Newsroom

Με το δεξί φαίνεται πως θα μπει το 2021 όσον αφορά τις επενδύσεις σε έργα ΑΠΕ στη χώρα μας και πιο συγκεκριμένα τη δημιουργία φωτοβολταϊκών πάρκων στη Στερεά Ελλάδα και τη Θεσσαλία.

Όπως έχουμε επισημάνει πρόσφατα, η Solar Project SC ΙKE έχει υποβάλει την πρόταση της στο Enterprise Greece με στόχο να ενταχθούν στις στρατηγικές επενδύσεις και το νόμο 3894/10 για τη fast track αδειοδότηση φωτοβολταϊκά πάρκα ισχύος τουλάχιστον 750 MW στις προαναφερθείσες περιοχές.

Σύμφωνα με πηγές πολύ κοντά στο θέμα δεν αργεί η μέρα που θα ενταχθούν οι εξής προτάσεις στη Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων και μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα έχει πραγματοποιηθεί η σχετική συνεδρίαση με στόχο την έγκριση για την υπαγωγή στο ειδικό αυτό καθεστώς.

Σε ποιες περιοχές θα δημιουργηθούν τα φωτοβολταϊκά πάρκα

Συγκεκριμένα, η Solar Project SC ΙKE επιθυμεί να δημιουργήσει τα φωτοβολταϊκά της πάρκα στις εξής περιοχές και έχει καταθέσει 3 επενδυτικές προτάσεις:

Η πρώτη αφορά στον σχεδιασμό και την ανάπτυξη εγκατάστασης και λειτουργίας ηλιακού σταθμού παραγωγής ενέργειας μέσω φωτοβολταϊκών ισχύος 260 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 393.380,00 MWh στην περιοχή Άγιος Αντώνιος (Τοπική Κοινότητα Καλλιθέας Φαρσάλων – Δημοτική Ενότητα Ναρθάκη), η οποία ανήκει στο δήμο Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρεια Θεσσαλίας.

Η δεύτερη αφορά τη δημιουργία ηλιακού σταθμού παραγωγής ηλιακής ενέργειας συνολικής ενέργειας (με ετήσια παραγόμενη ενέργεια που υπολογίζεται στα 392.190,00 MWh) στην περιοχή Ρύζι – Δημοτική Ενότητα Φαρσάλων της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Η τρίτη πρόταση της Solar Project SC I ΙKE, η μονάδα παραγωγής ηλιακής ενέργειας 258 MW και συνολικής ετήσιας παραγόμενης ενέργειας 396.804,00 MWh θα βρίσκεται στην περιοχή Βούζι της Ενότητας Φθιώτιδας της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.

Το ύψος της επένδυσης και η «προτίμηση» της εταιρίας στη χώρα μας

Συνολικά το ύψος της επένδυσης ανέρχεται στα 420 εκατ. ευρώ καθώς η κάθε επενδυτική πρόταση ανέρχεται στα 140 εκατ. έκαστη. Έτσι ξεπερνά το «πλαφόν» που θέτει το Enterprise Greece για να χαρακτηριστεί μία επένδυση ως στρατηγική (100 εκατ. ευρώ), ενώ η εταιρία φιλοδοξεί να διοχετεύσει στην ελληνική αγορά σημαντική ποσότητα ενέργειας από Α.Π.Ε. συμβάλλοντας στην προστασία του περιβάλλοντος μέσω της μείωσης της χρήσης ορυκτών καυσίμων, στην επίτευξη των Στόχων της Βιώσιμης Ανάπτυξης (ΣΒΑ) και στην επίτευξη των εθνικών στόχων του ανανεωμένου Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ).

Η υλοποίηση της επένδυσης θα συνδράμει στην σημαντική μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) κατ’εκτίμηση ύψους 237,519 τόνων σε ετήσια βάση. Ουσιαστικά, η επένδυση θα συμβάλλει στη περαιτέρω διείσδυση ΑΠΕ στο ενεργειακό ισοζύγιο της Ελλάδας. Επίσης, θα ενισχυθεί σημαντικά ανά περιφέρεια η περιφερειακή ανάπτυξη και οικονομία κατά την περίοδο κατασκευής (380-500 θέσεις εργασίας ανά φωτοβολταϊκό πάρκο) και κατά την περίοδο λειτουργίας των φωτοβολταϊκών σταθμών (14 θέσεις εργασίας Ε.Μ.Ε. ανά φωτοβολταϊκό πάρκο).

Σε αυτό το σημείο αξίζει να αναφέρουμε πως βασικός μέτοχος της Solar Project SC ΙKE είναι η βρετανική Solar Century Holdings Limited, η οποία έχει πάρει ήδη το «πράσινο φως» για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συνολικής ισχύος 284 MW στους Νομούς Φθιώτιδας και Λάρισας.

Τα συγκεκριμένα έργα έχουν περάσει και αυτά από τη Διυπουργική Επιτροπή και έχουν χαρακτηριστεί ως «στρατηγικές επενδύσεις» και έχουν υπαχθεί στο ειδικό καθεστώς του 3894/10. Επομένως, μπορούμε να κάνουμε λόγο για μία διεθνή εταιρία με εμπειρία από την ένταξη των έργων της στις στρατηγικές επενδύσεις και ιδιαίτερη προτίμηση στη χώρα μας, η οποία διατίθεται να λειτουργεί φωτοβολταϊκά πάρκα που θα ξεπερνούν το 1 GW εγκατεστημένης ισχύος.

Μια εταιρία με παγκόσμια δράση

Η Solar Century είναι η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος μέσω ηλιακής ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο και μετράει τουλάχιστον 2 δεκαετίες ζωής, ενώ από το Νοέμβριο ανήκει πλέον στη νορβηγική Statkraft.

Ο κύκλος των ετησίων εσόδων κατά το προηγούμενο έτος ανερχόταν σε 100 εκατ. λίρες, και σημειώνεται παγκόσμια δραστηριότητα, καθώς η εταιρία συμμετέχει σε έργα ΑΠΕ στην Κεντρική και Δυτική Ευρώπη, την Αφρική καθώς και τη Λατινική Αμερική. Μάλιστα έχει προχωρήσει σε συνεργασία με την ECOSolar η οποία έχει ως βάση τον Παναμά και έχει εξαγοράσει το Divisa Project που ανέρχεται στα 400 MW εγκατεστημένης ισχύος.

Συνολικά το ενεργειακό χαρτοφυλάκιο της Solar Century υπολογίζεται στα 6 GW με τις επενδύσεις της να ξεπερνούν τα 3.5 δις δολάρια ενώ τα 1.3 GW εξ αυτών παράγονται από ηλιακή ενέργεια. Η εταιρία παράγει 6 δις. kwh και έχει «γλιτώσει» το περιβάλλον από 1.7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα.

Στο σύνολό τους οι επενδύσεις της βρετανικής εταιρίας ανά την υφήλιο ανέρχονται τουλάχιστον στα 3.5 δις. δολάρια και το ενεργειακό της χαρτοφυλάκιο υπολογίζεται στα 6 GW, εκ των οποίων τα 1.3 προέρχονται από ηλιακή ενέργεια. Η Solar Century παράγει συνολικά 6 δις. kwh και έχει «σώσει» το περιβάλλον από 1.7 εκατ. τόνους διοξειδίου του άνθρακα

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV