Connect with us

Πράσινη Ενέργεια-ΑΠΕ

Ενισχύει την παρουσία της στην Ελληνική αγορά η EDP Renováveis με 60 MW αιολικών

Δημοσιεύθηκε

στις

Αυξάνει το αποτύπωμά της στην ελληνική αγορά η πορτογαλική EDPR ή αλλιώς Energias de Portugal Renováveis, εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με ηγετική θέση στην Ιβηρική. Πιο συγκεκριμένα, στα πλαίσια των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για νέους σταθμούς ΑΠΕ, που διεξάχθηκαν την εβδομάδα που μας πέρασε από τη ΡΑΕ, η εταιρεία εξασφάλισε επιπλέον 15 MW αιολικής ισχύος με τιμή αναφοράς στα 58,24 ευρώ ανά MW. 

Υπενθυμίζεται ότι η συνολική δημοπρατούμενη ισχύς για αιολικά έργα ανήλθε σε 159,65 MW με τους επιλεγέντες ενδιαφερόμενους να είναι συνολικά 9. Η συμφωνία που έκλεισε ο πορτογαλικός κολοσσός έχει διάρκεια 20 ετών ενώ το αιολικό πάρκο που θα κατασκευαστεί στη θέση Αετορράχη του Δήμου Αμυνταίου στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, αναμένεται να ξεκινήσει την εμπορική του λειτουργία έως το 2021.

Υπενθυμίζεται ότι η EDPR στις δημοπρασίες τους Ιουλίου 2018 εξασφάλισε ισχύ 45 MW για την κατασκευή Αιολικού Πάρκου στο Λιβάδι Ευβοίας, σε μία ανταγωνιστική διαδικασία όπου κατακυρώθηκαν συνολικά 170,92 MW και η μεσοσταθμική τιμή αναφοράς διαμορφώθηκε στα 69,53 ευρώ/MW.

Όπως ανέφερε η επίσημη εταιρική ανακοίνωση μετά το πέρας των δημοπρασιών, «στο πλαίσιο της αναπτυξιακής της στρατηγικής, η EDPR συνεχίζει να μελετά τις παγκόσμιες ευκαιρίες αναπτύσσοντας επικερδή έργα επικεντρωμένα σε χώρες με χαμηλό προφίλ κινδύνου και ρυθμιστική σταθερότητα», στέλνοντας κατά αυτόν τον τρόπο ένα θετικό μήνυμα για τη βελτίωση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των διαδικασιών που συμβάλλουν καθοριστικά στη διείσδυση των ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα. Η παγκόσμια συγκυρία και η θετική διάθεση της χώρας για στροφή προς τις ΑΠΕ είναι άλλωστε ιδιαίτερα ευνοϊκοί παράγοντες.

Η EDPR ιδρύθηκε το 2007, με σκοπό τη διαχείριση και εκμετάλλευση του ολοένα αναπτυσσόμενου χαρτοφυλακίου Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας της μητρικής εταιρείας, Energias de Portugal (EDP Group), της μεγαλύτερης εταιρείας κοινής ωφελείας της Πορτογαλίας (η αντίστοιχη ΔΕΗ) με έδρα τη Λισαβόνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η EDP Renováveis φιγουράρει στις πρώτες θέσεις παγκοσμίως ανάμεσα στους μεγαλύτερους παραγωγούς αιολικής ενέργειας. Οι δραστηριότητες της EDPR περιλαμβάνουν σήμερα αιολικά πάρκα και, σε περιορισμένο βαθμό, δραστηριότητες στον τομέα της ηλιακής ενέργειας με παρουσία ήδη σε 13 διεθνείς αγορές.

Σύμφωνα με τις υπουργικές αποφάσεις που προηγήθηκαν το προηγούμενο διάστημα αλλά και τους φιλόδοξους στόχους που έχει θέσει το Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα, κατά την τριετία 2018-2020 πρόκειται να δημοπρατηθεί με τις συγκεκριμένες διαδικασίες συνολική ισχύς από αιολικά και φωτοβολταϊκά περίπου 2,6 GW προσελκύοντας παράλληλα επενδύσεις δεκάδων δισεκατομμυρίων ευρώ, δημιουργώντας πάνω από 15 χιλ. νέες θέσεις εργασίας και λειτουργώντας προς όφελος των καταναλωτών που σταδιακά θα βλέπουν μειώσεις στα τιμολόγιά τους λόγω της προοδευτικής μείωσης του κόστους παραγωγής ενέργειας.

 

 

Advertisement

Φίλιππος Παναγόπουλος-ypodomes.com

Advertisement
Advertisement


Ετικέτες

δημοφιλη θεματα