Νίκος
Καραγιάννης

Με σταθερά βήματα προχωρά η Θεσσαλονίκη στον τομέα του συνεδριακού τουρισμού, όπως δείχνουν τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο διεθνής σύνδεσμος της συνεδριακής βιομηχανίας, International Congress & Convention Association-ICCA, σχετικά με την παγκόσμια κατάταξη των πόλεων για το 2017. Όπως προκύπτει, η Θεσσαλονίκη καταγράφει 25 διοργανώσεις, καταλαμβάνοντας την 104η θέση παγκοσμίως μεταξύ 406 πόλεων, ενώ κατατάσσεται 59η στην ευρωπαϊκή κατάταξη των 197 πόλεων.

“Σύμφωνα με τα αποτελέσματα του ICCA για το έτος 2017 παρατηρούμε μια ανθεκτικότητα της πόλης στον αριθμό συνεδρίων που διεξήχθησαν αλλά και στην παγκόσμια και Ευρωπαϊκή κατάταξη. Αποδεικνύεται έτσι ότι η περσινή μεγάλη αύξηση των συνεδρίων που πραγματοποιήθηκαν στην Θεσσαλονίκη δεν ήταν συγκυριακή” δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του Γραφείου Προσέλκυσης Συνεδρίων και Επισκεπτών Μητροπολιτικής Περιοχής Θεσσαλονίκης (Thessaloniki Convention Bureau-TCB), Γιάννης Ασλάνης.

Για το λόγο αυτό, όπως είπε ο κ. Ασλάνης, “είναι πολύ σημαντικό για την πόλη και την παγκόσμια προβολή της να ενημερώνεται το Thessaloniki Convention Bureau, προκειμένου να καταγράφονται και να υποβάλλονται όλα τα συνέδρια που πραγματοποιούνται στην πόλη μας”. Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν, η Θεσσαλονίκη φαίνεται πως σταθεροποιεί τη θέση της μετά την άνοδο που κατέγραψε τα προηγούμενα χρόνια, παρά τη γενικότερη πτώση του συνόλου των συνεδρίων παγκοσμίως, οι διοργανώσεις των οποίων μειώθηκαν σε 12.558 το 2017 από 13.125 το 2016.

Στην παγκόσμια κατάταξη των πόλεων, η Βαρκελώνη καταλαμβάνει την πρώτη θέση, για πρώτη φορά από το 2004 με 195 συνέδρια, αφήνοντας πίσω το Παρίσι και τη Βιέννη που παρέμεναν σταθερά κυρίαρχοι από το 2015. Η Ελλάδα στην παγκόσμια κατάταξη τοποθετείται στην 31η θέση μεταξύ 110 χωρών με 144 διοργανώσεις, έναντι της 25ης που κατείχε του 2016, με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, τη Γερμανία και το Ηνωμένο Βασίλειο να ηγούνται της λίστας. Στην Ευρώπη τις πρώτες θέσεις καταλαμβάνουν οι Γερμανία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ισπανία, με την Ελλάδα να κατατάσσεται 19η μεταξύ 42 χωρών.

“Άξιο προβληματισμού” είναι ωστόσο, σύμφωνα με τον πρόεδρο του TCB, “ότι η Τουρκία απώλεσε το 2017 σχεδόν τα μισά συνέδρια που προσμετρούνται για την παγκόσμια κατάταξη της και η Ελλάδα δεν κατάφερε να εκμεταλλευτεί αυτή την συγκυρία. Η αναγνωρισιμότητα της Ελλάδας ως συνεδριακού προορισμού χρήζει μεγαλύτερης προβολής στο εξωτερικό, ώστε να αποτυπωθεί στη συνείδηση των υποψήφιων αγοραστών ότι είμαστε μια χώρα που προσφέρουμε αξιόλογες υπηρεσίες και στον συνεδριακό τουρισμό”.

Σημειώνεται ότι τα παραπάνω αποτελέσματα προκύπτουν από το συστηματικό έργο της καταγραφής των διεθνών συνεδρίων και ενημέρωσης του ICCA που πραγματοποίησε το Thessaloniki Convention Bureau τον Ιανουάριο και Φεβρουάριο του 2018, συλλέγοντας τα σχετικά στοιχεία από τους αρμόδιους φορείς αλλά και τους επαγγελματίες που εμπλέκονται στην διοργάνωση συνεδρίων στην Θεσσαλονίκη και οι οποίοι συνέβαλαν με τη σειρά τους στην κατάταξη της Θεσσαλονίκης στην παγκόσμια αγορά.

Ο διεθνής φορέας καταγράφει αποκλειστικά τα διεθνή συνέδρια που πληρούν τα παρακάτω κριτήρια: η διοργάνωση πρέπει να εναλλάσσεται τουλάχιστον μεταξύ τριών χωρών, να έχει τουλάχιστον 50 συμμετέχοντες και να έχει συγκεκριμένη συχνότητα πραγματοποίησης (δηλ. να μην αποτελεί ad hoc διοργάνωση).

 

Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ

ΜΗΝ ΞΕΧΑΣΕΤΕ

  • Ακολουθήστε το ypodomes.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις για τις υποδομές στην Ελλάδα
  • Αν είστε επαγγελματίας του κλάδου, ακολουθήστε μας στο LinkedIn
  • Εγγραφείτε στο Ypodomes Web TV