Newsroom

Κανονικά στις 2 Απριλίου πρόκειται να διεξαχθεί ο κοινός διαγωνισμός ΑΠΕ, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση της ΡΑΕ.

Η Ρυθμιστική Αρχή μάλιστα έδωσε τις προηγούμενες ημέρες στη δημοσιότητα και τον προσωρινό κατάλογο συμμετεχόντων της κοινής ανταγωνιστικής διαδικασίας (για αιολικούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς) υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για την Κατηγορία IV, με συνολική ισχύ 711,69 MW, ο οποίος διαμορφώνεται ως εξής: 

Όπως εξηγεί η Ανεξάρτητη Αρχή, παρόλες τις έκτακτες συνθήκες των τελευταίων ημερών, η τρέχουσα κοινή ανταγωνιστική διαδικασία θα πραγματοποιηθεί κανονικά σύμφωνα με τα οριζόμενα στην Προκήρυξη, αναφέροντας ότι ο καινοτόμος σχεδιασμός των ηλεκτρονικών δημοπρασιών όπως σχεδιάστηκε από την ΡΑΕ και υλοποιείται επιτυχώς επί σειρά διαγωνιστικών διαδικασιών, επιτρέπει να υλοποιηθεί η τρέχουσα ανταγωνιστική διαδικασία απρόσκοπτα ακόμα και υπό τις ιδιαίτερες συνθήκες αντιμετώπισης του κορωνοϊού.

Άλλωστε δεν απαιτείται η φυσική παρουσία των συμμετεχόντων καθότι υπάρχει η υποχρέωση συμμετοχής ενός μόνο εξουσιοδοτημένου χρήστη (σ.σ. για κάθε συμμετέχοντα), με συμμετοχή στην ηλεκτρονική δημοπρασία εξ αποστάσεως χωρίς απολύτως κανένα πρόβλημα, χάρη στις υπηρεσίες του παρόχου υπηρεσιών ηλεκτρονικής δημοπρασίας cosmoONΕ, οι οποίες λειτουργούν αδιάλειπτα και απρόσκοπτα και υποστηρίζονται πλήρως  από το προσωπικό ασφαλείας αλλά και από τη χρήση σύγχρονων τεχνολογιών εξ αποστάσεως.

Αναβολή των ανταγωνιστικών διαδικασιών Ιουνίου-Ιουλίου για το τέλος του έτους προτείνει η ΠΟΣΠΗΕΦ

Τον έντονο προβληματισμό της ωστόσο, εν μέσω των δραστικών μέτρων που έχουν ληφθεί για τον περιορισμό του κορωνοϊού από την Πολιτεία, εκφράζει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά (ΠΟΣΠΗΕΦ), επισημαίνοντας ότι πολλές δημόσιες αρχές και υπηρεσίες έχουν υποχρεωθεί να υπολειτουργούν ή να έχουν διακόψει πλήρως τη λειτουργία τους προσθέτοντας ότι την ίδια ώρα, αρκετές ιδιωτικές επιχειρήσεις συνεχίζουν μεν προς το παρόν να λειτουργούν, αλλά, στην περίπτωση που η συμμετοχή τους σε διαγωνιστική διαδικασία απαιτεί την έκδοση πιστοποιητικών από δημόσια αρχή ή φορέα, η λειτουργία τους αποδεικνύεται δυσχερής.

Η συλλογιστική της ΠΟΣΠΗΕΦ για τις επερχόμενες διαδικασίες

– Στις 2 Απριλίου αναμένεται, ως γνωστόν, να διεξαχθεί η κοινή ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (νέες αιολικές και φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις). Η διαδικασία που έχει προκηρύξει η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα λάβει χώρα κατά την περίοδο που θα κορυφώνεται η εφαρμογή των μέτρων της Πολιτείας προς ανάσχεση του νέου κορωνοϊού.

Ωστόσο, η προεπιλογή των συμμετεχόντων έχει ήδη ολοκληρωθεί και, συνεπώς, η διεξαγωγή ή μη της διαδικασίας θα επηρεάσει μόνον τους 9 υποψηφίους. Ως εκ τούτου, η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) θα μπορούσε σχετικώς εύκολα να επικοινωνήσει εγγράφως με τους ενδιαφερόμενους που έχουν προεπιλεγεί και, εάν διαπιστώσει ότι συντρέχουν εμπόδια για τη συμμετοχή τους, να προβεί σε αναβολή της διαδικασίας.

– Για τους μήνες Ιούνιο και Ιούλιο προγραμματίζεται, ως γνωστόν, να διεξαχθούν 2 νέες, ειδικές ανά τεχνολογία, ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας (αιολικές εγκαταστάσεις, φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις), υπό την εποπτεία της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ).

Στην περίπτωση αυτή τα δεδομένα είναι διαφορετικά, καθώς δεν έχουν προεπιλεγεί οι συμμετέχοντες, ενώ η εξάπλωση του νέου κορωνοϊού αναμένεται να κορυφωθεί κατά τους επόμενους 3–4 μήνες. Ως εκ τούτου, η αίτηση έκδοσης, η χορήγηση και η κατάθεση των αναγκαίων –κατά περίπτωση– δικαιολογητικών προβλέπεται ότι θα είναι εξίσου δυσχερείς με ό,τι συμβαίνει σήμερα – ίσως ακόμη και πρακτικώς αδύνατες.

Για τους λόγους αυτούς και προς διασφάλιση των αρχών της διαφάνειας και της ισότιμης μεταχείρισης, η ΠΟΣΠΗΕΦ ζητεί από τις αρμόδιες αρχές να μεταθέσουν τις επικείμενες διαγωνιστικές διαδικασίες των μηνών Ιουνίου–Ιουλίου με αντικείμενο την υποβολή προσφορών για σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ για το τέλος του τρέχοντος έτους, μετά και το τέλος των θερινών διακοπών, όταν πλέον θα έχουν αποκατασταθεί συνθήκες ομαλότητας, καταλήγει η Πανελλήνια Ομοσπονδία.

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV