Newsroom

Ενστάσεις εγείρουν ειδικοί επιστήμονες για την μεταφορά των εννέα Υπουργείων στην περιοχή και τα κτίρια της περιοχής της ΠΥΡΚΑΛ, την οποία έχει ήδη θεσμοθετήσει η κυβέρνηση με ψηφισμένες τροπολογίες.

Σύλλογοι όπως ο Σύλλογος Πολεοδόμων Χωροτακτών και Ελλήνων Μηχανικών Πολεοδομίας αλλά και η Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού αναδεικνύουν σοβαρά προβλήματα στην μεταφορά αυτή και διαπιστώνουν ότι ο υφιστάμενος χωροταξικός και πολεοδομικός σχεδιασμός στο λεκανοπέδιο της Αθήνας δεν λήφθηκε υπόψιν στο σχεδιασμό της μεταφοράς των υπουργείων.

Αυτό με τη σειρά του, σημειώνουν προκαλεί ερωτήματα για την διαφάνεια της διαδικασίας καθώς και τη νομιμότητα και διαδικασία της λήψης αυτής της απόφασης για την συγκεκριμένη πολεοδομική παρέμβαση.

Η συγκεκριμένη παρέμβαση επηρεάζει τόσο την περιοχή της Δάφνης-Υμηττού όσο και το ευρύτερο κέντρο της Αθήνας όπου βρίσκονται σήμερα τα Υπουργεία, κάτι που την καθιστά διπλή παρέμβαση και μη συμβατή με το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας στα θέματα της χωροθέτησης της επιτελικής διοίκησης και της ανταγωνιστικότητας του μητροπολιτικού κέντρου.

Πέρα από την ασάφεια για τους πολεοδομικούς στόχους για το κέντρο της Αθήνας και την αλλαγή που θα προκύψει στην πολεοδομική της ταυτότητα, αναφέρεται επίσης ότι η μεταφορά αυτή είναι αντίθετη με το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης για το Ιστορικό Κέντρο και την δράση 42 του Σχεδίου που προβλέπει «Αντιστροφή της τάσης απομάκρυνσης επιτελικών δημόσιων φορέων από το κέντρο της Αθήνας».

Σοβαρό κόλλημα θεωρείται επίσης και η απουσία της Στρατηγικής Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων ή αλλιώς Σ.Ε.Π.Ε η οποία είναι Ευρωπαϊκή Οδηγία και λαμβάνει χώρα πριν την οριστική λήψη των αποφάσεων μετά από διαβούλευση με πολίτες και φορείς.

Η μεταφορά αυτή εγείρει πολλά ακόμα ερωτήματα για τις συνέπειες που θα υπάρξουν για το ιστορικό κέντρο της Αθήνας και τις λειτουργίες και οικονομικές δραστηριότητες που συγκεντρώνει για την ώρα χωρίς να φαίνεται κάποιος σχεδιασμός αναβάθμισης με βάση το Ρυθμιστικό Σχέδιο της Αθήνας ώστε να καταστεί η πόλη ακόμα πιο ανταγωνιστική.

Η απουσία τέτοιων περιβαλλοντικών μελετών και στρατηγικής τόσο για τις περιοχές από τις οποίες θα απομακρυνθούν οι υπηρεσίες όσο και για αυτές που θα τις υποδεχτούν οδηγούν τους επιστήμονες στη θεώρηση του προγράμματος ως καταστρατήγηση των αρχών του πολεοδομικού σχεδιασμού όπως η δημόσια διαβούλευση.

Τέλος σύμφωνα με τους ειδικούς προκαταλαμβάνει το αποτέλεσμα του πολεοδομικού σχεδιασμού της περιοχής υποδοχής των υπηρεσιών χωρίς να έχει υπάρξει η κατάλληλη τήρηση των διαδικασιών εκπόνησης και έγκρισης Ειδικού Πολεοδομικού Σχεδίου (Ε.Π.Σ.).

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV