. ΜΥΤΙΛHΝΑΙΟΣ Α.Ε.-CORPORATION AMERICA AIRPORTS S.A
3. Egis Airport Operation-AKTOR CONCESSIONS SINGLE MEMBER S.A.- Aéroports de la Cote d’Azur
4. FRAPORT AG- DELTA AIRPORT INVESTMENTS A.E.- ΠΗΛΕΑΣ Α.Ε.

Ο διαγωνισμός για το Διεθνές Αεροδρόμιο της Καλαμάτας αποτελεί το πρώτο πολύ μεγάλο βήμα για την αξιοποίηση των 23 περιφερειακών αεροδρομίων. Οι προσφορές για την παραχώρηση του αεροδρομίου Καλαμάτας θα υποδείξουν ουσιαστικά ποιος θα κυριαρχήσει στον χώρο των αερομεταφορών της χώρας καθώς η Fraport έχει δώσει και πάλι το παρών.

Η αξιοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων θα αλλάξει άρδην την εικόνα της χώρας στον τομέα των μεταφορών, ο οποίος είναι κρίσιμος για τη βελτιστοποίηση της εξυπηρέτησης των πολιτών, αλλά και για την τουριστική ανάπτυξη της χώρας.

Σε ό,τι αφορά τα υπόλοιπα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια, έχει εκκινήσει ο διαγωνισμός για την επιλογή Συμβούλου (χρηματοοικονομικού, νομικού, τεχνικού/κυκλοφοριακού) και η υποβολή προσφορών έχει οριστεί για τις 6 Φεβρουαρίου 2023. Η ολοκλήρωση του διαγωνισμού και η υπογραφή σύμβασης με τον Σύμβουλο για τα 22 Περιφερειακά Αεροδρόμια αναμένεται εντός του 2023.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV